Η φωτογραφική λήψη έγινε από φωτογράφο πλοίου του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο των εγκαινίων του μνημείου των Γάλλων πεσόντων στην νησίδα “Φανάρι” στην είσοδο του κόλπου του Ναβαρίνου και αποτελεί (μέχρι σήμερα) την παλαιότερη φωτογραφική αποτύπωση της ιστορικής επετείου της ναυμαχίας του Ναβαρίνου της 20ης Οκτωβρίου 1890 (08 Οκτωβρίου 1890 σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο).
Σύμφωνα με την λεζάντα της φωτογραφίας: “Ο δήμαρχος της πόλης εκφωνεί λόγο λίγο πριν την αναχώρηση του Γαλλικού πολεμικού πλοίου” ( Le Maire de Navarin prononçant un discours au moment de l’ embarquement), ενώ σε πρώτο πλάνο αποθανατίζονται μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου μαζί με πλήθος κόσμου και ναυτικού αγήματος. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι, δήμαρχος της πόλης ήταν ο Ιατρός Ηρακλής Τσικλητήρας (διετέλεσε δήμαρχος από το 1879 έως το 1895), πατέρας του μετέπειτα Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα.
Είχε προηγηθεί, τον Μάιο του 1890, ο Νόμος ΑΩΚΘ΄ “Περί παραχωρήσεως δωρεάν τη Γαλλική Κυβερνήσει χώρου εθνικού κλπ. προς ταφήν των κατά την ναυμαχία του Νεοκάστρου και την Πελοποννησιακή εκστρατείαν πεσόντων Γάλλων στρατιωτών και ναυτών“. Έτσι, σύμφωνα με το ΦΕΚ, με αριθμό 115 της 23ης Μαίου 1890: “Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν: Άρθρον 1. Παραχωρήται δωρεάν τη Γαλλική Κυβερνήσει έκστασίς εκ μέτρων τεκτονικών τετραγωνικών διακοσίων είκοσι πέντε εθνικού χώρου κειμένου κατά το νησίδιον Πύλος, επιλεγόμενον και Ντελικλί – Μπαμπά, εν η θέσει όρίζεται υπό του επί τούτω συνταχθέντος και προσηρτημένου διαγράμματος, προς ταφή των κατά την ναυμαχίαν του Νεοκάστρου και την Πελοποννησιακή εκστρατείαν πεσόντων Γάλλων στρατιωτών και ναυτών. Άρθρον 2. Επιτρέπεται εις την Κυβέρνησιν να χορηγήση εις την επι της μετακομιδής των λειψάνων τεχνικήν επιτροπήν το προς την ανέγερσίν του μνημείου και του περιβόλου αυτού μάρμαρον, καταλογιζομένης της δαπάνης επι της πιστώσεως τοηυ κεφαλαίου 8 άρθρου 5 του δια το έτος 1890 ειδικού προϋπολογισμού του επι των Εσωτερικών Υπουργείου. Εν Αθήναις την 17η Μαίου 1890, ΓΕΩΡΓΙΟΣ“.
Έρευνα, κείμενο: Ψηφιακό Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας