Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ
Εκπαιδευτικού στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας
Συμπληρώθηκαν ήδη τρεις μήνες από τη νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Διάστημα μικρό, αλλά νομίζω αρκετό, για να καταλήξει κάποιος σε πρώτα πολιτικά συμπεράσματα για τα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία της νέας κυβέρνησης, η οποία καθημερινά δίνει το πολιτικό, κοινωνικό οικονομικό και ιδεολογικό στίγμα της με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε από την αρχή να ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα κυβερνήσει. Θέλει να δείξει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Να αποδείξει ότι όλα βρίσκονται υπό τον έλεγχο και το άγρυπνο μάτι του. Οι επισκέψεις του στα υπουργεία και κυρίως ο τρόπος που αυτές προβάλλονται από τα φιλικά ΜΜΕ στον κόσμο έχουν διπλό στόχο. Από τη μια να φανεί ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή και έχει για τιμονιέρη έναν στιβαρό ηγέτη και από την άλλη να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η δημοτικότητα του πρωθυπουργού ο οποίος την περίοδο αυτή δεν έχει αντίπαλο.
Πράγματι, αν εξαιρέσει κάποιος το ΜΕΡΑ 25 το οποίο προσπαθεί να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο με προτάσεις με τις οποίες μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί, τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται σε εμφανή αδυναμία να αντιπολιτευτούν τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει ακόμη να βρει τα βήματα του στο νέο του ρόλου, εκείνο δηλαδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν μπορεί να ασκήσει σοβαρή αντιπολίτευση και ούτε να χαράξει πολιτική στρατηγική. Χωρίς να διατυπώνει εναλλακτικές προτάσεις, κουβαλάει ακόμη την αποτυχία της κυβερνητικής του θητείας. Χωρίς σοβαρή και σε βάθος αυτοκριτική θέλει να κουκουλώσει τα πεπραγμένα της τετραετούς διακυβέρνησης του. Το ΚΙΝΑΛ λεηλατημένο από δεξιά και αριστερά βρίσκεται σε περιδίνηση και σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες. Το ΚΚΕ ακολουθεί τη μοναχική, αμόλυντη, άσπιλη και αδιέξοδη πορεία του, ενώ ο λεγόμενος χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς εξαφανίζεται από τις εμφύλιες διαμάχες, τους ηγεμονισμούς και τα αδιέξοδα.
Και όμως η ΝΔ φωνάζει ότι είναι εδώ, παρούσα. Με τον ίδιο πυρήνα πολιτικής. Όπως την ξέρουμε τα τελευταία χρόνια. Η νόθευση της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες, οι ρυθμίσεις για ευκολότερες απολύσεις χωρίς αιτιολόγηση, η κατάργηση του πολύπαθου πανεπιστημιακού ασύλου, οι προτάσεις για τον τρόπο λήψης μιας απόφασης για απεργία και άλλα μέτρα που έχουν ψηφιστεί δείχνουν ξεκάθαρα το συντηρητικό προφίλ της. Και είναι ακόμη η αρχή.
Και όμως η ΝΔ δεν άλλαξε και το δείχνει. Το πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ΔΕΗ, το πώς διαχειρίζεται το θέμα των Εξαρχείων, το προσφυγικό για το οποίο τόσα και τόσα είχε πει και τόσο πολύ είχε λαϊκίσει, το πώς επιχειρεί να ρετουσάρει ένα αποτυχημένο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ με την κατάργηση της βάσης του 10, χωρίς όμως να θέτει όριο βάσης στα κολέγια και στα παρατήματα των ξένων πανεπιστημίων είναι δείγματα της κοινωνικής της πολιτικής. Και κυβερνά μόνο τρεις μήνες.
Ούτε όμως ο κ Μητσοτάκης μετέβαλε τον πολιτικό του χαρακτήρα. Ο άνθρωπος που κατηγορούσε τους λαϊκιστές ήταν και παραμένει ο ίδιος τέτοιος. Δεν αναφέρομαι μόνο στον τρόπο που δόθηκαν στην κοινή γνώμη η επίσκεψη του στο καθαρισμένο οικόπεδο στο Μάτι και το άνοιγμα φύλλου από την κ. Μαρέβα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μιλάω κυρίως για το Μακεδονικό. Πού πήγαν όλες εκείνες οι υποσχέσεις που έδωσε ο ίδιος και πολλά στελέχη του ότι θα μπλοκάρουν τη συμφωνία των Πρεσπών για να κερδίσει τις ψήφους των Μακεδόνων; Ήξερε ή όχι από τότε ότι λέει ψέματα και ότι θα αναγνωρίσει μια διεθνή συμφωνία που υπέγραψε η χώρα, όπως και έκανε ;
Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε για να σαρώσει και να ακολουθήσει μια σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική. Οι συνθήκες τον ευνοούν. Βρίσκει μια αντιπολίτευση άλαλη, συνδικάτα διαλυμένα και μια κοινωνία σακατεμένη και συντηρητική. Η δυναμική, η συνοχή και οι αντοχές της κυβέρνησης θα φανούν, όταν θα αρχίσουν οι συγκρούσεις με τις θιγόμενες κοινωνικές ομάδες, όταν θα ξεσπάσουν διαφωνίες στο εσωτερικό της και όταν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες λειτουργήσουν καταλυτικά στην πορεία της. Τότε θα αποδειχθεί πραγματικά αν ήρθε για να μείνει ή αν θα ξεφουσκώσει γρηγορότερα και από τα μπαλόνια των πρώτων της γενεθλίων.