Οι κλιματικές αλλαγές, με αφορμή ακραία καιρικά φαινόμενα, που αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και άστεγους, το λιώσιμο των πάγων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου που διαρκώς οξύνεται, έρχονται όλο και πιο συχνά στο προσκήνιο.
Οι κλιματικές αλλαγές είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα κρίσιμο. Αφορά εκατομμύρια ανθρώπους, ολόκληρες χώρες και λαούς. Προκαλεί μεγάλες καταστροφές, ασθένειες, θανάτους, οργή.
Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του πλανήτη.
Στη πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας συζητήθηκε η ένταξη της Καλαμάτας στο «σύμφωνο των πόλεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή»
Στη πρώτη γραμμή της εισήγησης αναφέρεται: Για την κλιματική αλλαγή «ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η χρήση ενέργειας για ανθρώπινες δραστηριότητες»
Σε διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κλιματική αλλαγή αναφέρεται:
Κύρια αιτία για την κλιματική αλλαγή είναι ο άνθρωπος. Όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Ο βιομήχανος και ο εργάτης.
Οι μεγάλες καπιταλιστικές αγροδιατροφικές εταιρείες τροφίμων που ευθύνονται,
για την αποψίλωση εκατομμυρίων εκταρίων δασών, για τα μεταλλαγμένα, για τις φωτιές στον Αμαζόνιο με το αγρότη.
Διαβάζουμε δηλώσεις δύο προηγούμενων υπουργών, δεν έχει σημασία το όνομά τους όλοι τους συμφωνούν.
«Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και πράσινη ανάπτυξη αν συνδεθούν, σημαίνει δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και άνοιγμα σε νέες αγορές και ευκαιρίες».
«H μεταμόρφωση των οικονομιών που συντελείται σήμερα με τη μετάβαση σε μια εποχή χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δημιουργεί νέες οικονομικές ευκαιρίες».
Στον καπιταλισμό κίνητρο είναι το κέρδος. Αυτό οδηγεί την οικονομική δραστηριότητα, βάζοντας σε δεύτερο και τρίτο πλάνο την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, την ίδια τη ζωή των ανθρώπων, την προστασία του περιβάλλοντος. Στο μεταξύ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται. Από την διάσκεψη στο Ρίο το 1992 για την σωτηρία της γης μέχρι σήμερα οι εκπομπές άνθρακα στη Αμερική όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν κατά 50%.
Το κέρδος δεν πέφτει από τον ουρανό. Προέρχεται από την εκμετάλλευση ανθρώπων, της εργατικής τους δύναμης, από την εκμετάλλευση και το «βιασμό» της φύσης.
Πιστεύουν κάποιοι καλόπιστα ότι χωρίς ρήξη με τα κέρδη και την ανατροπή της εξουσίας που ασελγεί πάνω σε εργαζόμενους και περιβάλλον, μπορούμε να προστατεύσουμε το κλίμα και το περιβάλλον;
Δεν μπορεί να λες να καταργηθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και ταυτόχρονα να υποστηρίζεις την δημιουργία στη Μεγαλόπολη, εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων.
Δεν μπορείς να λες ότι παλεύεις για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να μην βλέπεις το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επενδύσεων στις Σκουριές και το Ελληνικό.
Να συμφωνείς με την δημιουργία «Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών»,
όπου με συνοπτικές διαδικασίες συντελούνται άμεσα περιβαλλοντικά και εργασιακά εγκλήματα. Να έχεις σαν πρότυπο την ανάπτυξη που συντελείται στην Κίνα.
Δεν γίνεται να μην αντιδράς στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας με χιλιάδες βόμβες εμπλουτισμένων με ουράνιο και σήμερα με τον πόλεμο στη Συρία.
Βεβαίως και πρέπει να λες κλείσε την βρύση, μην αφήνεις το νερό να τρέχει.
Δεν μπορείς όμως να λες μην αφήνεις την βρύση ανοικτή και ταυτόχρονα να μην μιλάς για τα γήπεδα του γκόλφ στην Πυλία και πολύ περισσότερο να είσαι υπέρ της επέκτασής τους.
Δεν μπορείς να λες ότι παλεύεις για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να μην προστατεύεις τους ελεύθερους χώρους που προβλέπει το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης και να τους αποχαρακτηρίζεις κατά δεκάδες.
Σύμφωνα με την εισήγηση που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο το μεγαλύτερο ποσοστό ρύπων εκπέμπονται από τα αστικά κέντρα γι’ αυτό πρέπει να παρθούν μέτρα από κάθε πόλη για την μείωση της ρύπανσης.
Προτείναμε:
Να σταματήσει ο αποχαρακτηρισμός των ελεύθερων χώρων, χώροι που είναι προορισμένοι για πλατείες, παιδικές χαρές, γήπεδα, σχολεία κλπ, σύμφωνα με το ρυμοτομικό σχέδιο Καλαμάτας.
Τα 42 στρέμματα στον Κορδία που αποδόθηκαν από το Δημόσιο στο Δήμο της Καλαμάτας μετά από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής και του λαού της Καλαμάτας, καθώς και το στρατόπεδο, να γίνουν πάρκα και χώροι άθλησης και ψυχαγωγίας. Είναι χώροι που λείπουν από την πόλη της Καλαμάτας.
Να κοπεί η όρεξη σε όλους αυτούς που βλέπουν αναπτυξιακές προοπτικές και ορέγονται ξενοδοχειακά συγκροτήματα στους χώρους αυτούς. Υπάρχουν μέσα στην πόλη και γενικότερα στο Δήμο της Καλαμάτας, εκατοντάδες ερειπωμένα και εγκαταλειμμένα κτήρια καθώς οικόπεδα και αγροτεμάχια όπου μπορούν να κάνουν σύμφωνα βεβαίως με τους πολεοδομικούς κανόνες, ότι θέλουν δεν τους εμποδίζει κανένας και τίποτε. Όχι μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα.
Προτείναμε ενίσχυση και οργάνωση της υπηρεσίας πρασίνου με μέσα και προσωπικό.
Τέλος τονίσαμε την ανάγκη ανάπτυξης ενός μαζικού οργανωμένου εργατικού λαϊκού κινήματος για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος.
Καμία άλλη από τις δημοτικές παρατάξεις δεν τοποθετήθηκε στο θέμα αυτό.
Άλλωστε υπήρχαν όπως φαίνεται γι’ αυτούς, άλλα σοβαρότερα από την «κλιματική αλλαγή» θέματα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου, όπως η πλήρωση των θέσεων των Νομικών Προσώπων του Δήμου Καλαμάτας.
Τάσος Νιάρχος
Δημοτικός Σύμβουλος
της «Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας»