Σε αποχώρηση από τις εκλογές ανάδειξης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας ζωής του Δήμου Καλαμάτας, προχώρησαν τα μέλη της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”, κατά τις δημαιρεσίες, μετά την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε σήμερα Κυριακή (1/9/19) στην αίθουσα (Δημάρχου Χρ. Μαλαπάνη» στο ιστορικό Δημαρχείο.
Ο επικεφαλής της παράταξης Μανώλης Μάκαρη, είπε ότι με τη διαδικασία που επιχειρείται να ακολουθηθεί «σε αυτές τις επιτροπές δημιουργείται μια τερατώδης πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την λαϊκή εντολή» υποστηρίζοντας ότι «αφαιρείται 1 έδρα από την μειοψηφία η οποία προστίθεται στην παράταξη του δημάρχου» και πρόσθεσε: «Επιπλέον αφού έπονται οι συμπράξεις των δημαιρεσιών οι συμπράττουσες με τον δήμαρχο παρατάξεις λαμβάνουν 2 ή 3 έδρες της μειοψηφίας προσθέτοντας άλλες 2 ή 3 έδρες στην παράταξη του δημάρχου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια δημαρχιακή πλειοψηφία 7/2 ή 8/1 στις σημαντικές εννεαμελείς αυτές επιτροπές διοίκησης του δήμου».
Ο κ. Μάκαρης συνεχίζοντας κάλεσε «τις παρατάξεις που θα συμπράξουν με την παράταξη του δημάρχου να μην αποδεχτούν τις θέσεις αυτές της μειοψηφίας ή να αναβληθούν οι δημαιρεσίες αφού θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πρώτα οι συμπράξεις με την παράταξη του δημάρχου». Καταλήγοντας είπε ότι η παράταξή του «αρνούμενη να νομιμοποιήσει αυτήν την διαδικασία» αποχωρεί επειδή «καμία από αυτές τις προτάσεις δεν γίνεται αποδεχτή».
Η ομιλία Μανώλη Μάκαρη στις δημαιρεσίες του Δήμου Καλαμάτας έχει ως εξής:
«Αγαπητέ πρόεδρε, αγαπητά μέλη του προεδρείου συγχαρητήρια για την εκλογή σας! Το έργο που μόλις αναλάβατε είναι καθοριστικό για την εύρυθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει να λειτουργείτε όχι με βάση την παραταξιακή σας ταυτότητα αλλά με βάση την υπηρέτηση της ίδιας της δημοκρατίας. Μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη όλων των δημοτικών παρατάξεων αν λειτουργείτε με βάση τις αρχές της ισότητας και του γόνιμου διαλόγου.
Εμείς ως παράταξη αντιλαμβανόμενοι την σπουδαιότητα του κανονισμού λειτουργίας και με δεδομένο ότι ο ήδη υπάρχων του 2007 είναι ιδιαίτερα αντιδημοκρατικός και αναχρονιστικός θα καταθέσουμε πρόταση νέου σύγχρονου και δημοκρατικού κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Με αυτόν τον κανονισμό θα δίνετε η δυνατότητα διαλόγου και θα αποφευχθούν φαινόμενα φίμωσης της αντιπολίτευσης που είχαν παρατηρηθεί στην προηγούμενη δημοτική περίοδο.
Θα έλθω τώρα στο μείζον θέμα των αλλαγών που επέφερε η τροποποίηση του νόμου Κλεισθένη. Συγκεκριμένα όπως έχουμε δηλώσει σχετικά οι αλλαγές αυτές καρατόμησαν τις βασικές αξίες του συγκεκριμένου νόμου και νόθευσαν την λαϊκή εντολή.
Ειδικά όσον αφορά την εκλογή των σημαντικών επιτροπών του δήμου(οικονομική επιτροπή και επιτροπή ποιότητας ζωής): Σε αυτές τις επιτροπές δημιουργείται μια τερατώδης πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την λαϊκή εντολή.
Συγκεκριμένα, αφαιρείται 1 έδρα από την μειοψηφία η οποία προστίθεται στην παράταξη του δημάρχου. Επιπλέον αφού έπονται οι συμπράξεις των δημαιρεσιών οι συμπράττουσες με τον δήμαρχο παρατάξεις λαμβάνουν 2 ή 3 έδρες της μειοψηφίας προσθέτοντας άλλες 2 ή 3 έδρες στην παράταξη του δημάρχου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια δημαρχιακή πλειοψηφία 7/2 ή 8/1 στις σημαντικές εννεαμελείς αυτές επιτροπές διοίκησης του δήμου.
Καλούμε τις παρατάξεις που θα συμπράξουν με την παράταξη του δημάρχου να μην αποδεχτούν τις θέσεις αυτές της μειοψηφίας ή να αναβληθούν οι δημαιρεσίες αφού θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πρώτα οι συμπράξεις με την παράταξη του δημάρχου.
Αφού όμως καμία από αυτές τις προτάσεις δεν γίνεται αποδεχτή η παράταξή μας αρνούμενη να νομιμοποιήσει αυτήν την διαδικασία αποχωρεί. Άλλωστε αυτή η καλπονοθευτική διάταξη του νόμου θα καταπέσει ως αντισυνταγματική στο Συμβούλιο της Επικρατείας αφού δεν συνάδει με τα δημοκρατικά ήθη.
Η δημοτική μας παράταξη σταθερή στις αρχές και τις αξίες της θα συνεχίσει δυναμικά και αποφασιστικά την λειτουργία της στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στην κοινωνία της Καλαμάτας με σκοπό την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών».