«Σαν βγαίνεις να πεις την αλήθεια,
άσε την κομψότητα στον ράφτη»
AlbertEinstein
Η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης διέπεται από νόμους και δεν θα μπορούσε ναι είναι διαφορετικά. Βασικό χαρακτηριστικό όμως αυτής της λειτουργίας σε όλο το δημόσιο βίο είναι το δεδομένο ότι όταν συμμετέχεις σε κάτι, γνωρίζεις τους κανόνες που το καθορίζουν, εκ των προτέρων.
Με το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση για την κυβερνησιμότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις διατάξεις που περιέχει, έχουμε ανατροπή αυτής της λογικής. Το κυβερνόν κόμμα έκρυψε προεκλογικά τις προθέσεις του και έρχεται να τις εφαρμόσει μετεκλογικά ακυρώνοντας ουσιαστικά την λαϊκή βούληση που έδωσε συγκεκριμένα ποσοστά σε κάθε δημοτική και περιφερειακή παράταξη και είχε σαν προϋπόθεση την προσπάθεια συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο για το κοινό καλό.
Ο νόμος που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αναγκάζει τις παρατάξεις όχι σε συνεργασίες αλλά σε συγχωνεύσεις, που δεν μπορούν να σπάσουν στην διάρκεια της θητείας. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις στις επταμελείς επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής συμμετέχουν ο δήμαρχος ή αντικαταστάτης του, δύο αντιδήμαρχοι και εκλέγεται τουλάχιστον ένας από το συνδυασμό του δημάρχου. Σε αυτές τις επιτροπές μεταφέρονται προς άμεση λήψη αποφάσεων σημαντικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου που αποψιλώνεται. Τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός απαιτούν συνολική κατάθεση, αιτιολογική έκθεση και εισήγηση της υπηρεσίας. Δυσκολεύει αφάνταστα σε σχέση με τη σημερινή πρόβλεψη εναλλακτικών κατά κωδικό χωρίς απαιτήσεις ισοσκελισμού κ.λπ.
Ουσιαστικά ακυρώνει τις εκλογές, καταργεί το δημοτικό συμβούλιο, αποψιλώνει τα τοπικά συμβούλια από τις λίγες αρμοδιότητες που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς, δημιουργεί πλειοψηφία του δημάρχου στις βασικές επιτροπές (Οικονομική και Ποιότητας Ζωής) στις οποίες μεταφέρει αρμοδιότητες δημοτικού συμβουλίου. αλλά και πλειοψηφία στα νομικά πρόσωπα (π. χ. ΔΕΥΑ) και κάνει αδύνατη την παρέμβαση των άλλων συνδυασμών σε προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα κ.λπ.
Δυστυχώς επιστρέφουμε σε εποχές δεσποτισμού, εποχές που υπήρξε μια (φρούδα απ’ ότι φαίνεται) ελπίδα να αφήσουμε πίσω και να λειτουργήσουμε σαν δημοκρατική κοινωνία με συνεννόηση και συνεργασίες επιτέλους, στον 21ο αιώνα.
Καλαμάτα Τόπος Ζωής