“Με την συσσωρευμένη εμπειρία όλων αυτών των ετών αλλά και την επιστημονική εξειδίκευσή μου στην Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη Αυτοδιοίκηση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά είμαστε καθόλα έτοιμοι να διοικήσουμε τον Δήμο μαζί με εσάς τους πολίτες και τους άξιους συνεργάτες μας, υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής μας παράταξης”. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” μιλώντας χθες Πεμπτη (23//5/19) το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
“Η παράταξή μας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει να παρουσιάσει ένα αξιοζήλευτο έργο: συνελεύσεις, ημερίδες, κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις. Καμία άλλη αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει παρουσιάσει παρόμοιο έργο”, ανέφερε ο κ. Μάκαρης και πρόσθεσε:
“Η παράταξή μας Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες έχει τα εχέγγυα να πετύχει μαζί με εσάς τους πολίτες. Θέλουμε καθαρή εντολή για να σας εκπροσωπήσουμε επάξια Πλέον είμαστε σε σύγκρουση με το παλιό και με το γκρίζο. Είμαστε ΜΑΖΙ με το ΝΕΟ και το ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ”.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΚΑΡΗ
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι
Σας ευχαριστώ πολύ μέσα από την καρδιά μου για την αποψινή σας παρουσία!
Το 2014 πριν από 5 χρόνια ξεκινήσαμε μαζί έναν όμορφο αυτοδιοικητικό αγώνα για να αλλάξουμε τον Δήμο. Τότε σας δώσαμε μια υπόσχεση ότι «θα είμαστε κοντά σας και θα τιμήσουμε την ψήφο σας». Και ήμασταν κοντά σας.
Με καθημερινό αγώνα η παράταξή μας ήταν κοντά σας , κοντά στα προβλήματα με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις. Μέσα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Αναδείξαμε προβλήματα, προτείναμε λύσεις, εργαστήκαμε με αφοσίωση για το κοινό καλό.
Για τα μεγάλα προβλήματα της Καλαμάτας,
Σε όλα τα μεγάλα θέματα της Καλαμάτας η παράταξή μας είχε θέση και άποψη. Η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων απέδειξε ότι είχαμε δίκιο όταν φωνάζαμε
- Για την κακή διαχείριση των απορρριμμάτων και το περιβαλλοντικό έγκλημα της Μαραθόλακκας,
- Για την λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού που ρυπαίνει την Δυτική Παραλία,
- Για την ελλιπή αντιπλημμυρική θωράκιση,
- Για την εγκατάλειψη των συνοικιών και των χωριών του Δήμου,
- Για τις βασικές ελλείψεις στις αθλητικές υποδομές, για την απουσία πολιτιστικής στρατηγικής,
- Για το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας που είναι το Μέγαρο Χορού,
- Για την απουσία δημοκρατίας σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου ,
- Για την απουσία συμμετοχής των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων,
- Για τα πολεοδομικά αδιέξοδα που αποτελούν τροχοπέδη οποιασδήποτε ανάπτυξης και τόσα άλλα θέματα που η παράταξή μας έχει αναδείξει και έχει προβάλλει.
Τώρα με την συσσωρευμένη εμπειρία όλων αυτών των ετών αλλά και την επιστημονική εξειδίκευσή μου στην Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη Αυτοδιοίκηση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά είμαστε καθόλα έτοιμοι να διοικήσουμε τον Δήμο μαζί με εσάς τους πολίτες και τους άξιους συνεργάτες μας , υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της δημοτικής μας παράταξης.
Η παράταξή μας τα τελευταία πέντε χρόνια έχει να παρουσιάσει ένα αξιοζήλευτο έργο: συνελεύσεις, ημερίδες, κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις. Καμία άλλη αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει παρουσιάσει παρόμοιο έργο.
Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υιοθέτηση της απλής αναλογικής άνοιξε η όρεξη σε πολλούς μνηστήρες του δημαρχιακού θώκου που είδαν τις εκλογές ως ευκαιρία ανέλιξης και όχι ως διάθεση προσφοράς.
Βεβαίως είναι δημοκρατικό δικαίωμα να κατεβαίνεις στον πολιτικό στίβο απλά ο καλαματιανός λαός οφείλει να γνωρίζει και να αξιολογεί .
Οφείλει να γνωρίζει ποιοι πάλεψαν για τα μεγάλα προβλήματα της Καλαμάτας και ποιοι ήταν απλοί θεατές. Ποιοι αγωνίζονταν μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και ποιοι ήταν στην πολιτική αγρανάπαυση. Ποιοι έδωσαν τον εαυτό τους στην τοπική αυτοδιοίκηση με ανιδιοτέλεια και ποιοι δοκιμάστηκαν και κρίθηκαν ανεπαρκείς.
Το πρόγραμμά μας είναι κρυστάλλινο και ξεκάθαρο γιατί είναι ένα πρόγραμμα αξιών και αρχών και δεν είναι ένα συνονθύλευμα ψευδοτεχνοκρατικών απόψεων.
Βασιζόμαστε στις αρχές της αειφορίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης , της βιώσιμης ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον, αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, δίνει διέξοδο στους νέους.
Δεν θα σας κουράσω με την πλήρη περιγραφή του προγράμματός μας αφού αυτό έχει γίνει ήδη με την παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων του προγράμματός μας. Απλά θα κάνω μια υπενθύμιση των βασικών αξόνων.
1. Διαχείριση απορριμμάτων
Γνωρίζετε όλοι το περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττεται στην Μαραθόλακκα. Η προσωρινή διαχείριση έχει προκαλέσει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα γιατί βρίσκεται σε μία -ευαίσθητη περιβαλλοντικά- περιοχή του Ταϋγέτου, που απέχει 6 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα και εκεί δυστυχώς τα στραγγίσματα ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τον ποταμό Νέδοντα, ο οποίος απέχει μόλις 600 μέτρα από την εγκατάσταση. Πρότασή μας η πλήρης και ουσιαστική απορρύπανση της Μαραθόλακκας η οποία μπορεί να επιτευχθεί με συγκεκριμένες τεχνολογίες περιβάλλοντος απάντλησης των στραγγιδίων. Η μείωση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση με την χρήση διαφορετικών ρευμάτων ανακύκλωσης και η κομποστοποίηση με την υιοθέτηση του «καφέ κάδου» είναι καλές πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν στον Δήμο μας. Πρόσφατα επισκεφτήκαμε τον Δήμο Χαλανδρίου που έχει εφαρμόσει το βραβευμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Wast4Think που περιλαμβάνει το διαχωρισμό των οικιακών ζυμώσιμων απορριμμάτων σε ξεχωριστούς οικιακούς καφέ κάδους χωρητικότητας 30 λίτρων, μέσα σε ειδικές βιοαποδοµήσιµες σακούλες. Το υλικό των κάδων μετά από ειδική επεξεργασία μετατρέπεται μεταξύ άλλων σε βιοαέριο που χρησιμοποιείται για την κίνηση των οχημάτων του Δήμου. Ένα παρόμοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Καλαμάτα εξοικονομώντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους.
Μέσω των προγραμμάτων ανακύκλωση και κομποστοποίησης είναι εφικτή η μείωση των δημοτικών τελών.
2. Λυματολάσπη
Η ανεξέλεγκτη απόθεση της λυματολάσπης-τελικού προϊόντος του βιολογικού καθαρισμού- ρυπαίνει ως γνωστόν την ευρύτερη περιοχή της δυτικής παραλίας. Η ποσότητα της παλιάς λυματολάσπης είναι 38000 κυβικά μέτρα. Πρότασή μας είναι η μετατροπή της σε εδαφοβελτιωτικό στην μονάδα λιπασματοποίησης.
3. Αντιπλημμυρική προστασία
Η Καλαμάτα ανήκει στις περιοχές αυξημένου πλημμυρικού κινδύνου. Έγκαιρα πριν τις πλημμύρες του 2016 είχαμε επισημάνει τον έντονο πλημμυρικό κίνδυνο που διατρέχει ο δήμος αλλά δεν εισακουστήκαμε. Ήμασταν εκεί με τις πλημμύρες και είδαμε από κοντά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, που δυστυχώς ακόμα και τώρα οι γενεσιουργές αιτίες που τα προκάλεσαν παραμένουν.
Έχουμε επισκεφτεί όλες τις περιοχές που επλήγησαν (Βαγγέλη Δράκου, Φραγκοπήγαδο, Γλαύκου, Θουρία, Πήδημα) όπου διαπιστώσαμε ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν μια μελλοντική καταστροφή. Χρειάζεται να γίνουν έργα και θα πρέπει να πιεστεί το κράτος αλλά και ο Μωρέας να αναλάβει το μέρος που του αναλογεί.
Γενικότερα η πολιτική προστασία πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα και ο δήμος θα πρέπει να οργανώσει ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
4. Αστική αναζωογόνηση
Καταθέτουμε μια πρόταση προγράμματος Αστικής Αναζωογόνησης που περιλαμβάνει την χωροταξία, την οικονομία, το περιβάλλον
Θεωρούμε ότι είναι η ώρα να επανέλθει ο στρατηγικός σχεδιασμός και το οραματικό στοιχείο στις προτάσεις των συνδυασμών
Η πρότασή μας στηρίζεται σε 3 βασικές προϋποθέσεις:
- Δεν είναι πλέον το ζητούμενο απλώς ένα άθροισμα από αποσπασματικές προτάσεις για ευκαιριακές παρεμβάσεις. Χρειαζόμαστε ένα ολιστικό σχέδιο που να περιέχει όλες τις διαστάσεις (κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές). Ειδικά σε πόλεις σαν την Καλαμάτα -με θαλάσσιο μέτωπο, ορεινό όγκο, πρωτογενή τομέα, και τάσεις τουριστικής ανάπτυξης- το πρόβλημα είναι πολυπαραμετρικό, με τις παραμέτρους να αλληλοεπηρεάζονται.
- Πρόκειται για ένα σχέδιο που απαιτεί διαβούλευση όχι μόνο προεκλογικά αλλά και στη συνέχεια. Δεν μπορεί να είναι το πρόγραμμα της επόμενης μέρας ενός συνδυασμού ή και μιας δημοτικής αρχής, καθώς -και λόγω απλής αναλογικής- θα απαιτηθούν, ειδικά σε αυτό το θέμα, συγκλίσεις και συνθέσεις σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου, αλλά και στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας στο σύνολό της. Θα διασφαλίσουμε την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών, καθώς η διαφάνεια και η συμμετοχή είναι για μας θέματα αρχών.
- Η κλίμακα της πρότασης οφείλει να είναι “μεγάλη”, αντίστοιχη με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν τη δεκαετία του 80.
5. Ενίσχυση πρασίνου, φροντίδα στις γειτονιές και τις συνοικίες της πόλης.
Ενισχύουμε το πράσινο μέσα στην πόλη και γύρω από αυτήν
Α. μικρά πάρκα αναψυχής παντού για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας
Β. Δημιουργία υπερτοπικού πάρκου αναψυχής στην κοιλάδα του Νέδοντα με την απομάκρυνση όλων των μη συμβατών δραστηριοτήτων (σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, συνεργεία του δήμου)
Γ. Αθλητικό πολυθεματικό πάρκο αναψυχής στην έκταση των 48 στρεμμάτων στη δυτική παραλία, που πρόσφατα παραχωρήθηκε στον δήμο μας, ύστερα από τον πολυετή αγώνα που δώσαμε μαζί με τον καλαματιανό λαό.
Δ. Στρατόπεδο Καλαμάτας Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με πράσινο σημείο για ανταποδοτική ανακύκλωση .
Επενδύουμε στις γειτονιές και τις συνοικίες δημιουργώντας κατάλληλες υποδομές πόλης που προσφέρουν ποιότητα ζωής στις περιοχές κατοικίας. Ξανασχεδιάζουμε το ανατολικό και δυτικό εμπορικό κέντρο. Το σχέδιο μας για τις γειτονιές είναι να αποκτήσουμε 7 μικρούς δήμους και οι κάτοικοι συνδιαμορφώνουν το τεχνικό πρόγραμμα για την περιοχή τους. Επιδιώκουμε την ανάπλαση μεγάλων εμπορικών δρόμων όπως η Αθηνών, η Μπουλούκου, η Αναγνωσταρά και η Αριστοδήμου και άλλων οδών που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν τύχει της προσοχής από την απερχόμενη δημοτική αρχή.
6. Παραλιακό μέτωπο
Το παραλιακό μέτωπο αποτελεί ένα ανεκμετάλλευτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας που θα πρέπει να αναδειχθεί με μια συνολική βιοκλιματική ανάπλαση κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έτσι ώστε να καταστεί τοπόσημο για την πόλη όπως αντίστοιχα η Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης
Οι αστικές παραλίες διαθέτουν ένα ποιοτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες παράκτιες περιοχές.
Ο επισκέπτης της πόλης μπορεί να συνδυάσει τις αστικές παραλίες με τα μουσεία, τα αστικά δρώμενα, τα εμπορικά καταστήματα, τις πολιτιστικές δράσεις, την αρχιτεκτονική, τις αθλητικές εκδηλώσεις κ.λπ.
Ο ποιοτικός συνδυασμός που επιτρέπουν οι αστικές παραλίες με άλλες αστικές δράσεις είναι εκείνος που τις καθιστά σημαντικό εργαλείο του τουριστικού σχεδιασμού.
O τουρισμός των πόλεων με αστικές παραλίες πρέπει να αξιοποιεί τον εγκάρσιο χαρακτήρα τους, τη διάχυση δηλαδή του οφέλους του τουρισμού στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικό-οικονομικής βάσης της κάθε πόλης.
Για να φανεί η σημασία του αστικού τουρισμού , αξίζει να γίνει μια αντιπαραβολή αποτελεσμάτων με αυτά του τουρισμού των Resorts (όπου όλα συμπεριλαμβάνονται στην αρχική τιμή), στον οποίο το 95% των εσόδων καταλήγουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία) και μόνο ένα 5% διαχέεται στην τοπική κοινωνία.
7. Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα
Προτείνουμε την εφαρμογή ενός σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας, που θα αναμορφώσει τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη, καθιστώντας τις ασφαλείς και χωρίς αποκλεισμούς, ιδίως για ΑμΕΑ ή άτομα μεγάλης ηλικίας. Επίσης θέλουμε να αναπτυχθεί δίκτυο αστικής συγκοινωνίας που να καλύπτει όλες τις περιοχές της Καλαμάτας. Όπως γνωρίζετε πρωτοβουλία της παράταξής μας ήταν η επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στο Νοσοκομείο, την Βέργα και την Μικρή Μαντίνεια.
Είναι πολύ σημαντική η επαναλειτουργία του τρένου, που να εξυπηρετεί τη σύνδεση της Καλαμάτας με τις γειτονικές πόλεις (π.χ. Μεσσήνη) και θα αποσυμφορήσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου. Επίσης, πρέπει να αναβαθμιστεί και να επαναλειτουργήσει η σιδηροδρομική γραμμή προς την Πάτρα, που θα συνδέσει την Καλαμάτα με την αρχαία Ολυμπία.
Ο δήμος Καλαμάτας οφείλει να αξιοποιήσει τα δεδομένα των τροχαίων έτσι ώστε να εντοπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται για να βελτιώσει τις οδικές υποδομές στην κατεύθυνση μηδενισμού των τροχαίων. Κάτι τέτοιο έχει γίνει σε πόλεις του εξωτερικού με το σχέδιο Vision Zero.
8. Αθλητισμός και Σχολική Στέγη
Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο θα πρέπει ο Δήμος να εξασφαλίσει για όλους τους πολίτες. Πρώτο μας μέλημα να φέρουμε τον αθλητισμό στην γειτονιά. Θα ενισχύσουμε τον μαζικό αθλητισμό. Είναι ξεκάθαρο ότι η Καλαμάτα διαθέτει γηρασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις και υπολείπεται σημαντικά από ανάλογου πληθυσμού πόλεις. Η Καλαμάτα χρειάζεται ένα Palait de sport και ένα νέο κολυμβητήριο.
ο Δήμος μπορεί και πρέπει να δώσει λύσεις με συγκεκριμένες προτάσεις για την βελτίωση της σχολικής στέγης που αποτελούν πάγιες διεκδικητικές θέσεις της παράταξης. Τέτοια κρίσιμα ζητήματα είναι η βελτίωση της οδικής πρόσβασης πέριξ των σχολείων, η βελτίωση των προαύλιων χώρων για την ασφάλεια των μαθητών, η πρόσβαση στα σχολεία για άτομα με αναπηρία, η βελτίωση υποδομών των σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αυξημένα κατασκευαστικά προβλήματα (π.χ. πρώην Πολυκλαδικό, 18ο δημοτικό σχολείο κλπ), η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, με πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία και η ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης των σχολικών μονάδων από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
Επίσης η δημοτική παράταξη “Ανοιχτός Δήμος -Ενεργοί Πολίτες” έθιξε το ζήτημα της αναλογικής και διαφανούς χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών όλων των σχολείων του Δήμου με την απόδοση όλων των κονδυλίων των σχολικών επιτροπών στα σχολεία κάθε φορά που καταβάλλεται από την πολιτεία του αναλογούντος ποσού αλλά και την απόδοση στα σχολεία όλου του ποσού που εισπράττει ο δήμος από τη διαχείριση των κυλικείων.
Απόλυτη διαφάνεια σε κάθε οικονομική πράξη προς την εκπαιδευτική κοινότητα με πρόβλεψη για ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα του Δήμου όπου να υπάρχουν σε κοινή θέα τα ποσά που δίνονται σε κάθε σχολείο για λειτουργικές δαπάνες και για επισκευές.
Υπάρχει τέλος η αναγκαιότητα της έγκαιρης καταγραφής των προβλημάτων και των ελλείψεων που αφορούν τα σχολεία και μάλιστα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να υπάρχει σωστός προγραμματισμός για υλοποίηση των κατάλληλων έργων και παρεμβάσεων από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και ευρύτερα τη σχολική κοινότητα η οποία θα πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα για τα έργα που θα εκτελεστούν.
9. Πολιτισμός
Είμαστε αντίθετοι σε οποιασδήποτε μορφής αποκλεισμό στην πολιτιστική έκφραση. Η Φάρις θα πρέπει να ενισχυθεί και να αποτελέσει το στρατηγείο πολιτιστικής ανάπτυξης. Υποστηρίζουμε την τοπική πολιτιστική παραγωγή. Δίνουμε βήμα στους ερασιτεχνικούς θιάσους και τους πολιτιστικούς συλλόγους. Παράλληλα αξιοποιούμε και αναδεικνύουμε τις υπάρχουσες πολιτιστικές υποδομές. Αξιοποιούμε το Μέγαρο Χορού που παραμένει δυστυχώς κλειστό τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας λόγω της μοναδικότητάς του οφείλει να αποτελέσει μια ζωντανή κοιτίδα πολιτισμού για όλη την Πελοπόννησο. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να αξιοποιηθεί πολύπλευρα ως κέντρο πολιτισμού που θα εστιάζει όχι μόνο στο χορό, αλλά και στο θέατρο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξουν συνοδευτικές δραστηριότητες, όπως επιστημονικά συνέδρια, διαλέξεις και εκθέσεις, που θα δώσουν σημαντική ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη της Καλαμάτας.
10. Κοινωνική Πολιτική
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους πολίτες πολύπλευρα. Ο δήμος οφείλει να σταθεί αρωγός ειδικά στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Υπάρχουν νέα εργαλεία άσκησης κοινωνικής πολιτικής τα οποία θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο. Και μιλάμε για την κοινωνική επιχειρηματικότητα την οποία θα πρέπει ο Δήμος να ενθαρρύνει ιδιαίτερα σε τομείς όπως η ανακύκλωση. Επίσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας με το πρόγραμμα των ενεργειακών κοινοτήτων που ο ίδιος ο Δήμος θα παράγει ρεύμα μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα το παρέχει δωρεάν σε άπορους συμπολίτες μας.
11. Νεολαία
Η νεολαία του τόπου μας έχει μεγάλες απαιτήσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει μεγάλες απαιτήσεις από τον Δήμο Καλαμάτας. Μέχρι στιγμής ο Δήμος όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του σε σχέση με τη νεολαία αλλά πολλές φορές έρχεται σε σύγκρουση με αυτήν.
Εμείς θέλουμε τους νέους αυτόνομους, ανεξάρτητους να χαράσσουν την πορεία τους χωρίς να τους κατευθύνουμε. Να τους υποστηρίζουμε χωρίς να τους κηδεμονεύουμε.
Ως δήμος θα πρέπει να ενισχύσουμε τις προοπτικές της νεολαίας στην άθληση, στην εκπαίδευση και στην εξεύρεση εργασίας.
Δεν θέλουμε να τους προσφέρουμε φρούδες υποσχέσεις για όπως κάνουν άλλοι συνδυασμοί για ολιγόμηνη απασχόληση στον Δήμο αλλά εμείς αυτό που λέμε είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας με την συνολική οικονομική ανάπτυξη της Καλαμάτας. Μεγάλες δυνατότητες απασχόλησης ανοίγονται επίσης με την κοινωνική επιχειρηματικότητα για τους νέους και θα πρέπει ο δήμος να αναλάβει δράσεις σε αυτό το τομέα.
12. Τουρισμός και Πρωτογενής Παραγωγή
Η Καλαμάτα έχει όλα εκείνα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα της επιτρέψουν να αναπτυχθεί τουριστικά γιατί διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, σημαντικές πολιτιστικές υποδομές και η οδική πρόσβαση από την Αθήνα με την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου είναι πλέον γρήγορη και ασφαλής. Απαιτείται, όμως, η αναβάθμιση του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας, που καταγράφει ήδη θεαματική αύξηση επιβατών διεθνών πτήσεων, και η αναβάθμιση του λιμένα της Καλαμάτας με την υλοποίηση ενός σύγχρονου μάστερ πλαν.
Η Καλαμάτα μπορεί να πετύχει τον στόχο τουρισμός 365μέρες το χρόνο με την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού (περιηγητικού, φυσιολατρικού , θρησκευτικού , αθλητικού, τουρισμού κρουαζιέρας και γαστρονομικού τουρισμού). Η Καλαμάτα πρέπει να στοχεύσει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη όλον τον χρόνο, καθότι η Καλαμάτα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, είναι από τις πόλεις της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και μπορεί να υποστηρίξει μεγάλης διάρκειας διακοπές. Παράλληλα, η ύπαιθρος του Δήμου Καλαμάτας μπορεί να αξιοποιηθεί ενισχύοντας την ποιοτική πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.
Το διατροφικό brand name “Καλαμάτα”, με κυρίαρχη την ελιά και το ελαιολάδο, πρέπει να διαφυλαχθεί και να αξιοποιηθεί ως ένα συνολικό πακέτο μεσογειακής διατροφής.
13. Σχέση Δήμου – Πολίτη
Εμβαθύνουμε αυτήν την σχέση με συγκεκριμένες δράσεις:
- Καθιερώνουμε την Ώρα του Δημότη όπου ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει άμεση επικοινωνία με τον δήμαρχο
- Καθιερώνουμε τις συνελεύσεις σε επίπεδο συνοικίας αλλά και σε επίπεδο χωριού
- Δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων στο τέλος του χρόνου
- Ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων των δημοτικών συμβουλίων από το site του Δήμου.
14. Απλή Αναλογική και Κλεισθένης
Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με τον “Κλεισθένη Ι” μεταξύ άλλων επιτυγχάνεται πραγματική αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου και αναλογική κατανομή των εδρών. Αυτό ήταν κάτι που έλειπε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δημιουργεί μεγάλο περιθώριο στην ανάπτυξη προγραμματικών συνεργασιών μεταξύ των παρατάξεων επί των μεγάλων ζητημάτων της πόλης μας. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα ενδυνάμωσης των τοπικών κοινοτήτων. Η παράταξή μας έχει αναπτύξει ένα ξεκάθαρο προγραμματικό λόγο επ’ αυτών και αναμένουμε και τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις να πράξουν το ίδιο.
15. Εξωστρέφεια
Η Καλαμάτα πρέπει να αποκτήσει εξωστρέφεια. Να αποκτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους υπόλοιπους δήμους της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου και να καταστεί μητροπολιτικό κέντρο της νοτίου Πελοποννήσου. Παράλληλα να επιδιωχθεί συνεργασία με τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που αναπτύσσονται παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε συνεργασίες μεταφέροντας καλές πρακτικές από άλλες πόλεις μέσω του προγράμματος urbact που επιχορηγείται από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης.
Η Καλαμάτα μπορεί να καταστεί προνομιούχος συνομιλητής της Κίνας έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Άλλωστε κάτι τέτοιο είναι και κεντρική πολιτική στόχευση.
16. Έξυπνες πόλεις για το συμφέρον των πολιτών
Οι αναφορές σε “πράσινες” και “έξυπνες” πόλεις δίνουν και παίρνουν αυτόν τον καιρό σε όλη την Ελλάδα.
Υπάρχει ένα ολόκληρο παζάρι με προσφερόμενες “καινοτομίες”, μελέτες, χρηματοδοτικά εργαλεία κ.ο.κ., που προωθούνται μέσω εκθέσεων, δημοσιευμάτων, ακόμα και μέσω των social media.
Κάποια είναι απλά gadgets , κάποια είναι πιο σύνθετα.
Σε κάθε περίπτωση τα κριτήρια για την υιοθέτηση τέτοιων προτάσεων είναι
α) η σχέση κόστους/οφέλους
β) ο βαθμός διάχυσης του οφέλους σε όσο το δυνατόν περισσότερους
γ) η βέλτιστη αξιοποίηση των πεπερασμένων πόρων ή δυνατοτήτων χρηματοδότησης.
Η ενεργειακή αναβάθμιση -για παράδειγμα- των δημοτικών κτιρίων είναι κάτι θετικό. Η αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου περί ενεργειακών κοινοτήτων, είναι κάτι που εν δυνάμει μπορεί να αποφέρει πολλαπλάσια οφέλη.
Έξυπνη πόλη δεν σημαίνει μόνο gadget και ενεργειακά αυτόνομα παγκάκια .
Σημαίνει άμεση καταγραφή προβλημάτων (όχι μόνο λακούβες στους δρόμους, αλλά και κοινωνικά και περιβαλλοντικά κλπ).
Σημαίνει διαφάνεια, λογοδοσία, και αξιολόγηση από τους δημότες.
Η άναρχη ενεργειακή μετάβαση, σε περιβάλλον νεοφιλελεύθερων “μεταρρυθμίσεων” και ανεξέλεγκτων δυνάμεων της “αγοράς”, οδηγεί μεγάλα στρώματα του πληθυσμού σε ενεργειακή φτώχεια. Η απάντηση μπορεί να είναι οι ενεργειακές κοινότητες, με καταλύτη την τοπική αυτοδιοίκηση. Το θεσμικό πλαίσιο, ήδη υπάρχει.
Οι ανοιχτοί χώροι και οι “πράσινες υποδομές” μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διαχείριση της απορροής των επιφανειακών υδάτων, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τις γύρω περιοχές.
Υπάρχει ήδη αρκετή συσσωρευμένη εμπειρία και βέλτιστες πρακτικές στον τομέα αυτόν.
17. Ο πολιτικός ρόλος του Δήμου
Ο Δήμος είναι μια μικρή κυβέρνηση και όχι μόνο το υπουργείο υποδομών της.
Ακόμα και το πρόγραμμα των δημοτικών έργων είναι μια πολιτική υπόθεση πρώτα απ’ όλα, καθώς αφορά επιλογές που υπακούουν -ή θα έπρεπε να υπακούουν- σε μια γενικότερη αντίληψη για την πόλη και τους ανθρώπους, και υπηρετούν -ή έτσι θα έπρεπε- μια γενικότερη στρατηγική, όπου συναρθρώνονται η αναπτυξιακή, η κοινωνική, η περιβαλλοντική και μια πληθώρα άλλων παραμέτρων.
Το ίδιο ακριβώς που ισχύει και ως προς το πρόγραμμα για την κοινωνική πολιτική, τον πολιτισμό ή την διάθεση των πόρων.
Πέραν αυτού -χωρίς να αμφισβητείται η εμπειρία και η προσφορά κανενός- είναι υπερβολικό να οικειοποιείται κάποιος το έργο προϊσταμένων, υφισταμένων, εξωτερικών μελετητών, κατασκευαστών, υπουργείων κλπ
Για παράδειγμα ο επιμελητής μιας έκθεσης με έργα Πικάσο, δεν είναι συνδημιουργός των έργων. Ο παραγωγός μιας ηχογράφησης της 9ης του Μπετόβεν, δεν συν-έγραψε την 9η με τον Μπετόβεν.
Οποιοσδήποτε δήμαρχος εκλεγεί θα πρέπει να βασιστεί στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και να τις περιβάλει με την εμπιστοσύνη του σε ότι αφορά την επάρκεια και τις ικανότητες των στελεχών τους.
Το διακύβευμα των δημοτικών εκλογών για την Καλαμάτα είναι ξεκάθαρο:
Η 26η Μαΐου αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Καλαμάτα να γυρίσει σελίδα. Είναι μια ιστορική ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χαθεί.
Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι ξεκάθαρο.
Ή η Καλαμάτα θα μείνει στην συντήρηση και την απλή διαχείριση χωρίς όραμα και προοπτική ή θα προχωρήσει στην πρόοδο και την ουσιαστική ανάπτυξη με διάχυση σε όλη την κοινωνία.
Τα δίλλημα είναι εμφανές και ευδιάκριτο για τους πολίτες: Ή θα βασιστούν στην πεπατημένη και θα αλλάξουν απλά απόχρωση ή θα προχωρήσουν μαζί μας στο μέλλον.
Ή θα αναλωθούν στις μικροπολιτικές ή θα υλοποιήσουμε μαζί το κοινό μας όραμα για την Καλαμάτα αξιοποιώντας τις τεράστιες αναπτυξιακές της δυνατότητες.
Η Καλαμάτα δεν μπορεί να διοικηθεί από τους ίδιους που ως άβουλα όντα αδράνησαν μπροστά στα μεγάλα ζητήματα της πόλης και τώρα αιφνιδίως τα ανακαλύπτουν και εκπλήσσονται. Η Καλαμάτα δεν χρειάζεται δήμαρχο γραφειοκράτη που έχει θητεύσει στα γρανάζια της διοίκησης και έχει υπηρετήσει ένα κατεστημένο. Η Καλαμάτα δεν χρειάζεται δήμαρχο παράγοντα της πόλης που εμφανίζεται και εξαφανίζεται αναλόγως των συγκυριών δημιουργώντας ευκαιριακές συμμαχίες.
Αντίθετα η Καλαμάτα χρειάζεται δήμαρχο μαχητή για να παλέψει με γνώση, διάθεση και εμπειρία. Με συνέπεια λόγων και έργων. Χρειάζεται δημοτικούς συμβούλους με όρεξη για δουλειά και διάθεση προσφοράς. Χρειάζεται δημοτική παράταξη συγκροτημένη με αρχές και αξίες και όχι ευκαιριακό μόρφωμα προεκλογικής διάρκειας.
Η παράταξή μας Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες έχει τα εχέγγυα να πετύχει μαζί με εσάς τους πολίτες.
Χρειάζεται κινητοποίηση σε όλη την Καλαμάτα , σε όλες τις συνοικίες, σε όλα τα χωριά. Καμία ψήφος χαμένη. Θέλουμε καθαρή εντολή για να σας εκπροσωπήσουμε επάξια.
Φίλες και Φίλοι,
Η πατρίδα μας και οι Έλληνες υποστήκαμε πολλά από το 2010 με τα μνημόνια, την οικονομική και κοινωνική κρίση. Σιγά σιγά η Ελλάδα ανασαίνει και δείχνει να έχει μια καλύτερη προοπτική.
Τώρα έχει έρθει η ώρα να βάλουμε μπροστά – στην τοπική μας κοινωνία- το ΜΑΖΙ.
Με ανθρώπους που θα προτάσσουν το “συμφέρον του τόπου” και όχι το δικό τους, που θα αποκαταστήσουν τη σχέση μεταξύ δήμου και πολιτών, που θα παράγουν τοπικές πολιτικές κι όχι στείρα διαχείριση, που θα φέρουν μια νέα, φρέσκια, αντίληψη για την αυτοδιοίκηση, που θα επιλύουν προβλήματα και δε θα δημιουργούν πρόσθετα.
Από δω και πέρα δεν υπάρχουν διλήμματα αλλά επιλογές.
Επιλογές σύγκρουσης του νέου με το παλιό.
- Της ευθύνης με την ανευθυνότητα.
- Της εργατικότητας με την οκνηρία.
- Της προοπτικής με την οπισθοδρόμηση.
- Της δράσης με την αδράνεια.
- Της αποφασιστικότητας με τη στασιμότητα
- Της δυναμικής με την αδυναμία
- Της πολυχρωμίας με το γκρίζο.
Πλέον είμαστε σε σύγκρουση με το παλιό και με το γκρίζο. Είμαστε ΜΑΖΙ με το ΝΕΟ και το ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ.