Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ*
Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φόρουμ των Δελφών από τον ανεξάρτητο Οργανισμό και δεξαμενή σκέψης/think tank ΔιαNEOση σχετικά με την ονομαζόμενη Ασημένια Οικονομία (Silver economy) δείχνουν τεράστιες ευκαιρίες για πόλεις, όπως η Καλαμάτα.
Λέγεται Ασημένια Οικονομία από τα ασημένια μαλλιά που έχουν οι περισσότεροι από τους πολίτες της τρίτης ηλικίας, οι οποίοι μετά την σύνταξή τους επιθυμούν να διαθέσουν χρόνο και χρήματα, για να απολαύσουν τις δυνατότητες που προσφέρει ο ευρωπαϊκός νότος.
Πράγματι, ολοκληρωμένες τουριστικές υπηρεσίες για την υγεία και την ευεξία της τρίτης ηλικίας αποτελούν μια αγορά δισεκατομμυρίων, αν αξιοποιηθούν με μακροχρόνια στρατηγική. Έχει υπολογιστεί ότι ως καταναλωτές τα άτομα της τρίτης ηλικίας ετήσια θα δαπανήσουν το 2020 γύρω στα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια και ένα μεγάλο μέρος από αυτά θα κατευθυνθεί προς τον τομέα του τουρισμού. Όπως αναδεικνύεται από την έρευνα μέχρι το 2050, το ένα τρίτο της τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα άνω των 65 ετών. Το 7,3% των ενηλίκων στην Ευρώπη δηλώνει πως θέλει να μείνει μετά τη σύνταξη σε ένα μέρος της Νότιας Ευρώπης. Δηλαδή η ευρύτερη περιοχή θα έχει ζήτηση για 2,7 εκατομμύρια παραθεριστικές κατοικίες την επόμενη 20ετία. Ειδικά για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα χρειασθούν 20.000 κατοικίες κατ’ έτος με τα 2/3 να είναι νεόδμητες.
Σήμερα τη μερίδα του λέοντος στην αναδυόμενη αυτή αγορά καταλαμβάνει η Πορτογαλία και ακολουθούν η νότια Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω, καθώς δεν έχει ακόμα αντιληφθεί τις πραγματικές δυνατότητες που ανοίγονται για αυτού του είδους τον τουρισμό.
Η Μεσσηνία με πρωταγωνίστρια την Καλαμάτα οφείλει με την αναβάθμιση των υποδομών της, την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, την παροχή πολιτιστικών δράσεων και διαδρομών και την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υγειονομικής περίθαλψη να γίνει ελκυστική σε αυτή τη μερίδα των τουριστών.
Ο συνδυασμός ‘‘Καλαμάτα μπροστά’’ θα αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, για να ωφεληθούν όλοι οι δημότες από την Ασημένια Οικονομία. Σε αυτό θα προσβλέπει η σύναψη συναινετικών σχέσεων με την Περιφέρεια και με τους αρμόδιους εθνικούς φορείς, αλλά και η διεύρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πόλης με τη δημιουργία άμεσης και απευθείας διασύνδεσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία προοπτική ζωής για την πόλη μας και αυτό το δρόμο προσπαθήσαμε να ανοίξουμε με το πρόσφατο ταξίδι μας στις Βρυξέλλες.
* Πολιτικός Μηχανικός – Υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας