Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ “ΣΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΩΝ FAKE NEWS: ΟΙ ΥΦΑΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ”
“Τα fake news έχουν ακροδεξιά ρίζα και χρονικότητα” είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα (22/2/19) το βράδυ, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”, στην Καλαμάτα, με θέμα “Στα άγνωστα νερά των fake news: Οι ύφαλοι για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό”, που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας.
Ο κ. Παππάς είπε ότι δεν υπάρχει όριο στην ακρότητα και πως δεν είναι δημιούργημα του διαδικτύου. Συμπλήρωσε δε πως το διαδίκτυο βοηθάει πολύ εύκολα στην διασπορά τους. Ακόμα ο υπουργός είπε πως έχει ήδη ξεκινήσει τομή στο δημοσιογραφικό έργο που έγινε το 2012 Επίσης η κομισιόν έχει πάρει κάποιες αποφάσεις και θα βγάλει κώδικα δεοντολογίας, ενώ για τη χώρα μας σημείωσε πως έχει ήδη δημιουργηθεί το μητρώο για τα online media όπου έχουν γραφτεί 580 επιχειρήσεις και πάνω από 1.000 ιστοσελίδες.
Όπως είπε ο κ. Παππάς η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεμβαίνει στο περιεχόμενο τους, σημειώνοντας όμως πως έχουν όρους συγκεκριμένους τα site τα οποία είναι στο μητρώο. “Αν δεν είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο δεν μπορούν να παίρνουν διαφήμιση” είπε και πρόσθεσε ότι “πρέπει να υπάρχει εγρήγορση από τη δημοσιογραφική η κοινότητα”για να αντιμετωπιστούν τα fake news”.
Ο υπουργός τέλος ανέφερε ότι νομοθετείται το barcode στις εφημερίδες.
Η εκδήλωση που χαιρέτισε η Συντονίστρια της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Βεργινάδη και συντόνιζε η δημοσιογράφος Μαρία Τομαρά, ξεκίνησε με τοποθέτησή του καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Γιώργου Πλειού.
Ο καθηγητής με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων (projector) έδωσε σαφή δείγματα των fake news σε όλα τα ΜΜΕ, από εφημερίδες μέχρι site σε ελληνικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο και παρατήρησε ότι “τα fake news εμφανίζονται και κατασκευάζονται σε προεκλογικές περιόδους κρίσης και έντασης, σε περιόδους λήψης σημαντικών αποφάσεων οικονομικής, εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα την περίοδο με το Μακεδονικό”.
Όπως είπε ο κ. Πλειός, “πρέπει ο κόσμος να προφυλαχθεί να μπορεί να λάβει τεχνολογικά αλλά και οργανωτικά μέτρα ελέγχου και καταπολέμησης των fake news. Να συμβάλλει στη δυσφήμιση των παραποιημένων ειδήσεων και στην εσωτερική πολυφωνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης επίσης να συμβάλλει στην πολιτική εντος διαδικτύου”.
Ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης μίλησε για μηχανισμούς που δημιουργούν ειδήσεις και παραισθήσεις, σημειώνοντας πως τα fake news έχουν άμεση σχέση με την αντίληψη της Γκεμπελικής φιλοσοφίας και πρακτικής του “λέγε λέγε κάτι θα μείνει”. Είπε επίσης ότι είναι ακροδεξιά η αντίληψη των fake news, σημειώνοντας πως έχει ευθύνη για το φαινόμενο αυτό το πολιτικό σύστημα το οποίο πρέπει να δημιουργεί νόμους και κανόνες. Επίσης, πρόσθεσε, ότι ευθύνη φέρουν και οι Ενώσεις Συντακτών για να σημειώσει: “εμείς μπορούμε και πρέπει να αμφισβητούμε και να κοιτάμε ποιος το λέει που το λέει και πώς το λέει . Σημαντικό είναι κάθε τι που κάνουμε όπως και το να μην παρακολουθούμε ειδήσεις από κάποια μέσα τα οποία προβάλλουν συνήθως fake news.
Ειδική αναφορά έκανε και στην προσπάθειά της ΕΡΤ να δημιουργήσει μηχανισμό επαληθεύσεις ειδήσεων.
Για τα Fake news τη δική του εμπειρία και γνώση κατέθεσε και ο δημοσιογράφος, διευθυντής του ρ/σ “Στο Κόκκινο” Νίκος Σβέρκος.
Ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις από το ακροατήριο και δόθηκαν απαντήσεις από τους συμμετέχοντες στο πάνελ.