ΤΗΣ ΚΗΡΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Διεκδικώντας την πατρότητα της εκκίνησης των διαδικασιών και της διατύπωσης του αιτήματος κήρυξης του Δήμου Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Δήμος Καλαμάτας, μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις, επιχειρεί να αντικρούσει την σχετική ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, σύμφωνα με την οποία: “Μετά τη συνεννόηση και τη συνεργασία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας εξουσιοδοτήθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές του Δήμου Καλαμάτας”.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου, αυτός “κάνει εισήγηση προς την Περιφέρεια, με κοινοποίηση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας” και “Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είτε αποφασίζει είτε εξουσιοδοτεί την Περιφέρεια για την έκδοση της απόφασης”.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας αναφέρονται τα εξής:
«Σε δημοσιεύματα του εντύπου και ηλεκτρονικού Τύπου, περιλαμβάνεται η είδηση ότι κηρύχθηκαν με απόφαση του Περιφερειάρχη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές του Δήμου Καλαμάτας και περαιτέρω αναφέρεται πως η απόφαση αυτή ελήφθη «μετά τη συνεννόηση και τη συνεργασία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας», με αποτέλεσμα να εξουσιοδοτηθεί ο Περιφερειάρχης από το Γενικό Γραμματέα για τη λήψη της σχετικής απόφασης.
Η αλήθεια είναι η εξής:
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μιας περιοχής κηρύσσεται ως ακολούθως:
1. Ο Δήμος κάνει εισήγηση προς την Περιφέρεια, με κοινοποίηση στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
2. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είτε αποφασίζει είτε εξουσιοδοτεί την Περιφέρεια για την έκδοση της απόφασης.
Στην περίπτωση των χωριών της περιοχής της Αλαγονίας, ο Περιφερειάρχης εισηγήθηκε, παρακάμπτοντας το Δήμο, την κήρυξη αυτών και μόνο των ορεινών Κοινοτήτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και έγινε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας στις 31 Ιανουαρίου 2019.
Ο Δήμος Καλαμάτας, έχοντας ακριβή γνώση της κατάστασης και των αναγκών στο σύνολο της εδαφικής του περιοχής, είχε ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών (δύο επισκέψεις του Δημάρχου) την κήρυξη ολόκληρης της περιοχής του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πλην της Δημοτικής Ενότητας Άριος και ορισμένων Τοπικών Κοινοτήτων της ΔΕ Θουρίας, με αποστολή πλήρους και τεκμηριωμένου φακέλου.
Τα πραγματικά γεγονότα, αλλά και οι αντιδράσεις Προέδρων Τοπικών Συμβουλίων, φορέων και πολιτών από περιοχές που επλήγησαν (Ελαιοχώρι κ.λπ.) οδήγησαν στην έκδοση απόφασης από τον Περιφερειάρχη για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των εξής περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, πέραν των Κοινοτήτων της περιοχής Αλαγονίας: Τοπικές Κοινότητες Ελαιοχωρίου, Βέργας, Μικρής Μαντίνειας και Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας, Τοπικές Κοινότητες Πολιανής και Αμφείας της Δημοτικής Ενότητας Θουρίας και Δημοτική Ενότητα Αρφαρών.
Προκειμένου να συμβεί αυτό, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Ταφύλλης εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη, με κατεπείγον έγγραφό του στις 14 Φεβρουαρίου 2019, να λάβει τη σχετική απόφαση, σε συνέχεια – όπως προαναφέρθηκε – αιτήματος του Δήμου Καλαμάτας
Ο Δήμος Καλαμάτας ευχαριστεί τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Ταφύλλη και τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξανδρο Χαρίτση γι’ αυτή την εξέλιξη, που δικαιώνει το Δήμο και όλους τους Προέδρους Τοπικών Συμβουλίων περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία».