Να ζητήσουν συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και κάποιοι ακόμα Ιεράρχες, οι οποίοι δεν του φέρθηκαν κατά τον πρέποντα τρόπο στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, την Παρασκευή (16/11/18) δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, μιλώντας αργά το βράδυ της Τρίτης (20/11/18) στην εκπομπή «Η επόμενη Ημέρα» και στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προκειμένου να αποφανθεί επί του προσυμφώνου του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, έφυγε από την αίθουσα επειδή δεν του δόθηκε ο λόγος να αναφερθεί στη αποχώρηση του κλήρου από το μισθολόγιο του δημοσίου.
Όπως είπε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, καλώς δεν του δόθηκε ο λόγος στον Μητροπολίτη Μεσσηνίας και απετράπη να μιλήσει, καθώς κατά τη διαδικασία, η Ημερήσια Διάταξη δεν περιελάμβανε τη θεματολογία που επιχείρησε να θέσει και να αναπτύξει. Πρώτα εξετάζονται και συζητούνται τα θέματα που είναι προγραμματισμένα, είπε ο Μητροπολίτης και μετά συζητούνται άλλα θέματα που δεν περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη.
Αποκάλυψε ακόμα ότι μαζί με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας είχαν επισκεφθεί το Αλέξη Χαρίτση στο γραφείο του με την προηγούμενη ιδιότητά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και συζήτησαν θέματα που άπτονται θεμάτων της εκκλησιαστικής περιουσίας.
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΜΑΞΙΜΟΣ
Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος είπε μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ:
“Αυτές τις μέρες έγινε μία αδικία. Ποια είναι αυτή αδικία. Εμφανίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος ως αλαζόνας ο οποίος κατηγορείται ότι δεν άφησε κάποιους οι αρχιερείς να μιλήσουν. Αυτό δεν είναι ούτε σωστό ούτε δίκαιο. Και εξηγούμαι. Αφενός μεν υπάρχει ένας κανονισμός της συνόδου που λέει με ποιο τρόπο λειτουργεί η σύνοδος και θα πρέπει όλοι να τον μελετούμε και να τον γνωρίζουμε. Αφετέρου, πρέπει να πούμε ότι υπήρχε ένας εισηγητής που ήταν ο Αρχιεπίσκοπος επί συγκεκριμένου θέματος που αναφερόταν στην ημερήσια διάταξη. Αν θέλουμε να βγούμε από την ημερήσια διάταξη και να συζητήσουμε για άλλα θέματα θα πρέπει να εξαντλήσουμε την ημερήσια διάταξη και μετά, προβλέπει ο κανονισμός ειδική διαδικασία για να γίνει αυτό. Δεύτερον, οι αρχιερείς οι οποίοι παίρνουν το λόγο, σύμφωνα με τον κανονισμό, έχουν συγκεκριμένη ώρα να μιλήσουν, όπως ορίζεται. Και επίσης δεν επιτρέπεται να διαβάσουν εισηγήσεις. Λέει ρητά ο κανονισμός ότι δεν μπορεί να έχει ένα γραπτό κείμενο μπροστά του εκείνος ο οποίος ομιλεί και να αγορεύει για ώρες. Το λέω αυτό, διότι παραπονέθηκε ο άγιος Μεσσηνίας και κακώς παραπονέθηκε διότι ομίλησε περισσότερο από όλους. Πρώτον, ο ίδιος είπε ότι θα ήθελα να διαβάσει την εισήγησή του. Αυτό από τον κανονισμό της Συνόδου απαγορεύεται. ‘Αρα λοιπόν δεν τον αδίκησε κάποιος. Μίλησε περισσότερο από όλους μας και μάλιστα το έκανε και κατά παράβαση των άρθρων που προβλέπει η διαδικασία της συνόδου.
Δεύτερον, υπήρχε ένας άλλος αρχιερεύς που ιδιαίτερα φωνή ασκούσε και εγώ μάλιστα πήρα την πρωτοβουλία και φώναζα και εγώ ότι θα πρέπει να σταματήσει γιατί είναι εκτός διαδικασίας. Έφτασα στο σημείο να επικαλεστώ και πάλι τον κανονισμό, ο οποίος προβλέπει ότι δεν μπορεί ο καθένας να παίρνει το λόγο μόνος του όσες φορές επιθυμεί και να φωνάζει ζητώντας να επιβάλει την άποψή του, αλλά θα πρέπει να πάρει την άδεια από το προεδρείο, να δηλώσει ότι θέλει να μου μιλήσει και όταν έρθει η σειρά του να μιλήσει.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι αδικήθηκε σε αυτή την περίπτωση ο αρχιεπίσκοπος και νομίζω ότι καλό θα ήταν οι άγιοι αδελφοί να ζητήσουν ένα συγνώμη από τον αρχιεπίσκοπο τον οποίον χαρακτήρισαν αλαζόνα και είπαν ότι δεν τους επέτρεψαν να μιλήσουν”.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ
Όταν ο Μητροπολίτης ρωτήθηκε από το Δημοσιογράφο αν “η Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι εξ αυτών που έχουν συμφωνήσει και έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να ενταχθούν στο Ταμείο Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας” απάντησε:
“Υπάρχει ένα σχέδιο ΕΣΠΑ, το οποίο έχει σχεδιαστεί τα προηγούμενα δύο χρόνια. Μάλιστα, στις 2 Αυγούστου του 2017, με τον Άγιο Μεσσηνίας πήγαμε στον κ. Χαρίτση, μαζί με νομικούς και άλλους για να κάνουμε το σχεδιασμό και να δουμε αυτό το πρόγραμμα ώστε να γίνει η καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας και να μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχουμε και τι από αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από το κράτος. Αρα λοιπόν είναι μία παλαιότερη διαδικασία η οποία έχει εγκριθεί έχει προχωρήσει και μάλιστα στην ιεραρχία του Οκτωβρίου ο αρχιεπίσκοπος αφού έκανε μία εισήγηση για το θέμα που συζητούμε όλες αυτές τις μέρες, μας προσκάλεσε το απόγευμα να είμαστε σε μία εκδήλωση στο συνοδικό Μέγαρο όπου ακριβώς θα μας έδινε τις συντεταγμένες πως θα πρέπει να προχωρήσουμε για τη συμμετοχή μας σε αυτό το πρόγραμμα καταγραφής της περιουσίας και των τρόπων αξιοποίησής της”.