ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΕΘΝΟΣ”
«Η ηγεσία της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα αντί να συμπορευτεί με τις προοδευτικές δυνάμεις για την υλοποίηση των μεγάλων τομών που έχει ανάγκη η χώρα, επιλέγει τον στενό εναγκαλισμό με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα το “Έθνος”. Επισήμανε ακόμη ότι «η δική μας πρόταση για συνεργασία απευθύνεται σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στην οικοδόμηση της μεταμνημονιακής Ελλάδας, δεν απευθύνεται μόνο ή πρωτίστως σε κομματικές ηγεσίες».
Αναφερόμενος στις εκλογές ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε πως «ο κόσμος δεν θα κληθεί να επιλέξει το κόμμα που θα διαχειριστεί καλύτερα την κρίση, αλλά αυτό που έχει το καλύτερο σχέδιο για την επόμενη μέρα», ενώ γιατην περικοπή των συντάξεων τόνισε ότι «είναι ένα μέτρο άδικο και αντικοινωνικό. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και την ανάπτυξη».
Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Α. Χαρίτση, έχει ως εξής:
- Κύριε υπουργέ, το ερώτημα απασχολεί σχεδόν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τί θα κάνει η κυβέρνηση με το θέμα των συντάξεων;
Η θέση της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ξεκάθαρη. Η περικοπή των συντάξεων είναι ένα μέτρο άδικο και αντικοινωνικό. Επιπλέον, δεν είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ θα επηρεάσει αρνητικά και την ανάπτυξη. Η μη εφαρμογή του, λοιπόν, είναι όχι μόνο κοινωνικά δίκαιη αλλά και αναπτυξιακά επιβεβλημένη.
- Θα αποκλείατε ως επιλογή την «λελογισμένη σύγκρουση» για το θέμα των περικοπών εάν η κυβέρνηση διαπιστώσει ότι οι θεσμοί παρατείνουν επ’ αόριστον τις αποφάσεις τους;
Πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα υπάρξει συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα και αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι παραμένουν, αλλά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε επί μνημονίων, τώρα τα μέσα για την επίτευξή τους καθορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση.
- Σήμερα διενεργείται το κρίσιμο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η εκτίμησή σας;
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν επιλύει μόνο το ζήτημα του ονόματος -ένα πρόβλημα που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο λαών για τρεις δεκαετίες-, ανοίγει, επιπρόσθετα, τον δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ενίσχυση της σταθερότητας αυτής της χώρας, που όλοι γνωρίζουμε πόσο εύθραυστη υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και τη συνανάπτυξη στα Βαλκάνια. Ελπίζω και πιστεύω ότι ο γειτονικός λαός δεν θα χάσει αυτή την ιστορική ευκαιρία να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Ελλάδα και να γίνει ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Σε λίγες ώρες, όμως, θα ξέρουμε.
- Εφόσον η συμφωνία φθάσει στην ελληνική Βουλή για κύρωση, εκτιμάτε ότι θα επικυρωθεί, και μάλιστα χωρίς να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση;
Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί από την παρούσα Βουλή με άνετη πλειοψηφία. Ευτυχώς, είναι αρκετοί οι βουλευτές που δεν είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν το εθνικό συμφέρον στον βωμό μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
- Κύριε Χαρίτση, ποια είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης στην επιλογή υποψηφίων για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας;
Όπως σε εθνικό επίπεδο, έτσι και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συγκρούονται δύο σχέδια, δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δρομολογεί την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και την οικονομική αφαίμαξη των ΟΤΑ, τη διαιώνιση της υποστελέχωσής τους με την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα «1 προς 5» στις προσλήψεις στο δημόσιο και την εκχώρηση κρίσιμων λειτουργιών τους σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Στην αντίπερα όχθη, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τους ΟΤΑ με αύξηση πόρων, με περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στις τοπικές κοινωνίες που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες. Και φυσικά, με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» που κατοχυρώνει την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά του τόπου τους.
Πάνω σε αυτή τη σαφή προγραμματική βάση επιδιώκουμε συνεργασίες με δυνάμεις και πρόσωπα που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι συμμερίζονται τις ίδιες προτεραιότητες και αξίες. Στόχος μας είναι να διαμορφωθούν ευρείες συναινέσεις και πλατιά προοδευτικά μέτωπα που θα αναμετρηθούν αποτελεσματικά με τα μεγάλα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και θα μετατρέψουν τους δήμους και τις περιφέρειες σε εφαλτήριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει-όπως λέει- ανοίγματα στην σοσιαλδημοκρατία. Εάν η σχέση δεν είναι αμφίδρομη πώς θα κινηθείτε;
Η δική μας πρόταση για συνεργασία απευθύνεται σε όλον τον προοδευτικό κόσμο που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στην οικοδόμηση της μεταμνημονιακής Ελλάδας, δεν απευθύνεται μόνο ή πρωτίστως σε κομματικές ηγεσίες. Έχει ξεκάθαρο προγραμματικό χαρακτήρα και συναντά ήδη σημαντική απήχηση στην κοινωνία. Με αυτή την πολιτική, άλλωστε, πήγαμε από το 4% στην κυβέρνηση. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκοντας κοινές πρωτοβουλίες απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την άνοδο της άκρας δεξιάς. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι η ηγεσία της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα δεν κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Αντί να συμπορευτεί με τις προοδευτικές δυνάμεις για την υλοποίηση των μεγάλων τομών που έχει ανάγκη η χώρα, επιλέγει τον στενό εναγκαλισμό με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη.
- Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δείχνουν μείωση της απόστασης του ΣΥΡΙΖΑ από την Νέα Δημοκρατία. Όμως η διαφορά παραμένει μεγάλη. Έχει η κυβέρνηση τον χρόνο και την δυνατότητα να την μηδενίσει;
Η έξοδος από τα μνημόνια επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει πιο αποφασιστικά το πρόγραμμά της για την παραγωγική ανασυγκρότηση, για την ανάκτηση της εργασίας και τη δημιουργία, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και τη κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Απέναντί της έχει μία αντιπολίτευση που υπερασπίζεται τις ίδιες πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση και τη βίαιη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Όσο ξεδιπλώνεται η προγραμματική αντιπαράθεση, τόσο πιο καθαρές θα γίνονται αυτές οι διαφορές. Στις επερχόμενες εκλογές ο κόσμος δεν θα κληθεί να επιλέξει το κόμμα που θα διαχειριστεί καλύτερα την κρίση, αλλά αυτό που έχει το καλύτερο σχέδιο για την επόμενη μέρα.
- Κύριε Χαρίτση, η κυβέρνηση έχει εξασφαλισμένο το «μαξιλαράκι» ασφαλείας για την χρηματοδότησή της. Για πόσο διάστημα, ωστόσο, θα μπορεί να προσπερνά την πρόκληση της εξόδου στις αγορές;
Η Ελλάδα εξήλθε επιτυχώς από τα μνημόνια και η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά με ρυθμούς που ενισχύονται διαρκώς και σε πιο γερές βάσεις απ’ ότι στο παρελθόν, όπως δείχνουν μια σειρά θεμελιώδη μεγέθη (εξαγωγές, βιομηχανική παραγωγή, τουρισμός). Η πραγματικότητα αυτή σταδιακά αποτυπώνεται και στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» που δημιούργησε η κυβέρνηση προφυλάσσει τη χώρα από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις που παρατηρούνται διεθνώς και έχουν εξωγενείς αιτίες, και μας δίνει τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές όταν εμείς το επιλέξουμε.