Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που συνεδρίασε χθες Πέμπτη (24 Μαΐου 2018), χαρακτήρισε ως μνημείο το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Το ΚΣΝΜ που συνήλθε στις 2 μετά το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του υπουργείου (στην οδό Μπουμπουλίνας 20 – 22), συζήτησε ως 9ο θέμα «χαρακτηρισμός ή μη ως μνημείου του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου – Νέστορος Μεσσηνίας, Π.Ε. Μεσσηνίας, ιδιοκτησίας Δήμου Πύλου – Νέστορος».
Το δεκαπενταμελές Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με σημαντική πλειοψηφία το χαρακτήρισε ως διατηρητέο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «Το δεκαπενταμελές συμβούλιο μελέτησε τον φάκελο με το σύνολο των τεκμηρίων που αφορούσαν το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων καθώς και τις εκθέσεις γνωμοδοτήσεις της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Νότιου Ιονίου και της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και σύγχρονων μνημείων και έλαβε υπόψη τόσο τις εισηγήσεις – απόψεις του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και την επιστολή υποστήριξης που εστάλη από την Monumenta (Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φύσης και της εθνικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου) όσο και την τοποθέτησή παρουσίαση που έκανε ο υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας Αρχαιολογίας και διαχείρισης πολιτισμικών αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δημοσθένη Κορδός σχετικά με την ιστορική και αρχιτεκτονική ταυτότητα του κτιρίου.
Βάσει αυτών των δεδομένων, τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού γνωμοδότησαν με σημαντική πλειοψηφία υπέρ του χαρακτηρισμού του Δημοτικού Σχολείου κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας ως “Νεωτέρου Μνημείου”».
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων ανάγεται Στην διετία 1932-34 από παραδοσιακούς ντόπιους τεχνίτες πετράδες, καθώς και με την εθελοντική εργασία των κατοίκων του οικισμού, βάσει τυπικού αρχιτεκτονικού σχεδίου αγροτικού μονοτάξιου διδακτηρίου του μεσοπολέμου (του 1927), του τότε Υπουργείου Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως.
Το κτήριο του σχολείου μεταξύ άλλων, αποτέλεσε Αρχηγείο της Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας την χρονική περίοδο 1941-1944 και έδρα:
- Της Επαρχιακής Επιτροπής του ΕΑΜ και έδρα της τοπικής οργάνωσης του ΕΑΜ.
- Του επαρχιακού γραφείου του ΚΚΕ
- Της “Εθνικής Αλληλεγγύης Πυλίας”
- Της Επιμελητείας του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ
- Ενός Λόχου του μόνιμου ΕΛΑΣ του 9ου Συντάγματος
- Του εφεδρικού ΕΛΑΣ Πυλίας.
Ακόμα αποτέλεσε το χώρο όπου έγινε η “Παμπύλια Συνδιάσκεψη” της Επαρχιακής Επιτροπής Πυλίας τον Φεβρουάριο του 1943, με κύριο θέμα την οργάνωση και τη διεξαγωγή εκλογών σε όλη την Επικράτεια.