ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ & ΦΥΣΗ “ΝΑΡΤΟΥΡΑ”
«Ξεκινήσαμε έχοντας τον πήχη ψηλά! Με αυτό το σημείο ως αναφορά, σκοπεύουμε να τον ανεβάζουμε όλο και ψηλότερα! Με χαρά διαπιστώνουμε ότι πετύχαμε πανηγυρικά, όλους τους στόχους μας!». Αυτό αναφέρει το Πολιτιστικό Σωματείο για την Τέχνη & Φύση “ΝΑΡΤΟΥΡΑ” σε έναν απολογισμό του 4ήμερου των εκδηλώσεων “1st Mani Bar Theater” που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου, στη Δυτική Μάνη, χαρακτηρίζοντάς το «ένα ακόμα “ιστορικό” γεγονός!».
Το Δ.Σ. του Σωματείου “ΝΑΡΤΟΥΡΑ” αναφέρει ακόμα σε σχετική ανακοίνωσή του:
«Επιπλέον, μέσα από το αφιέρωμα στον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου -που μέρος της καταγωγής τους έλκουν και από τη Μεσσηνία- δημιουργήσαμε μια αφορμή, ώστε να εκφράσουμε ευρύτερα κι ακόμα μια φορά, την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας στα πρόσωπα αυτά, υποκλινόμενοι στην αέναη συνεισφορά τους στην τέχνη, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα.
Όλα αυτά που καταφέραμε, τα οφείλουμε σε όλους εσάς που στηρίξατε με κάθε τρόπο αυτή μας την προσπάθεια!Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μας!!! Μείνετε κοντά μας πάντα, και η συνέχεια θα σας δικαιώνει!!!»
Το πρώτο “Bar Theater” στη Μάνη ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Απριλίου και ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου, με τόση επιτυχία που ξεπέρασε ακόμα και τα πιο αισιόδοξες προσδοκίες που είχαν αρχικά οι διοργανωτές του.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 4ήμερο του Απριλίου -27, 28, 29, 30- έλαβαν χώρα 4 παραστάσεις -μία κάθε μέρα- από νέους ηθοποιούς–performers, προσαρμοσμένες σε εσωτερικούς χώρους Café-Bar, σε 3 χωριά της Δυτικής Μάνης. Η κάθε παράσταση ξεκινούσε στις 9 κάθε βράδυ.
Μαζί με το ευρύ κοινό, τις παραστάσεις παρακολούθησαν και καταξιωμένοι, ευρύτερα γνωστοί καλλιτέχνες από το χώρο του θεάτρου, οι οποίοι κλήθηκαν να συμμετέχουν στις συζητήσεις μετά το τέλος της κάθε παράστασης. Μέσα από αυτή την ανοιχτή συζήτηση και τα θέματα που αναπτύχθηκαν, επιτεύχθηκε ένας από τους κύριους στόχους των διοργανωτών·να διαφωτίσουν δηλαδή, και να δώσουν απαντήσεις σε προβληματισμούς νέων ηθοποιών, αλλά και των εν δυνάμει καλλιτεχνών του χώρου, που θα έσπευσαν να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στη δράση αυτή.
Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου του θεάτρου που παραβρέθηκαν στο φεστιβάλ και πήραν μέρος στις συζητήσεις -σύμφωνα με τη σειρά άφιξής τους- ήταν οι εξής: Περικλής Αλμπάνης, Τόνης Λυκουρέσης, Πέρης Μιχαηλίδης, Φίλιππος Σοφιανός, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Δήμητρα Παπαδήμα, Αννέτα Παπαθανασίου, Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Δρίτσας, Κώστας Βενετσάνος και Σπύρος Μπιμπίλας.
Κατά τη διαμονή των καταξιωμένων καλλιτεχνών στην περιοχή τις ημέρες του Φεστιβάλ, δόθηκε η ευκαιρία σε ομάδες και φορείς, αλλά και ατομικά, για επιπλέον προσεγγίσεις, συζητήσεις και πλάνα που θα μπορούσαν με την όποια συμβολή ή και συμμετοχή τους να βοηθήσουν, ώστε να διευρυνθούν οι ορίζοντες, κυρίως των νέων παιδιών. Τα αποτελέσματα των επαφών αυτών θα αρχίσουν να διαφαίνονται σύντομα, στο άμεσο μέλλον.
Ο κύκλος των θεατρικών παραστάσεων και των παράλληλων δράσεων, ήταν αφιερωμένος στους ηθοποιούς Στέφανο Ληναίο και Έλλη Φωτίου, που συνεχίζουν ακόμα να ακτινοβολούν μέσα από την “εκκωφαντική” σεμνότητά τους! Ένα ζευγάρι σπουδαίων ηθοποιών, με τεράστια διαδρομή στο χώρο του θεάτρου, με ρίζες από τη Μεσσηνιακή γη! Με την τέχνη τους, αλλά και με τη στάση ζωής τους, μετουσίωσαν και μετουσιώνουν σε πραγματικότητα τη λέξη “ΗΘΟΠΟΙΟΣ”!
Στην έναρξη του Φεστιβάλ θα προβλήθηκε για πρώτη φορά, η συνέντευξη-ντοκουμέντο του Στέφανου Ληναίου στη Χριστίνα Τζιάλλα και σκηνοθετήθηκε από την Ακριβή Κόλλια, με αφορμή τη δράση αυτή. Η συνάντηση έγινε στο Θέατρο Άλφα, τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018. Η πρώτη προβολή έγινε την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 9 το βράδυ στο HADES BAR στον Άγιο Νικόλαο Δυτικής Μάνης, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης “Η Πιο Δυνατή ONLINE”.
Το ντοκουμέντο αυτό προβλήθηκε ξανά, κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ημερών (28,29 & 30 Απριλίου) σε καταστήματα της περιοχής, τις πρωινές ώρες.
Το πρόγραμμα παραστάσεων αναλυτικά:
- Παρασκευή 27 Απριλίου: Η Πιο Δυνατή Online
- Σάββατο 28 Απριλίου: Ο ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΙΔΑΚΗ & άλλες ιστορίες
- Κυριακή 29 Απριλίου: ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΟ ΔΥΟ ΟΞΥΓΟΝΟ
- Δευτέρα 30 Απριλίου: ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ του Γιάννη Ρίτσου
Παράλληλες δράσεις του 1st Mani Bar Theater
Στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ 1st Mani Bar Theater, από την Παρασκευή και έως τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν προβολές ταινιών με πρωταγωνιστές τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου. Οι ταινίες ήταν από το αρχείο του ζευγαριού, τις οποίες αφήσανε στη διάθεση του Σωματείου “ΝΑΡΤΟΥΡΑ”.
Οι προβολές ξεκινούσανε παράλληλα από τις 12 το μεσημέρι, σε οκτώ διαφορετικές επιχειρήσεις (ταβέρνες, καφέ) των 3 χωριών της Δυτικής Μάνης που συμμετείχαν στο φεστιβάλ.
Το ημερήσιο πρόγραμμα προβολής των ταινιών είχε ως εξής:
- Παρασκευή 27 Απριλίου: ΜΙΑΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ ΝΙΑΤΑ
- Σάββατο 28 Απριλίου: ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ
- Κυριακή 29 Απριλίου: ΠΡΟΔΟΣΙΑ
- Δευτέρα 30 Απριλίου: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Από το Θέατρο της Δευτέρας.
Η είσοδος ήταν παντού ελεύθερη.
Συντονιστές του Φεστιβάλ ήταν οι: Χριστίνα Τζιάλλα Θεατρολόγος – Ηθοποιός -Performer, Έφορος Τμήματος Θεάτρου ΝΑΡΤΟΥΡΑ, Ακριβή Κόλλια Θεατρολόγος –Σκηνοθέτης –Σεναριογράφος, Έφορος Τμήματος Κινηματογράφου ΝΑΡΤΟΥΡΑ
Στόχοι του “1st Mani Bar Theater”:
- Μια ακόμα αφορμή για απόκτηση και διαμόρφωση θεατρικής παιδείας.
- Η άμεση αλληλοεπίδραση της τέχνης του θεάτρου με το κοινό.
- Η διάδραση και η επικοινωνία μεταξύ του κοινού, μέσα από αυτό το είδος της τέχνης.
- Η ψυχαγωγία
- Η δημιουργία ευκαιριών των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής γενικότερα, ώστε να καλύψουν τέτοιου είδους ανάγκες και να δώσουν κίνητρα που άπτονται στους παραπάνω στόχους.
- Η ευκαιρία γνωριμίας των καλλιτεχνών, με το κοινό.
- Η ευκαιρία μιας ανοιχτής συζήτησης με καταξιωμένους στο χώρο του θεάτρου, για θέματα που αφορούν στο θέατρο του σήμερα, αλλά και στο μέλλον αυτού.
- Η ευκαιρία μιας ανοιχτής συζήτησης, με αφορμή τα θέματα που πραγματεύονται στα έργα που παρουσιάζονται. Θέματα επίκαιρα, αλλά και θέματα που διαιωνίζονται στο χρόνο δίνουν ερεθίσματα για προβληματισμούς και εμβαθύνσεις.
- Η προβολή νέων ηθοποιών στο ευρύτερο κοινό.
- Η δημιουργία μιας ακόμα εστίας «υποψιασμένου» θεατρόφιλου κοινού.
- Η δημιουργία ερεθισμάτων για το πώς μπορεί να αποτελέσει κανείς, έναν πραγματικά ελεύθερο θεατή, με κριτικό πνεύμα.
- Η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες που θα συμμετάσχουν στη δράση μας –καλλιτέχνες και κοινό- τον τόπο αυτό με την πλούσια φύση, αλλά και τη μεγάλη πολιτιστική του κληρονομιά.