“ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ”
«Αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα το ζήτημα με τους δύο στρατιώτες που κρατούνται στην Τουρκία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι πλήρως εστιασμένη στο θέμα και ελπίζουμε οι δύο στρατιώτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους πολύ σύντομα» δήλωσε από την Τρίπολη ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.
Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία θα κλιμακωθούν επικίνδυνα, ο κ. Πάιατ απάντησε πως δεν έχει κρυστάλλινη μπάλα και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην προσέγγιση του Έλληνα πρωθυπουργού, να κρατά διαύλους ανοιχτούς στην αναζήτηση μιας βάσης διαλόγου και επαναπροσέγγισης.
Επίσης, δήλωσε ευτυχής που βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, όπου συζήτησε με τους φοιτητές του σχετικά με τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών και τις εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
«Εντυπωσιάστηκα από τις ερωτήσεις των φοιτητών σήμερα και είχαμε μια ευρεία συζήτηση για τη δέσμευση των ΗΠΑ στη συμμαχία με την Ελλάδα, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την οικονομική της ανάκαμψη της Ελλάδας, αλλά και για τις προκλήσεις που ανακύπτουν για τις δημοκρατίες μας, καθώς αντιμετωπίζουμε το παγκόσμιο και εθνικό περιβάλλον, που κάνει τη συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα και τον ρόλο της ως έναν πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας πιο σημαντικό από ποτέ» τόνισε σε δηλώσεις του, που δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπο arcadiaportal.gr .
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Επιπλέον, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ επισκέφτηκε τον δήμαρχο Τρίπολης Δημήτρη Παυλή, ο οποίος τον υποδέχτηκε στην είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου και συζήτησε μαζί του στο γραφείο του για την Αρκαδία, την οικονομική της ανάκαμψη και τις τουριστικές της προοπτικές. Σύμφωνα με ανάρτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Twitter, οι δύο άνδρες «συζήτησαν ακόμα για τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών μας, που οφείλονται εν μέρει στη μεγάλη αρκαδική διασπορά στις ΗΠΑ».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Τρίπολης “ο κ. Πάιατ βρέθηκε στην Τρίπολη στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από την επίσκεψή του στην πόλη μας, δηλώνοντας λάτρης της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου γενικότερα, αναφέροντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το δήμο Τρίπολης για να απολαύσει τις φυσικές του ομορφιές, ενώ δεν παρέλειψε να αποκαλύψει, πως πάντα προτείνει την Αρκαδία ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για διακοπές”.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι:
“Ο Αμερικανός διπλωμάτης, γνωρίζει πολύ καλά μετά από τις συνεχείς επισκέψεις του στην Αρκαδία, την ιστορία της Άλωσης της Τριπολιτσάς και την συμβολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην επιτυχή έκβαση της Επανάστασης αλλά και την ισχυρή εκπροσώπηση της Αρκαδίας ανά τον κόσμο, αναφέροντας πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του «γνωρίζουν το ένδοξο παρελθόν μας αλλά όλοι μαζί πρέπει να ατενίζουμε και στο ελπιδοφόρο μέλλον μας», τονίζοντας πως η χώρα του ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της Ελλάδας, στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς επίσης και πρωτοβουλίες που αφορούν την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, του Τουρισμού και των εξαγωγών ισχυρών τοπικών προϊόντων.
Ο Δήμαρχος Τρίπολης από την πλευρά του, ενημέρωσε τον κ. Πάιατ σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής μας, για τα δυνατά σημεία της αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια τόνωσης της τοπικής οικονομίας και υποστήριξης των επενδύσεων σε συνεργασία πάντα με τοπικούς φορείς, για να εισπράξει το θετικό σχόλιο του κ. Πάιατ ότι «οι κινήσεις αυτές είναι στη σωστή κατεύθυνση».
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με μια θετική αποτίμηση της διαχρονικής αξίας της Τρίπολης και της Αρκαδίας και με την κοινή πεποίθηση, ότι η στενή και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των μερών αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη των κοινών στόχων.
Τέλος ο Δήμαρχος Τρίπολης, προσκάλεσε τον Αμερικανό Πρέσβη στο παγκόσμιο συνέδριο των απόδημων Αρκάδων, που θα πραγματοποιηθεί στο δήμο μας τον Ιούνιο, με τον κ. Πάιατ να δηλώνει θερμός υποστηρικτής της συγκεκριμένης προσπάθειας, ενώ φυσικά δεν έλειψε και η εθιμοτυπική ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, με την υπόσχεση διατήρησης μιας ανοιχτής διόδου επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων”.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην κεντρική Πελοπόννησο, ο κ. Πάιατ μαζί με τη σύζυγό του επισκέφτηκαν τον Μυστρά, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, θαυμάζοντας τόσο τη φυσική ομορφιά της χλωρίδας την άνοιξη και το διαχρονικό μεγαλείο των τοιχογραφιών. Όπως επισημαίνεται σε ανάρτηση της πρεσβείας, το ζεύγος απόλαυσε τη φιλοξενία των μοναχών του Μυστρά, οι οποίοι τους κάλεσαν για συζήτηση.