ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Η λειτουργία της 1ης Τοπικής Ομάδας Υγείας (ΤΟΜΥ) της Καλαμάτας, η οποία βρίσκεται επί της οδού Πλάτωνος και Κανάρη (στο κτήριο του πρώην ΙΚΑ) ξεκινά αύριο Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018,γεγονός για το οποίο εκφράζει την ικανοποίησή της η Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας.
Η ΤΟΜΥ Καλαμάτας είναι στελεχωμένη με ειδικευμένο ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό, άρτια εξοπλισμένη και θα λειτουργεί από τις 07:00 έως τις 15:00 μέχρι να εκδοθεί νέα οδηγία από την Διοίκηση.
Η Γραμμή επικοινωνίας με τη Γραμματεία της ΤΟΜΥ Καλαμάτας και του Τηλεφωνικού Κέντρου είναι: 2721045500. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Αλληλογραφίας: [email protected]. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Γραμματεία, από την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018.
Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας είχε ανακοινώσει τις προηγούμενες ημέρες για λειτουργία 2 ΤΟΜΥ στην Καλαμάτα.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΤΟΜΥ)
Οι ΤΟΜΥ λειτουργούν ως ομάδες οικογενειακής ιατρικής, με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης και έχουν ως σκοπό την παροχή δωρεάν ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς διακρίσεις.
Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είναι οι Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας έως 12 ατόμων (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι, Παιδίατροι, Νοσηλευτές, Επισκέπτες Υγείας, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Διοικητικοί), με βασική τους αποστολή την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον πληθυσμό ευθύνης τους.
Οι ΤΟΜΥ, με πυρήνα τους Οικογενειακούς Γιατρούς θα λειτουργούν διεπιστημονικά, με συμμετοχή Κοινωνικών Λειτουργών, Νοσηλευτών και Επισκεπτών Υγείας, με πληθυσμό ευθύνης 10-12.000 άτομα, δεν θα αντικαταστήσουν την ειδικευμένη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.
Οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤοΜΥ και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
Ο εγγεγραμμένος πολίτης αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.