Το βιβλίο του Κώστα Βρεττάκου “Ασκήσεις περιεργείας” θα παρουσιαστεί το Σάββατο του Λαζάρου (31 Μαρτίου 2018), στις 7:00 το απόγευμα, στην ταβέρνα “της Έλλης”, στον Άγιο Νικόλαο (Σελινίτσα) της Δυτικής Μάνης.
Την παρουσίαση του βιβλίου, διοργανώνει το πολιτιστικό σωματείο για την τέχνη και φύση “ΝΑΡΤΟΥΡΑ”. Για το βιβλίο θα μιλήσει η φιλόλογος και συγγραφέας Χαρά Νικολακοπούλου, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας που θα μεταβεί στην Αγαπημένη του Σελινίτσα, γενέτειρα της μητέρας του και σημείο αναφοράς των παιδικών του χρόνων. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Κώστας Χαλκιάς και Όλγα Αλεξανδροπούλου, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές.
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΝΗ, ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Όπως αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην κριτική του βιβλίου η Αθηνά Αποστολίδη-Μπίνιου στο “Διάστιχο”, «τα σπονδυλωτά κείμενα του ταλαντούχου Κώστα Βρεττάκου “Ασκήσεις περιέργειας” αποτελούν σταθμούς στη συγγραφική του δραστηριότητα, αφού, όπως και ο ίδιος αναφέρει, αφορούν πρόσωπα και έργα που καθόρισαν τη σταδιοδρομία του, ως σκηνοθέτη και πεζογράφου, αλλά και σε ό,τι αφορά πολιτικές ιδέες και τοποθετήσεις. Στο βιβλίο ξεπροβάλουν κοινωνικές καταστάσεις, προβληματισμοί και γεγονότα που άγγιξαν άμεσα το χαρακτήρα του, οριοθέτησαν τις αναζητήσεις του και ωρίμασαν τη σκέψη του. Ο συγγραφέας στέκεται σε μια σειρά θεμάτων περιέργειας στην προσωπική του μυθολογία. Το ύφος του είναι υποταγμένο μεθοδικά στη νοσταλγία της αναφοράς. Κρατά λεπτές ισορροπίες στο προσωπικό του συναίσθημα, κι αυτό διακριβώνεται από τη ρεαλιστική καταγραφή των σκέψεών του.
Το βιβλίο γοητεύει από τις πρώτες σελίδες, με την ομολογία ενός χρονικού, δοσμένη άμεσα και απλά. Κομψός τρόπος να εκφραστούν λογοτεχνικά τόσο ο αφηγητής όσο και οι επιμέρους ήρωες, που ο καθένας τους προβάλλει με την ώρα του, εντός τόπου και χρόνου. Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα και τη Μάνη, κατά τα προπολεμικά και μεταπολεμικά χρόνια της γερμανοκρατίας και των φασιστικών κυβερνήσεων της Ελλάδας. Χρόνια που μας σημάδεψαν όλους, ακόμα και τους αγέννητους εκείνης της περιόδου των anni horibili.
Ο Κώστας Βρεττάκος δείχνει τη δύσκολη πορεία των γονιών του. Υπήρξαν μη προνομιούχα οικονομικά άτομα. Ο καθένας με τη διαφορετικότητά του, αποφάσισαν να συμμετέχουν από το 1930 στην αρχή της οργάνωσης των αριστερών σωματείων, με σκοπό την κοινωνική ανάπλαση του πολιτεύματος. Πολλές εικόνες ψηλαφίζουν τους τύπους των ήλων, για ν’ αναγνωρίσει ο αναγνώστης την πορεία τους. Είναι βιβλίο έντιμο, ιστορικό, με σεβασμό σε κάθε πολιτική κατεύθυνση, κάνει για ενήλικες και εφήβους θερμών και αλληλέγγυων αισθημάτων για τον συνάνθρωπο.
Ωστόσο, δεν διστάζει να καταγγείλει τη σκληρότητα, τη βαρβαρότητα, την αδηφαγία, την αδιαφορία, το διχασμό, τον πόλεμο, όπου κι αν εκρήγνυται αυτός, σε πατρίδες, ομάδες ή σε ψυχές. Με τη δύναμη και την αρτιότητα της γραφής του, το έργο μπορεί να επηρεάσει, να συγκινήσει, να προκαλέσει στοχασμούς στον καθένα.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ «ΤΣΑΡΟΣ» ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ
Ο Κώστας Βρεττάκος, γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, είναι και ο ίδιος κορυφαία προσωπικότητα: σκηνοθέτης, συγγραφέας, φωτογράφος και επί σειρά ετών (από το 1990 έως το 2006) «τσάρος» του ελληνικού σινεμά, ως σύμβουλος κινηματογραφίας στο ΥΠΠΟ, πρόεδρος του ΕΚΚ και εθνικός μας εκπρόσωπος σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς.
Αποφάσισε να γράψει ένα «πειραγμένο» βιογραφικό οδοιπορικό. Και παρέδωσε ένα συναρπαστικό αφήγημα με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα, τη μητέρα του Καλλιόπη Αποστολίδου (1907-1997). Σ’ αυτήν το αφιερώνει, άλλωστε («Στη μνήμη της μητέρας μου, Πιπίτσας»), και μια δικιά της φωτογραφία κοσμεί το εξώφυλλο.