ΠΩΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ
Το γεγονός της παρουσίασης των ανοιχτών χώρων καταφυγής σε περίπτωση σεισμού στο Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο της διημερίδας Πολιτικής Προστασίας (12 – 13 Μαρτίου 2018), κάποια ειδησεογραφικά site -και όχι μόνο- τα παρουσίασαν ως “καταφύγια”, συνδέοντάς τα με προετοιμασία για πολεμική σύρραξη με την Τουρκία, μετά τα τελευταία γεγονότα στα ελληνοτουρκικά.
«…δήμοι στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως στα νησιά ενημερώνουν τους πολίτες για τα καταφύγια σε περίπτωση πολέμου…» (δείτε εδώ), αναφέρεται σε ένα ειδησεογραφικό site. «Η Τουρκική προκλητικότητα έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό όχι μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αλλά και την πολιτική προστασία – Ήδη δήμοι στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως στα νησιά ενημερώνουν τους πολίτες για τα καταφύγια σε περίπτωση πολέμου», αναφέρει άλλη ιστοσελίδα.(δείτε εδώ).
Αυτά τα δημοσιεύματα -μα και άλλα που δεν υπέπεσαν στην αντίληψή μας- προκάλεσαν ακόμα και το ενδιαφέρον. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας σημειώνεται ότι «ο Δήμαρχος και το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου δέχθηκαν τηλεφωνήματα, από άλλους δημοσιογράφους (σε μια περίπτωση, από παγκόσμιο ειδησεογραφικό δίκτυο)».
Προφανώς δεν πρόκειται για καταφύγια πολέμου, αλλά για υπαίθριους χώρους καταφυγής μετά από σεισμό. Γιατί απλά δεν μπορεί ναι αποτελεί καταφύγιο η Πλατεία Εκκλησίας Υπαπαντής, η Πλατεία Φραγκόλιμνας, η Πλατεία Μαυρομιχάλη, ούτε φυσικά η Κεντρική πλατεία Καλαμάτας, άλλες πλατείες και ανοιχτοί χώροι της πόλης, όπως είναι καθορισμένοι άλλωστε, χαρτογραφημένοι και αναφερόμενοι στο σχετικό χάρτη (εδώ).
Δείτε (εδώ) τη σχετική ειδησεογραφία από το site μας με τους σχετικούς χάρτες και λίστες που αναρτήσαμε χθες, δίνοντας τη σωστή διάσταση του θέματος, όπως παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της διημερίδας Πολιτικής Προστασίας, στην Καλαμάτα.
Η ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει τα εξής:
«Ευφάνταστοι δημοσιογράφοι μπέρδεψαν τους χώρους καταφυγής μετά από σεισμό με τα καταφύγια σε περίπτωση πολέμου! Σχετικά δημοσιεύματα υπήρξαν στον ηλεκτρονικό Τύπο και, μάλιστα, ο Δήμαρχος και το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου δέχθηκαν τηλεφωνήματα, από άλλους δημοσιογράφους (σε μια περίπτωση, από παγκόσμιο ειδησεογραφικό δίκτυο), που προσπαθούσαν να αντιληφθούν τι συνέβη.
Φυσικά, εξηγήθηκε ότι, στο πλαίσιο της διημερίδας Πολιτικής Προστασίας (12 – 13 Μαρτίου 2018), ο Δήμος Καλαμάτας – δια του αρμοδίου Αντιδημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου – υπενθύμισε στο κοινό ότι υπάρχουν ανοικτοί χώροι καταφυγής, κατάλληλοι για τη συγκέντρωση των πολιτών μετά από σεισμό, τόσο στην Καλαμάτα όσο και στις Κοινότητες του Δήμου».