ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΗΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το Σωματείο για την Τέχνη & Φύση “ΝΑΡΤΟΥΡΑ” διοργανώνει την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, δύο δράσεις στη Βάση της «ΓΑΙΑ» στον Άγιο Νικόλαο Δ. Μάνης (δεξιά του κεντρικού δρόμου, λίγο πριν την πρώτη διασταύρωση για τον Άγιο Νικόλαο) στις 11:00 και στις 12:00 αντίστοιχα.
Η 1η δράση αφορά στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Ημέρες της Λίμνης» της Πανδώρας Μουρίκη και της Χαράς Φράγκου, με ώρα έναρξης 11:00 . Το ντοκιμαντέρ απέσπασε:
- Βραβείο WWF | Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Μάρτιος του 2017
- Βραβείο για το περιβάλλον «Οδυσσέας» | LONDON GREEK FILM FESTIVAL Μάιος του 2017
- Βραβείο για το περιβάλλον «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ» | Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (Νοέμβριος του 2017)
Περιγραφή:
Μια λίμνη και γύρω της μια κοινωνία.
Ένας ποταμός -ο Στρυμόνας-, που για εκατομμύρια χρόνια κατακλύζει τη γη, τις γειτονικές του λίμνες και τα έλη. Ένας κατατρεγμός, ένας πόλεμος που έδιωξε πληθυσμούς από τον Πόντο, στις αρχές του 20ου αιώνα, το 1922 και τους έστειλε εδώ…
Ένα αόρατο νήμα συνδέει την κοινωνία με μια λίμνη. Την λίμνη Κερκίνη, που τη διαμόρφωσε ένα φράγμα στον Στρυμόνα, γύρω στο 1930.
Η Κερκίνη -μια λίμνη τεχνητή- δημιουργήθηκε για να δώσει ζωή στον κάμπο των Σερρών, ώστε να βρουν οι πρόσφυγες που έφτασαν εκεί, γη για να καλλιεργήσουν.
Κάθε άνοιξη που το φράγμα ανοίγει, οι πλημμυρικές καταστάσεις φέρνουν ευφορία, αλλά και καταστροφές.
Δένδρα καταποντίζονται και εκριζώνονται, νεοσσοί πουλιών χάνονται στα ορμητικά νερά του ποταμού.
Οι γύρω κάτοικοι παρακολουθούν την αναταραχή, ζουν δίπλα της, ξέρουν ότι γίνεται για το δικό τους όφελος, συμμερίζονται και βασανίζονται .
Η πληρότητα και η απώλεια σε παράλληλες διαδρομές ανθρώπων και οικοσυστήματος.
Ο Παναγιώτης Χατζηγιαννίδης είναι ο άνθρωπος της λίμνης. Απόγονος προσφύγων, γεννήθηκε και μεγάλωσε παρακολουθώντας τις ημέρες της λίμνης Κερκίνης. Ζει και εργάζεται στον Φορέα Διαχείρισης Κερκίνης.
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τις ημέρες της λίμνης και παρακολουθεί τη ζωή και τη ματιά του Παναγιώτη.
Η λίμνη όλες τις εποχές του χρόνου, αναδύεται με ύφος σιβυλλικό μέσα από το ντοκιμαντέρ και σαν μητέρα παιδαγωγός, δείχνει τον δρόμο για τη ζωή μέσα από την ξηρασία και την πλημμύρα, τη στέρηση και την απώλεια, την ομορφιά και την ευδαιμονία.
Ένα ντοκιμαντέρ στους χρόνους του νερού και του ανθρώπου, με εντυπωσιακά πλάνα της λίμνης Κερκίνης, των πουλιών, των ψαράδων, των γεωργών, των κτηνοτρόφων.
Συνοψίζοντας οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, επισημαίνουν:
[Εμείς, η κοινωνία των ανθρώπων έχουμε συνηθίσει να λέμε: «Εμείς και η Φύση»
Πόσο έγκυρο όμως είναι αυτό;
Μήπως είμαστε ένα με την Φύση και όχι δίπλα ή απέναντι;
Το ντοκιμαντέρ «Ημέρες της Λίμνης» που εξελίσσεται στην λίμνη Κερκίνη, προσεγγίζει την κοινή πορεία του οικοσυστήματος και των κατοίκων των παραλίμνιων χωριών.
Κεντρικό πρόσωπο ο Παναγιώτης, που γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Κερκίνη.
Παρακολουθούμε την ματιά του, τις αντιδράσεις τις δικές του και της κοινωνίας, τα διαφορετικά πρόσωπα της λίμνης που το χειμώνα χάνει το νερό της και την άνοιξη ξαναγεμίζει, τα πουλιά, τα φυτά και τα δένδρα, τους ανθρώπους, σε ένα αέναο σμίξιμο, οδυνηρό, αλλά και ευεργετικό.
Η πληρότητα και η απώλεια, ένα νήμα που συνδέει την Κερκίνη και τους ανθρώπους της.]
Υπεύθυνος προβολής: Παναγιώτης Δρακουλάκος
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΗΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Η 2η δράση είναι ένα Εργαστήρι πηλού για παιδιά, με ώρα έναρξης στις 12 το μεσημέρι
Το βιωματικό εργαστήρι πηλού για παιδιά, με τον γλύπτη Αλέξη Σαφαρή (μέλος του Τμήματος Γλυπτικής του Σωματείου), θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ “Ημέρες της Λίμνης”, στον ίδιο χώρο. Τα παιδιά που θα βρίσκονται εκεί, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον γλύπτη και να δημιουργήσουν μαζί του έργα από πηλό.
Ο γλύπτης Αλέξης Σαφαρής φιλοξενείται αυτό το διάστημα από το Σωματείο ΝΑΡΤΟΥΡΑ και δημιουργεί αφιλοκερδώς, γλυπτά με πέτρα Μάνης, καθώς και σκαλιστές επιγραφές, με σκοπό να τοποθετηθούν σε καίρια σημεία, σηματοδοτώντας τα μέρη όπου έζησαν και έδρασαν ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς στη Στούπα, την περίοδο 1916-1917.