ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ
Τους βασικούς άξονες της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας και το πλαίσιο συμφωνίας για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε αυτήν, παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας τη Δευτέρα (26/2/19), στη συνεδρία με θέμα “Ενεργειακή Πολιτική και Περιβαλλοντική Προστασία”, στο 10ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη.
Όπως είπε ο υπουργός αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, κάτι που ενδιαφέρει τη Μεσσηνία, από το 2019 το δίκτυο, που έχει φτάσει στη Μεγαλόποη, θα επεκταθεί σε διάφορες πόλεις της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και την Καλαμάτα. «Ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη. Η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα ανάπτυξης την ανάπτυξη δικτύου από το 2019 σε Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα», ανήγγειλε ο υπουργός.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η οποία, όπως σημείωσε ο Υπουργός, ήταν μονόδρομος μετά την καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για δεσπόζουσα θέση της επιχείρησης στην πρόσβαση σε ορυχεία λιγνίτη.
Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, ύστερα από ευρύ διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς, το σχετικό νομοσχέδιο που θα περιγράφει αναλυτικά τη διαδικασία της αποεπένδυσης, τον τρόπο που οι μονάδες θα διαχωριστούν από τη ΔΕΗ, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που υλοποιήθηκαν στη συμφωνία με την ΕΕ.
Για τη μεταβατική περίοδο, το φυσικό αέριο αξιοποιείται ως καύσιμο-γέφυρα, είτε επεκτείνοντας το σχετικό δίκτυο, είτε αναπτύσσοντας υποδομές. Ο αγωγός του ΔΕΣΦΑ φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη. Η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα ανάπτυξης την ανάπτυξη δικτύου από το 2019 σε Κόρινθο, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα.
Κλείνοντας, ο Υπουργός επισήμανε ότι η συζήτηση για τη μεταλιγνιτική περίοδο είναι ανοιχτή, αναπτύσσεται ένας ευρύτερος διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλούμαστε η μετάβαση αυτή να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο λέγοντας:
«Μέχρι το 2015 δεν υπήρχε κανένα θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση των απορριμμάτων. Το 2015 μετά από τρομακτικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν, φτιάχτηκε το ενιαίο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των απορριμμάτων ο ΕΣΔΑ, και το 2017 δημιουργήθηκε ο ΠΕΣΔΑ, δύο θεσμικά όργανα.
Είχαμε ασχοληθεί εδώ και 2 – 2,5 χρόνια με τα απορρίμματα της Περιφέρειας. Η ιδιορρυθμία που υπήρχε στη δική σας περιοχή, είναι ότι είχε γίνει ο διαγωνισμός και η δημοπράτηση και η προσπάθεια για την διαχείριση πριν τον ΕΣΔΑ και τον ΠΕΣΔΑ. Και όπως καταλαβαίνετε, όταν μπήκε ο ΕΣΔΑ και ο ΠΕΣΔΑ στη ζωή μας, υπήρχε ανάγκη να προσαρμοστεί το μοντέλο που υπήρχε, σε αυτούς τους δύο φορείς. Θυμάμαι έντονα τις διαφωνίες που υπήρχαν στην πρώτη φάση.
Παλιά είχαμε συνηθίσει σε χωματερές, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να αλλάξουμε τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων. Το θέμα της Πελοποννήσου τέθηκε 2-3 φορές σε συσκέψεις στην Αθήνα, όπου υπήρξαν διαφωνίες.
Θέλω επιγραμματικά να σας πω δύο πράγματα:
Το ένα είναι τι ζητήσαμε όλοι μαζί και τι πετύχαμε σε σχέση με την εργολαβία που δεν είχε κατακυρωθεί, αλλά υπήρχε, και το δεύτερο τι ζητήσαμε για να δουμε πώς θα προχωρήσουμε. Τελικά καταφέραμε στη συνάντηση που είχαμε με τους κατασκευαστές, να αλλάξουμε το περιεχόμενο της εργολαβίας, σε 4-5 πράγματα.
- Μειώσαμε από 27 σε 21 τη διάρκεια της σύμβασης.
- Μειώσαμε την εγγυημένη ποσότητα από 150 χιλ. τόνους σε 100 χιλ. τόνους
- Πετύχαμε αντί δύο σταθμούς μεταφόρτωσης 7 σταθμούς μεταφόρτωσης. Οι δύο της εταιρείας και οι πέντε δικοί μας.
- Να γίνει διάθεση ρεύματος στους κατοίκους της περιοχής από την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων από τον κατασκευαστικό φορέα.
- Τέλος σχετικά με τις μονάδες επεξεργασίας των αποβλήτων, εκτός από τις δύο που είναι χωροθετημένες, η τρίτη στη Μεσσηνία θα γίνει σε συνεννόηση με τους φορείς και τον δήμαρχο.
Αυτά κερδίσαμε, αλλά διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα σε κάποια θέματα.
Τότε σε κάποια συνάντηση με τους 27 δημάρχους είχαμε προτείνει 2 πράγματα: Ζητήθηκε από τους δημάρχους που είχαν να επιλέξουν τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από τον ΕΣΔΑ και τον ΠΕΣΔΑ, αν μπορούν και πόσο μπορούν. Μ ς ήλθαν οι προτάσεις τους. Κάποιοι μας είχαν απαντήσει όλα, άλλοι κάποια ποσότητα και άλλοι καθόλου. Σύμφωνα με τις απαντήσεις των δημάρχων τα απορρίμματα για επεξεργασία στο κεντρικό εργοστάσιο, υπολογίστηκαν σε 105.000 τόνους. Έτσι μεταβάλαμε τη συμφωνία με την ςταιρεία ήταν να κατεβάσουμε τη μικρότερη ποσότητα από 150.000 σε 100.000 τόνους. Μια απόφαση την οποία έχει αποδεχτεί ο ΦΟΔΣΑ και η περιφέρεια και αναμένεται η υπογραφή της σύμφασης για να ξεκινήσει το έργο.
Εμείς είχαμε προτείνει και μακάρι να το είχαμε πετύχει, ο κάθε Δήμος, ή ομάδες Δήμων να αναλάβουν οι ίδιοι την διαχείριση των απορριμμάτων, όπως αυτοί καλύτερα νομίζουν. Δυστυχώς όμως αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Ίσως στην πορεία, στα επόμενα χρόνια να γίνει αυτό».