81 οι νεκροί, 77 νεα κρούσματα κορωνοϊού, 1.832 συνολικά

0

Το σύνολο των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού ανέρχεται στους 81, από τους οποίου οι 2 θάνατοι σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της σημερινής (7/4/2020) ενημέρωσης των δημοσιογράφων για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 77 νέα κρούσματα, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται στα 1.832, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα τα 501 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 679 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 90, από τους οποίους 19 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη. Το 72% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Δέκα ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη, από αυτούς ήταν 56 άνδρες και 23 γυναίκες και το 84% είχε υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.

Σ. Τσιόδρας: Χρειαζόμαστε το φρένο και το γκάζι

Με μαραθώνιο και όχι με σπριντ παρομοίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας την άρση των μέτρων, τονίζοντας: «θα πρέπει να διατηρηθεί μια λεπτή ισορροπία για την άρση των μέτρων». Ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στη σχετική συζήτηση που γίνεται και σε άλλες χώρες για μερική άρση των μέτρων, είπε πως «όλο αυτό θυμίζει οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε ένα δρόμο με πολλές στροφές. Χρειαζόμαστε το φρένο και το γκάζι για να μπορέσουμε να φθάσουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας. Να μην εφησυχάσουμε με την καλή εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα αυτή η εικόνα μπορεί να αλλάξει αν πάψουν να εφαρμόζονται τα μέτρα».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει εκτίμηση για το πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι είναι παρακινδυνευμένο να γίνει κάποια εκτίμηση. «Δεν υπάρχει τεράστια διασπορά» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η επιδημία παρακολουθείται στη χώρα μας και από το ποσοστό των θανάτων που καταγράφονται. «Οι θάνατοι δίνουν μια πολύ ασφαλή εκτίμηση και πρέπει να τονίσω ότι καταγράφονται προσεκτικά όλες οι αιτίες θανάτων. Η καμπύλη των θανάτων δεν δείχνει αύξηση, αντιθέτως περιμένουμε μείωση για τις επόμενες ημέρες», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι υπάρχει επιπέδωση της καμπύλης της επιδημίας στην Ελλάδα.

Χωρίς καμία χαλάρωση τα περιοριστικά μέτρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα έβαλε τέλος στις συζητήσεις για αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων κίνησης των πολιτών. Ξεκαθάρισε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα δίχως απολύτως καμιά χαλάρωση. Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι «χρειάζεται επιμονή και υπομονή στο στόχο, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε. Είναι σαφές ότι στη λήψη της όποιας απόφασης τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί επιστήμονες».

Επανέλαβε ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Υπενθύμισε τη συνέχιση των προσωρινών περιοριστικών μέτρων στους χώρους λατρείας για το διάστημα από 12 Απριλίου έως και 20 Απριλίου, δηλαδή για την Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση ή οι διάφορες δικαιολογίες για την μετακίνηση τις ημέρες του Πάσχα είναι μια στάση παντελώς ανεύθυνη και αντικοινωνική. Ας μην προκαλούμε την τύχη μας και ας μην προσκαλούμε και τις κοινωνίες στην επαρχία που καρτερικά και εκείνοι με συνέπεια έχουν αντισταθεί στον ιό. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησής μας αυξάνει τον κίνδυνο μεταφοράς του ιού και αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Η προσπάθεια, είπε ο υφυπουργός, συνεχίζεται, ο κρατικός μηχανισμός λαμβάνει κάθε απόφαση που είναι απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλίσει την δημόσια υγεία, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα 23.356 πολίτες έχουν τεθεί σε καραντίνα στην επικράτεια.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.