Η καθιέρωση της 8ης Μάρτη ως Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, έγινε μετά από πρόταση της αγωνίστριας του εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, η οποία διακρίθηκε για τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες, για ίση αμοιβή των γυναικών με τους άνδρες, για μείωση των ωρών εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες στη δουλειά. Οι αγώνες συνεχίστηκαν ενάντια στην καταπίεση, την εκμετάλλευση, την ανισότητα και την βία κατά των γυναικών.
Στην προηγμένη εποχή μας και στην πολιτισμένη δύση οι γυναίκες είναι τα εύκολα θύματα, δολοφονούνται, βιάζονται, δεν μπορούν να εργαστούν γιατί δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδιά τους, μπαίνει το δίλημμα σε μία εγκυμοσύνη ανάμεσα στο παιδί και τη δουλειά.
Ακούραστες πάντα οι γυναίκες αναλαμβάνουν την φροντίδα των παιδιών, των γονιών, των ανέργων της οικογένειας, χωρίς δημόσιες υποστηρικτικές δομές. Κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και καλύπτουν ελλείψεις των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων, του ολοήμερου σχολείου και των μονάδων φιλοξενίας ηλικιωμένων. Όμως δεν είναι λίγες οι φορές που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση και σεξιστικά σχόλια στο σπίτι και στη δουλειά. Και όλα θεωρούνται φυσιολογικά!
Υπάρχει ανισότητα σε σχέση με τους άνδρες στην πρόσβαση, στην εξέλιξη στην δουλειά, στις αμοιβές και στα εργασιακά δικαιώματα.
Οι κινητοποιήσεις των γυναικών διεθνώς, τα τελευταία χρόνια, έχουν ξαναφέρει στην επικαιρότητα την πάλη των γυναικών, οργανώνοντας μαζικές και εντυπωσιακές απεργίες γυναικών, διαδηλώσεις και δημοψηφίσματα.
Δυστυχώς και σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης και των συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων, τις διαλυμένες κοινωνικές δομές και τις διακρίσεις, τα προβλήματα των γυναικών μεγαλώνουν και μόνο με αγωνιστικές παρεμβάσεις θα επιλυθούν.
Οι Κυβερνήσεις έχουν ευθύνες για την συνέχιση αυτής της κατάστασης, αφού ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι μνημονιακές πολιτικές έχουν χειροτερεύσει τη θέση της γυναίκας.
Το Κίνημα Αλλαγής, η δημοκρατική παράταξη μπορεί να εγγυηθεί την αναγέννηση του Κοινωνικού Κράτους.
Μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρέπεια σε κάθε πολίτη, ίσες ευκαιρίες για όλους και διαρκή στήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών με συγκεκριμένες δράσεις όπως:
- Δωρεάν παιδικούς σταθμούς
- Πραγματική δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία
- Παροχή παιδικών κατασκηνώσεων
- Προστασία μητρότητας
- Ίση αμοιβή για ίση εργασία
- Κατάργηση ελαστικών σχέσεων εργασίας
- Δημόσιες δομές καταγραφής της σεξουαλικής κακοποίησης και υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών.
Καλαμάτα 7-3-2019
Παναγιώτης Αλευράς
Πρ. Αντ/ρχης Π.Ε Μεσσηνίας
Υποψήφιος Βουλευτής ΚΙΝΑΛ