78η Πανελλήνια Ορειβατική συγκέντρωση στον Κόζιακα

0

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας συμμετέχει στην 78η Πανελλήνια Ορειβατική συγκέντρωση στο Κερκέτιο Όρος (Κόζιακας) που διοργανώνει ο Σ.Ο.Χ. Τρικάλων στις 21 και 22 Ιουλίου.

Πρόκειται για την καθιερωμένη συγκέντρωση των Ορειβατικών Συλλόγων της χώρας που γίνεται κάθε χρόνο σε ένα διαφορετικό βουνό, το πιο κοντινό Σαββατοκύριακο στη γιορτή του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου). Η συνάντηση θα γίνει στο οροπέδιο Μπακόλα (υψόμετρο 1.738 μ.) γύρω από το ορειβατικό καταφύγιο, με οικοδεσπότη τον Σ.Ο.Χ. Τρικάλων και την υποστήριξη της Ε.Ο.Ο.Α., και είναι ανοιχτή σε όλους τους λάτρεις της πεζοπορίας.

Ο Κόζιακας βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της κεντρικής Πίνδου. Το σημερινό του όνομα, πιθανόν προέρχεται από την τούρκικη λέξη «Κοτζιά» = μεγάλος και «γιακά» = λαιμός, ήτοι, μεγάλος λαιμός, κατ’ επέκταση μακρύ βουνό. Είναι ένα πανέμορφο μακρόστενο βουνό δυτικά των Τρικάλων. Χαρακτηρίζεται από γυμνές και βραχώδεις πλαγιές, φαράγγια δασωμένα με έλατα, οξιές, δρύες και φυλλοβόλα, καθώς και απότομους γκρεμούς. Στις ανατολικές και δυτικές πλευρές του υπάρχουν πυκνά δάση με φυλλοβόλα ενώ πιο ψηλά τα έλατα επικρατούν παντού. Είναι μεγάλος βιότοπος για την αρκούδα, που σημάδια της συναντάς σχεδόν παντού στο βουνό.

KOZIAKAS 1

  • Βαθμός δυσκολίας είναι 1 (κατάλληλη για αρχάριους, απαιτείται καλή φυσική κατάσταση).
  • Δηλώσεις συμμετοχής έως 19/7/2018. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του Ορειβατικού Καλαμάτας (Ανατολικό Κέντρο), από Δευτέρα-Παρασκευή και κατά τις ώρες 21:00 – 22:30μ.μ. και στο τηλέφωνο 27210-97733. Όσοι επιθυμούν να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους να ενημερώνουν εγκαίρως τον Ορειβατικό Καλαμάτας.
  • Ώρα αναχώρησης από το Σύλλογο 8:00 π.μ. το Σάββατο 21/7/2018, και επιστροφή Κυριακή το βράδυ.
  • Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.

Οδική πρόσβαση στο χώρο της κατασκήνωσης δεν υπάρχει. Για την προσέγγιση του χώρου κατασκήνωσης και εκδηλώσεων θα ακολουθηθεί ήπια πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 1:45΄ με υψομετρική διαφορά 550μ. Ο κάθε ορειβάτης είναι υπεύθυνος για την μεταφορά του κατασκηνωτικού του εξοπλισμού.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ορειβατικά σκεύη για το δείπνο (καραβάνα και μαχαιροπήρουνα). ΔΕΝ θα χορηγηθούν πλαστικά σκεύη.

Στο σημείο εκκίνησης ΔΕΝ υπάρχει τρεχούμενο νερό, υπάρχουν ωστόσο πηγές στη μέση περίπου της διαδρομής ανάβασης και στο Καταφύγιο. Στο χώρο κατασκήνωσης υπάρχει μία πηγή με τρεχούμενο νερό.

μοιραστειτε το:

Comments are closed.