Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ τ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Την πρώτη του παρουσία στην Καλαμάτα, μετά την ανακοίνωση της ονομασία του νέου κόμματος ΜέΡΑ, που δημιουργείται μέσα από την κίνηση DiEM25, έκανε ο συνιδρυτής του Γιάνης Βαρουφάκης, σήμερα Τρίτη (20/2/18), στην Καλαμάτα, ένα περίπου μήνα πριν από το ιδρυτικό του συνέδριο (στις 26 Μαρτίου), στην Αθήνα.
Μιλώντας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 7:30 το απόγευμα, ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας για το υπό ίδρυση κόμμα, του οποίου είναι συνιδρυτής, είπε: «Το κόμμα των υπεύθυνα και ρεαλιστικά ανυπάκουων Ελλήνων ευρωπαϊστών θα ονομάζεται: ΜέΡΑ25 – “Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής”», συμπληρώνοντας πως το τρίπτυχο θα είναι: Ευρωπαϊκός Διεθνισμός – Οικονομικός Ορθολογισμός – Κοινωνική Απελευθέρωση.
Δίνοντας εξηγήσεις για την επιλογή της ονομασίας του νέου κόμματος ο κ. Βαρουφάκης για να καταλήξει, γιατί “μέρα”; Επειδή κουραστήκαμε στην ατελείωτη νύχτα των Μνημονίων (που όλο «τελειώνουν» μονιμοποιούμενα). Και επειδή, άλλωστε, «diem» σημαίνει, στα λατινικά, “μέρα”».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ταυτότητα του DiEM25, λέγοντας: «Τι είναι το DiEM25 όμως; Στην Ελλάδα θέλουμε να φέρουμε κοντά δημοκράτες από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες που να συμφωνούμε στα βασικά ζητήματα στη βάση του ορθού λόγου, όπως στις επτά τομές που προτείνουμε, να βγούμε από την ιδιάζουσα αποικία χρέους που βρισκόμαστε, ε και μετά ας ξεκινήσουμε πάλι να τσακωνόμαστε για τα πολιτικά. Αλλά πρέπει να επαναφέρουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα για να μπορεί να γίνει αυτό».
Ο τ. υπουργός Οικονομικών και συνιδρυτής του DiEM25 Γιάνης Βαρουφάκης αναπτύσσοντας τις προτάσεις του κινήματος για την Ελλάδα και την Ευρώπη είπε:
“Διαδραματίζεται μια φαρσοκωμωδία στο κοινοβούλιο”
«Στο ελληνικό κοινοβούλιο σήμερα διαδραματίζεται μια φαρσοκωμωδία: οι βουλευτές της συμπολίτευσης ψηφίζουν μέτρα με τα οποία υποτίθεται ιδεολογικά δεν συμφωνούν, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει πολιτικές με τις οποίες ιδεολογικά συμφωνεί. Αυτό δεν είναι κοινοβούλιο, είναι θέατρο του παραλόγου».
Αναφορικά με την περίοδο του 2015 και τις επιπτώσεις ενός πιθανού Grexit, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Έστω ότι Μέρκελ, Σόιμπλε και Ντράγκι μας εκπαραθύρωναν από το ευρώ κι επωμίζονταν το κόστος του ενός τρις € που αυτή η εκπαραθύρωση θα σήμαινε. Προσωπικά δεν υπήρξα ποτέ υπέρ του Grexit, ακριβώς επειδή θα έχει ένα σημαντικό κόστος για τη χώρα, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα για την εκτιμώμενη πορεία της ελληνικής οικονομίας στην περίπτωση της εξόδου, με το κόστος αυτό να κυμαίνεται μεταξύ του 6% με 10% του ΑΕΠ. Όμως η ανάπτυξη μετά θα ήταν ραγδαία. Το μέγα σφάλμα λοιπόν είναι να φοβόμαστε περισσότερο το Grexit από την χρεοδουλοπαροικία που ζούμε τώρα, που ερημοποιεί τη χώρα και φτωχοποιεί τους πολίτες».Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης για το θέμα του χρέους, ανακοινώνουν από τις Βρυξέλλες, ότι σκέπτονται την ελάφρυνση και όχι την αναδιάρθωσή του, που είναι το ζητούμενο. Μόλις χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ γνωστοποίησε ότι «γίνονται σκέψεις μήπως στο τέλος του προγράμματος χρειάζονται ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δανείου» διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν αποτελεί κούρεμα χρέους, επιβεβαιώνοντάς τον.
Οι 7 λύσεις που προτείνει για την Ελλάδα
Ακόμα, ανέλυσε τη Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα, δηλαδή τις επτά τομές που το DiEM25 προτείνει προς άμεση εφαρμογή:
- Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών με μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς
- Μεγάλες και άμεσες μειώσεις φορολογικών συντελεστών:18% ΦΠΑ, 20% φόρος επιχειρήσεων και κατάργηση φόρου «αλληλεγγύης» για εισοδήματα κάτων των 30.000 ευρώ.
- Στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος έως 1,5% του ΑΕΠ.
- Δημόσιο Εξωτραπεζικο Σύστημα Πληρωμών: πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, εξωτραπεζικές πληρωμές και χρηματοδότηση νέου προγράμματος καταπολέμησης φτώχειας.
- Σεβασμός στην μισθωτή εργασία και την επιχειρηματικότητα. Τέλος το μπλοκάκι για μισθωτούς και 5 χρόνια απαλλαγή εισφορών για νέες επιχειρήσεις.
- Μετατροπή του ΤΑΙΠΕΔ σε αναπτυξιακή τράπεζα με εχέγγυα τη δημόσια περιουσία, οι μετοχές της οποίας θα εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία.
- Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους μέσω ανταλλαγών νέων ομολόγων των οποίων η απόδοση εξαρτάται από την ανάκαμψη.
«Το 2015 δεν θα επαναληφθεί! Νομοθετούμε χωρίς την έγκριση των δανειστών. Και ακολουθούμε την τακτική της κενής καρέκλας του στρατηγού Ντε Γκώλ χωρίς να στέλνουμε υπουργό οικονομικών στο Eurogroup μέχρι να δεχτούν να συζητήσουν με διάθεση λογικής. Αλλά θα πουν, “πάλι Κούγκι, πάλι περιπέτειες;”. Περιπέτεια φίλες και φίλοι δεν ήταν το Κούγκι, η Τουρκοκρατία ήταν, δεν ήταν η Εθνική Αντίσταση περιπέτεια αλλά η Κατοχή. Και τώρα περιπέτεια δεν είναι να δείξεις ανυπακοή στον παραλογισμό των δανειστών, αλλά ο ίδιος ο παραλογισμός που συνιστούν οι πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα».
Στο τέλος απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.