“ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”: ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
«Οι συνεδριάσεις “διά περιφοράς” να περιοριστούν αυστηρά σε προφανώς επείγοντα ζητήματα, που έχουν σχέση κυρίως με μέτρα προστασίας από τον ιό covid-19», ζητά με ανακοίνωσή της η “Λαϊκή Συσπείρωση”, σημειώνοντας ότι «στην συνεδρίαση της 10/4 [του Περιφερειακού Συμβουλίου] μόνο τα δύο πρώτα θέματα είναι κατεπείγοντα και δικαιολογούν την συγκεκριμένη διαδικασία».
Με την ίδια ανακοίνωση ζητείται «να αξιοποιηθούν άμεσα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Αττικής και ορισμένους δήμους, τα οποία προβλέπονται άλλωστε από την ΠΝΠ και την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ».
Η ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” αναφέρει τα εξής:
Εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου συγκαλεί στις 10/4, «κατεπείγουσα» συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου «δια περιφοράς», χωρίς όμως στην ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνεται κανένα θέμα διεκδίκησης από την κυβέρνηση της κάλυψης των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την ανάγκη επίταξης δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας με το προσωπικό τους, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς όπου υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις συνθήκες εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματά τους. Με την δια περιφοράς διαδικασία, όπως είναι φυσικό, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα όπως:
- Δεν υπάρχει η δυνατότητα η κάθε παράταξη και ο κάθε περιφερειακός σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων. Ακόμη και μετά την ανάρτηση των αποφάσεων στη Διαύγεια και των Πρακτικών της κάθε συνεδρίασης, γίνεται γνωστό μόνο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και όχι οι τοποθετήσεις παρατάξεων και συμβούλων.
- Δεν υπάρχει η δυνατότητα πρακτικά να αποφασίσουν τα περιφερειακά συμβούλια για τη συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, που έχουν το δικαίωμα να θέσουν οι παρατάξεις, ούτε να γίνεται επί της ουσίας συζήτηση επερωτήσεων, ερωτήσεων.
- Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα, που δεν σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία από τον COVID-19 και η περιφερειακή αρχή εντάσσει στην ημερήσια διάταξη επικαλούμενη τις προθεσμίες που υπάρχουν.
Είναι προφανές ότι αυτό το διάστημα απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Αυτό όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως πρόσχημα για συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου – παρωδίες, με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε πιο πάνω. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για να περνούν σοβαρές αποφάσεις άρον –άρον, από την πίσω πόρτα, χωρίς καμία ουσιαστική κουβέντα!
Ζητάμε να αξιοποιηθούν άμεσα και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι τεχνολογικές δυνατότητες που υπάρχουν (τηλεδιάσκεψη) και αξιοποιούνται ήδη από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Αττικής και ορισμένους δήμους, τα οποία προβλέπονται άλλωστε από την ΠΝΠ και την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ.
Είναι ευθύνη του υπουργείου να παράσχει την απαραίτητη τεχνική συνδρομή στις περιφέρειες, για να εξασφαλιστεί η ουσιαστική λειτουργία των συμβουλίων τους, παράλληλα με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
Οι συνεδριάσεις «διά περιφοράς» να περιοριστούν αυστηρά σε προφανώς επείγοντα ζητήματα, που έχουν σχέση κυρίως με μέτρα προστασίας από τον ιό covid-19. Στην συνεδρίαση της 10/4 μόνο τα δύο πρώτα θέματα είναι κατεπείγοντα και δικαιολογούν την συγκεκριμένη διαδικασία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου:
- Να εντείνει τους ελέγχους με το υγειονομικό, σε χώρους δουλειάς (Σούπερ-Μάρκετ, Βιομηχανίες-βιοτεχνίες, εργοτάξια, κ.α.) για την τήρηση των μέτρων προστασίας των εργαζομένων και τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού.
- Να εκδώσει ενημερωτικό υλικό με οδηγίες προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις (αποφυγή συγχρωτισμού, καθαρισμός, απολύμανση, κλπ) και προς τους εργαζόμενους αυτών, το οποίο να μοιράζεται από τον ελεγκτικό μηχανισμό.
- Οι υπάλληλοι που κάνουν ελέγχους, να είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας, με ιδιαίτερη προσοχή σε όσους θα κάνουν ελέγχους σε παραγωγικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπου θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από μάσκες, γάντια και ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης, ποδονάρια, κλπ. Να δοθεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο με οδηγό σε υπαλλήλους και σε κάθε αυτοκίνητο να είναι το πολύ 2 εργαζόμενοι (με τον οδηγό) και να λαμβάνονται όλα τα μέσα απολύμανσης και προφύλαξης.
Να απαιτήσει από την κυβέρνηση:
- Την άμεση μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας στην Κεντρική Μακεδονία.
- Να επιτάξει άμεσα τα χειρουργεία, τις κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το προσωπικό τους. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που επί το πλείστον είναι έμπειροι.
- Να επιτάξει τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.
- Να στελεχώσει επαρκώς την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», τις Κοινωνικές & Υγειονομικές υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών.
- Μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, που δουλεύουν σε πολλές περιπτώσεις χωρίς στοιχειώδη μέτρα προστασίας και κατά μεγάλες ομάδες. Άμεσες μαζικές προσλήψεις γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας και εντατικοί έλεγχοι από την επιθεώρηση εργασίας. Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες & στις εγκυμονούσες.
Επίσης να αξιώσει:
- Την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη 2020 και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.
- Την κατάργηση των απαράδεκτων απαγορεύσεων στην συνδικαλιστική δράση, όπως το άρθρο 12 της ΠΝΠ, που ανοίγει ξανά το δρόμο για επιτάξεις απεργών και κήρυξη πολιτικής επιστράτευσης σε κλάδους που διεκδικούν.
- Να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του, το Δώρο Πάσχα, σε όλους τους εργαζόμενους.
- Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
- Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Γόντικας Νίκος
Κελλάρης Γιάννης