Η Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου καταψήφισε την πρόταση επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία εγκρίθηκε από το Σώμα.
Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Κελλάρης στο Πε.Συ. στη συνεδρίασή του της 30-5-2023 ανέφερε:
«Πρόκειται για αναθεώρηση του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου για το οποίο είχαμε τοποθετηθεί αναλυτικά, αποκαλύπτοντας τον αντιδραστικό και αντιλαϊκό του χαρακτήρα μακριά από τις ανάγκες για φιλολαϊκή διαχείριση των αποβλήτων.
Γίνεται στη βάση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης (ΕΣΔΑ) που εγκρίθηκε με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 39/2020 και του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Αποβλήτων που εγκρίθηκε με την ΠΥΣ 11/2022 (ΦΕΚ Α’ 83), με άμεσο σκοπό να εξειδικευτούν οι κατευθύνσεις και οι στόχοι του εθνικού σχεδιασμού με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., σε επίπεδο Περιφέρειας.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να κρυφτούν οι κοινές καταβολές του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ του 2023 με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ (2016), όπως κοινές είναι και οι καταβολές του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) της ΝΔ (2020) με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ (2015): Είναι οι κατευθύνσεις περί “Κυκλικής Οικονομίας”, “Πράσινης Ανάπτυξης”, “Δίκαιης Μετάβασης” και οι ειδικότερες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Αστικά Στερεά Απόβλητα.
Ένας σχεδιασμός που έχει γίνει με μοναδικό κριτήριο το πόσο θα ωφεληθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επενδύουν στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων με βάση την αστική οπτική για τη διαχείριση τους που αποβλέπει στην ανάδειξή τους σε πόρους ικανούς να προσελκύσουν και να εξασφαλίσουν το αναγκαίο ποσοστό κέρδους, για τα κεφάλαια που λιμνάζουν αναξιοποίητα, και στη συνέχεια να αποτελέσουν πρώτη ύλη για την επικερδέστερη δραστηριότητα άλλων κλάδων της καπιταλιστικής οικονομίας.
Σε αυτή την βάση στήθηκε και η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με το μεθοδευμένο αδιέξοδο για πολλά χρόνια που ήταν συνειδητή επιλογή κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών ώστε να έρθει ως «σωτήρια λύση» η παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο και την ΤΕΡΝΑ.
Ένας σχεδιασμός επικίνδυνος για το περιβάλλον αφού μέσα σε αυτόν προβλέπεται η καύση για την παραγωγή ενέργειας, την οποία υιοθέτησε θεσμικά και ενεργοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τσιμεντοβιομηχανίες και την ολοκλήρωσε θεσμικά η ΝΔ με τη μαζική καύση των υπολειμματικών αποβλήτων, όπως προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2020.
Προβλέπεται η χωροθέτηση σταθμών μεταφόρτωσης και μονάδων διαχείρισης σε περιοχές περιβαλλοντικά ευαίσθητες πάνω από υδροφόρους ορίζοντες όπως για παράδειγμα στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας και στη Σκάλα Λακωνίας όπου δικαιολογημένα οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν για να προστατέψουν την περιοχή τους και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ.
Ένας σχεδιασμός «επιβαρυντικός» για την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων που ήδη πληρώνουν τις υπέρογκες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που έγιναν στους περισσότερους Δήμους, προκειμένου να ανταποκριθούν στο κόστος της ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ, στην οποία παραδόθηκε η διαχείριση των αποβλήτων με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης μακροχρόνιας και υψηλής κερδοφορίας για την εταιρεία.
Τόσα χρόνια όλες οι άλλες δυνάμεις και σε όλα τα επίπεδα (Δήμου Περιφέρειας-Κυβέρνησης) έκρυβαν επιμελώς τα στοιχεία που στοιχειοθετούν τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που θα έχουν τα λαϊκά στρώματα, στοιχεία που αποκάλυπτε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση. Όχι μόνο η προηγούμενη περιφερειακή αρχή Τατούλη (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) που δεν έδινε τα στοιχεία στην Οικονομική Επιτροπή που αποφάσιζε υποτίθεται αλλά και η τωρινή Περιφερειακή αρχή του κ. Νίκα (ΝΔ) δεν έδωσε τα παραρτήματα της Σύμβασης που κρύβονται και άλλα «ψιλά γράμματα» για την επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.
Τα αστικά κόμματα όταν ήταν στην κυβέρνηση έκαναν σοβαρά βήματα για να ξεπερνιούνται εμπόδια για την ολοκλήρωση του έργου και «διαφωνούσαν» υποτίθεται σε δευτερεύοντα και σε χειρισμούς όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Το ίδιο έκαναν και οι δυνάμεις τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση διατυπώνουμε για ακόμα μια φορά συνοπτικά τις θέσεις της για την διαχείριση των απορριμμάτων:
Η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλιστεί. Η φιλολαϊκή λύση, προϋποθέτει εξουσία και οικονομία, που καταργεί τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα, που δημιουργεί τις στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, δημιουργών του κοινωνικού πλούτου.
Τέτοιες προϋποθέσεις είναι: Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός έλεγχος. Στο πλαίσιο αυτού του δρόμου ανάπτυξης θα υλοποιούνται έργα που θα ικανοποιούν συνδυασμένα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες γατί κριτήριο θα είναι η κάλυψη αυτών των αναγκών και όχι το κέρδος.
Για να ανοίξουμε αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών οργανώνουμε την πάλη μας με βάση το παρακάτω πλαίσιο θέσεων:
Είμαστε ενάντια στην πολιτική της Ε.Ε. (πράσινη συμφωνία, στρατηγική για κυκλική οικονομία, στρατηγική για τη διαχείριση αποβλήτων) και τις στρατηγικές διαχείρισης των αποβλήτων όπως ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., που καθορίζουν τη διαχείριση απορριμμάτων και συνολικά των αποβλήτων με κριτήριο το όφελος του κεφαλαίου και όχι τις λαϊκές ανάγκες.
Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από κρατικό φορέα. Απορρίπτουμε τις ΣΔΙΤ, τις συμβάσεις παραχώρησης και κάθε είδους ιδιωτικοποίηση.
Απορρίπτουμε τη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής, το «πληρώνω όσο πετάω» και μια σειρά άλλα φοροληστρικά εργαλεία.
Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα τροφοδοτούνται από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου.
Απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Με πλήρη κάλυψη των όρων για την υγεία και ασφάλεια της εργασίας και για το εργασιακό περιβάλλον τους.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα ιεραρχούμε ένα μείγμα μεθόδων και τεχνικών στην επεξεργασία των απορριμμάτων με επίκεντρο την ουσιαστική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών (ΑΥ) και βιοαποβλήτων (ΒΑ).
Δραστικός περιορισμός αλλά όχι δαιμονοποίηση της υγειονομικής ταφής, μέθοδος τεχνολογικά απλή, μακράν οικονομικότερη, άμεσα διαχειρίσιμη από το προσωπικό των διαδημοτικών ΦΟΔΣΑ και περιβαλλοντικά ασφαλής εφόσον τηρούνται χωρίς εκπτώσεις οι όροι λειτουργίας τους με επαρκές προσωπικό και κατάλληλη οργάνωση, μηχανήματα και εξοπλισμό.
Στο μείγμα των μονάδων επεξεργασίας που προτείνουμε δεν έχουν θέση οι Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων (ΜΕΑ), που προωθούνται σε ευρεία κλίμακα από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Βάζουν ταφόπλακα στην ανακύκλωση και αποτελούν προθάλαμο για την τροφοδοσία με καύσιμο σκουπίδι των τσιμεντοβιομηχανιών, επί ΣΥΡΙΖΑ, μαζί και των αυτόνομων μονάδων μαζικής καύσης, επί Ν.Δ.
Προβάλλουμε την ανάγκη για δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των απαιτούμενων υποδομών με γνωστά από πριν κριτήρια, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Σημαντική μέριμνα πρέπει να δίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών λόγω της ποσότητάς τους και της διαπιστωμένης ασυδοσίας των παραγωγών τους.
Ουσιαστικός κρατικός έλεγχος για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του λαού από τους κινδύνους, που προκύπτουν από κάθε είδους δραστηριότητα σχετική με τη διαχείριση των αποβλήτων.
Είμαστε αρνητικοί, καταψηφίζουμε».