«Για τη διεξαγωγή των εξετάσεων έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες συνθήκες», αναφέρει στο μήνυμά του για ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Ν. Πετρόπουλος για τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες ξεκινούν τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015, με πρώτο εξεταζόμενο μάθημα τη Νεοελληνική Γλώσσα.
Στο μήνυμά του Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Παν. Πετρόπουλος αναφέρει:
«Αγαπητές μαθήτριες, Αγαπητοί μαθητές,
Οι Πανελλήνιες αλλά και οι ενδοσχολικές εξετάσεις αποτελούν μια δοκιμασία στη ζωή σας που επιβάλλεται να αντιμετωπίσετε με αισιοδοξία και θετικές σκέψεις, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σας, αλλά και σε όσους σας υποστηρίζουν – οικογενειακό περιβάλλον και εκπαιδευτικοί.
Να είστε σίγουροι ότι για τη διεξαγωγή των εξετάσεων έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες συνθήκες, γι’ αυτό και ζητούμε από εσάς να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, ώστε οι επιδόσεις σας να είναι αντάξιες των κόπων και των προσπαθειών σας στην τελική ευθεία της σχολικής σας ζωής.
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι η «ευκαιρία ζωής» για την κατάκτηση της κορυφής στις επιθυμίες σας, αλλά απλά μια ακόμη δοκιμασία ανάμεσα στις πολλές που θα αντιμετωπίσετε για την υλοποίηση των στόχων σας.
Συμπαραστεκόμαστε στις προσπάθειές σας και ευχόμαστε σε όλους σας επιτυχία στον αγώνα που κάνετε».
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, «πανέτοιμος σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο βρίσκεται ο μηχανισμός για την διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων του Υπουργείου».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Η ηγεσία του Υπουργείου κατανοεί την δικαιολογημένη ανησυχία των μαθητών και των μαθητριών για το επίπεδο των θεμάτων. Όμως δεν πρέπει να αγνοείται το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δεν εξετάζονται για την απόκτηση κάποιου βαθμού, αλλά διαγωνίζονται για την κατάληψη μιας θέσης προκαθορισμένου αριθμού. Άλλωστε πρέπει να εμπεδωθεί στη συνείδηση των μαθητών και των μαθητριών ότι οι εξετάσεις είναι ένας ειρηνικός αγώνας και όχι μία μάχη, όπως λανθασμένα λέγεται. Επίσης για τους μη επιτυχόντες διευκρινίζουμε ότι οι εξετάσεις δεν είναι ούτε το άλφα αλλά ούτε και το ωμέγα στο ταξίδι της ζωής.
Εν κατακλείδι, οι εξετάσεις προσφέρουν στους υποψηφίους την ευκαιρία να κατοχυρώσουν το αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επίπονης προσπάθειας τους. Σε αυτήν την σημαντική παράμετρο συνηγορεί ότι τα θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας εξασφαλίζουν την επιτυχία αυτών που προσπάθησαν περισσότερο, χωρίς να περιορίζουν τις θέσεις των εισακτέων. Συνεπώς η απόλυτη βαθμολογία από μόνη της δεν αντανακλά επιτυχία ή μη.
Σημειώνουμε επίσης ότι σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος για ύπαρξη άγχους.
Το Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων μεταφέρει τις θερμές του ευχές στους υποψηφίους για καλή επιτυχία και επίτευξη των στόχων τους.
Επίσης συγχαίρει για το επίπεδο προετοιμασίας τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία των εξετάσεων.
Τέλος σε άλλη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρεται ότι «μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2015 στο Υπουργείο με εκπροσώπους της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επιβεβαιώθηκε η συνδρομή τους στη διασφάλιση όλων των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που αφορούν στις πανελλαδικές εξετάσεις».