ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ 9 ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΩΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ
Πέραν των 78 σορών και των 104 διασωθέντων μεταναστών που ανασύρθηκαν την πρώτη ημέρα από το θαλάσσιο χώρο του τραγικού ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση 47 ναυτικών μιλίων Νοτιοδυτικά την Πύλου, τις πρώτες πρωινές ώρες της προηγούμενης Τετάρτης, δεν προέκυψε κάτι νεώτερο από τις συνεχιζόμενες έρευνες.
Η σημερινή (18/06/2023 9:17 πμ), ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – ΕΛ.ΑΚΤ., αναφέρει τα ακόλουθα:
«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι στην περιοχή επιχειρούν μία (01) φρεγάτα Π.Ν., τρία (03) παραπλέοντα πλοία και ένα (01) ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι βορειοδυτικοί εντάσεως 6 BF.
Επίσης, γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί».
ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ 9 ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΩΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ
Εξάλλου, οδηγούνται αύριο Δευτέρα (19/6/2023) στον ανακριτή για να απολογηθούν 9 άνδρες από τους διασωθέντες, Αιγυπτιακής εθνικότητας, ηλικίας 20, 21, 22, 26, 26, 29, 32, 36 και 40, ετών πλήρωμα του πλοίου, οι οποίοι κατηγορούνται σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών ότι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες παράνομης εισόδου στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς και των άρθρων 187 (εγκληματικής οργάνωσης), 277 (πρόκλησης ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονίας από αμέλεια) και 306 (έκθεσης ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΝΑΖΗΤΟΎΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ
Στο μεταξύ, αν και οι διασωθέντες να έφυγαν χθες, Παρασκευή από την Καλαμάτα για τη δομή της Μαλακάσας, στο λιμάνι της πόλης συγγενείς των επιβατών του μοιραίου σκάφους που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου, έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης όπου διαμένουν, μετά το ναυάγιο, αναζητώντας τους ανθρώπους τους.
Με από φωτογραφίες που επιδεικνύουν προσπαθούν να μάθουν για την τύχη των συγγενών τους, ενώ υπάρχουν και αυτοί που δίνουν γενετικό υλικό (dna), ώστε να διασταυρωθεί αν κάποια από τις σορούς ανήκει σε δικό τους άνθρωπο.
Ο Φάρντι, Σύρος πρόσφυγας, ήρθε από την Ολλανδία για τον 18χρονο αδερφό του Μοχάμεντ που επέβαινε στο αλιευτικό πλοίο που βυθίστηκε, θέλοντας να φτάσει στην Ιταλία και τον βρήκε στο λιμάνι της Καλαμάτας.Με δάκρυα στα μάτια τα δύο αδέρφια κρατούσαν ο ένας το πρόσωπο του άλλου και αγκαλιάζονταν. Η σκηνή του θερμού εναγκαλισμού των δύο αδερφών μπροστά στην κάμερα είναι ιδιαίτερα συγκινητική.
Πάντως εκφράζονται παράπονα από μέρους τους ότι δεν είναι εύκολο να πληροφορηθούν για την τύχη των συγγενών τους, καθώς, όπως λένε, δεν έχουν πρόσβαση από τις αρχές. Αρκετοί από αυτούς χάνουν κάθε ελπίδα καθώς αναζητούν γυναίκες και παιδιά που δεν υπάρχει καμία διάσωση, καθώς σύμφωνα με τις μαρτυρίες διασωθέντων τα γυναικόπαιδα βρίσκονταν στο αμπάρι του αλιευτικού.
Σημειωτέων ο μικρότερο διασωθείς είναι 16 χρόνων, ενώ από τις γυναίκες δεν σώθηκε καμία, ενώ ανασύρθηκε από τη θάλασσα η σορός μιάς.