Όσα είπε ο (συμπατριώτης μας) πρύτανης του Πανεπιστημίου
Πατρών σε διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο “Η επόμενη μέρα”
«Η ανάκαμψη από την πανδημία θα κριθεί και από την ικανότητα που έχουμε να εντάξουμε τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών ή αυτό που λέμε ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεσματικά με κοινωνικό και δίκαιο τρόπο στην καθημερινότητα του Έλληνα» ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας με τίτλο «Η επόμενη μέρα» που συνδιοργάνωσαν το thebest.gr με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.
«Εκεί που έγιναν μεγάλες προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας και μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του κόστους για το δημόσιο, σε αυτό που λέμε γραφειοκρατία, στην παραγωγικότητα σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων και στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι στην πρώτη γραμμή του Πανεπιστημίου Πατρών. Υλοποιούμε και έχουμε ωριμάσει πολύ σημαντικά έργα τα οποία αφορούν το εσωτερικό του Πανεπιστημίου, σε σχέση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στα Πανεπιστήμια, και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, υπάρχουν άνθρωποι ψηφιακά αναθρεμμένοι που θεωρούμε ότι είναι μία ισχυρή κινητήρια δύναμη για την αγορά, την ανάπτυξη, την καινοτομία. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το δυναμικό και του προσφέρουμε εφόδια έτσι ώστε να διεκδικήσει παραγωγικές θέσεις εργασίας. Θεωρούμε ότι η νέα γενιά πρέπει να αποκτήσει την προοπτική της παραγωγικής εργασίας, να συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής και της εθνικής οικονομίας. Το πιο σημαντικό να ξεφύγει από την παλιά, μη χρήσιμη ανταποδοτική αντίληψη του πολιτικού συστήματος που θέλει να αναθρέψει νέους, όχι για το χώρο εργασίας αλλά πελάτες πολιτικών γραφείων, διορισμένων σε δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Αυτή η ιστορία τελείωσε. Η χώρα χρειάζεται να πιαστεί από περισσότερα πράγματα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει όραμα και σχέδιο και βοηθάει στο ψηφιακό μετασχηματισμό» ανέφερε ο κ. Μπούρας.
Ο πρύτανης αναφέρθηκε και στα βιομηχανικά διδακτορικά λέγοντας πως είναι «μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από την προηγούμενη πρυτανεία και τον Αντιπρύτανη, κ. Πολύζο. Εμείς συνεχίζουμε γιατί έχει μία πολύ σημαντική βάση». Όπως ανέφερε τα ελληνικά Πανεπιστήμια ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται από τη δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας. Με τα βιομηχανικά διδακτορικά που είναι μια σύνδεση και μία συνεργασία των ελληνικών Πανεπιστημίων με την αγορά, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των αποφοίτων μας, εκεί θα πάει, αποδαιμονοποιούμε την επιχειρηματικότητα.
Η ανταπόκριση που υπήρξε ήταν μεγάλη. Θεωρώ ότι θα βοηθήσει στην πολυπόθητη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τη βιομηχανία. Το χρειάζονται και οι δύο πλευρές. Ενισχύεται η εξωστρέφεια μας, έρχεται η καινοτομία και η ανάπτυξη. Πιστεύουμε στα βιομηχανικά διδακτορικά, στη δύναμη της αγοράς. Είναι ένα πρώτο βήμα στη μεγάλη προσπάθεια που θα κάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ως Πανεπιστήμιο θα πάρουμε ρίσκο. Θέλουμε να γίνουμε το πρώτο ξενόγλωσσο πανεπιστήμιο στην χώρα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Έχουμε ενισχύσει τις υποδομές μας για να μεταπτυχιακά εξ’ αποστάσεως. Το Πανεπιστήμιο Πατρών στάθηκε όρθιο και είναι έτοιμο και προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει προκλήσεις και ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν μετά τη λήξη της πανδημίας.
Πηγή: thebest.gr