Με ευθύνη και πραγματικό ενδιαφέρον έχουμε καταθέσει προτάσεις μας στο Δήμαρχο Καλαμάτας σε μορφή βημάτων, «Χναριων Φιλοζωίας»!
Η συμβολή των τοπικών κοινωνιών με τους πλησιέστερους εκπροσώπους τους -των Κοινοτήτων- είναι καθοριστική αφού καθημερινά είναι ορατή η έκταση και η διαχείριση του εν λόγω ζητήματος. Προβλέπει δε ο νομοθέτης για τις Κοινότητες τη λέξη «μέριμνα» σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα.
Χαιρόμαστε να βλέπουμε τη Δημοτική Αρχή να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για αυτό το πολύπλοκο θέμα με τις πολλές ευαισθησίες.
Η συμβολή των τοπικών κοινωνιών με τους πλησιέστερους εκπροσώπους τους -των Κοινοτήτων- είναι καθοριστική αφού καθημερινά είναι ορατή η έκταση και η διαχείριση του εν λόγω ζητήματος. Προβλέπει δε ο νομοθέτης για τις Κοινότητες τη λέξη «μέριμνα» σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα.
Προκαταβολικά να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις ασφαλώς δεν είναι ψηφισμένες προτάσεις από το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας, αλλά αποτέλεσμα ζύμωσης με την κοινωνία και αναζήτηση καλών πρακτικών από πρωτοβουλίες άλλων φορέων. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τις αρμοδιότητες των Κοινοτήτων θα υπάρξουν και οι αναλυτικές προτάσεις της Κοινότητας Καλαμάτας, οι οποίες θα είναι μετά από διάλογο με τους συνδημότες μας και τη συζήτηση που θα γίνει σε Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαμάτας.
Αρχή διαλόγου λοιπόν για την ευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο σοβαρό θέμα που απασχολεί τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας και ενίσχυση των πρωτοβουλιών που ήδη λαμβάνονται από το Δήμο Καλαμάτας και τις υπηρεσίες του αλλά και τον ατομικό και συλλογικό εθελοντισμό πολλών συμπολιτών μας. Οι ευχαριστίες μας και τα καλά μας λόγια είναι το ελάχιστο…
1. Θεσμοθέτηση τριετούς προγράμματος δράσης του Δήμου που μετά την ολοκλήρωσή του θα γίνει μέτρηση ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων.
2. Καταγραφή πληθυσμού αδέσποτων σκύλων με ευθύνη της υπηρεσίας και τη συμβολή αιρετών, κτηνιάτρων και εθελοντών. Διασύνδεση και συνεργασία με σελίδες κοινωνικών δικτύων και άλλων ατομικών πρωτοβουλιών.
3. Μετρήσιμη στόχευση ανά έτος ενημερώσεων, ελέγχων, στειρώσεων, εμβολιασμών και σημάνσεων σκύλων.
4. Ασφαλής πρόβλεψη και προμήθεια σκυλοτροφής για την καθημερινή σίτιση όλων των αδέσποτων μέσω του δικτύου εθελοντών.
5. Επίσπευση διαδικασιών για την ανέγερση του διαδημοτικού καταφυγίου.
6. Αναζήτηση επιπλέον τρόπου για την περισυλλογή των αδέσποτων και ενδεχομένως προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού.
7. Μαζική άμεση στείρωση των αδέσποτων σκύλων θηλυκού πληθυσμού ανά περιοχή.
8. Καθολική ενημέρωση των συνδημοτών μας
μέσω εντύπων στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ και της ιστοσελίδας Δήμου για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων.
- Να πραγματοποιούν ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή του σκύλου τους.
- Να εμβολιάζουν τα δεσποζόμενα ζώα τους.
- Να μην αφήνουν ποτέ ελεύθερο το σκύλο τους στο δρόμο και να τον κρατάνε πάντα με λουρί.
- Να μην αφήνουν το σκυλί τους να αναπαράγεται αλόγιστα.
- Να φροντίζουν το σκύλο τους και ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
- Να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία για να αναζητήσουν βοήθεια εφόσον χρειαστούν.
μέσω των ηλεκτρονικών πινακίδων που είναι ήδη τοποθετημένες σε κεντρικά σημεία της Καλαμάτας με μηνύματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
1. Η παρότρυνση για την ηλεκτρονική σήμανση («τσιπάρισμα») μπορεί να συνοδευτεί και με μια ευνοϊκή οικονομική μεταχείριση κατόπιν συνεννόησης με τους κτηνιάτρους της πόλης μας ενδεχομένως και μέσω ενός δημοτικού προγράμματος επιδότησης.
2. Ενίσχυση της επαφής με κυνηγετικό σύλλογο για περαιτέρω συνεργασία ειδικά για το θέμα των στειρώσεων.
3. Λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου που θα εξυπηρετεί επείγουσες ανάγκες είτε από ιδιώτη κτηνίατρο ή εθελοντές και παράλληλη αγορά αναγκαίων υλικών και μέσων για τη φροντίδα τραυματισμένων ζώων.
4. Δημιουργία πάρκου περιπάτου των δεσποζόμενων ζώων π.χ. σε τμήμα του υπάρχοντος πάρκου ανατολικά του Νέδοντα. Κατασκευή πάρκου εκγύμνασης και εκτόνωσης σκύλων π.χ. στην περιοχή κάτω από τη γέφυρα του περιμετρικού.
5. Ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη σημειακή σίτιση αδέσποτων εντός της πόλης μας και παράλληλη τοποθέτηση ποτίστρων στα επιλεγμένα σημεία. Έλεγχος των συγκεκριμένων σημείων για τυχόν τοποθέτηση από ασυνείδητους φολών ή και παγίδων.
6. ΝΟ ΚΑΚΑ. Καλύτερη χωροθέτηση, αύξηση των σημείων και μόνιμη παροχή από φαρασάκια. Ταυτόχρονη ενημέρωση για την καθαριότητα στην πόλη με ειδικές πινακίδες προτροπής ή και απαγόρευσης σε πάρκα και παιδικές χαρές.
7. Ανάπτυξη κουλτούρας των υιοθεσιών στην πόλη μας για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων που διαβιούν εντός του αστικού ιστού, μέσω μιας προώθησης από το Δήμο π.χ. καθιέρωσης ετήσιας λοταρίας με χρηματικό ή άλλο έπαθλο ή ακόμα και δωρεάν παροχής εκπαίδευσης του σκύλου.
8. Αναζήτηση συνεργασιών με επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας για εξεύρεση πόρων μέσω εκδηλώσεων που παράλληλα θα αναδεικνύουν τη φιλοζωία ως κίνημα της πόλης.
9. Τοποθέτηση συστημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης με ταυτόχρονη παροχή φαγητού και νερού για αδέσποτα ζώα.
10. Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των παιδιών μέσω ενημέρωσης στις σχολικές μονάδες με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών και μέσω ειδικών πρωτοβουλιών του Δήμου.
11. Ίδρυση δημοτικού κοιμητηρίου μικρών δεσποζόμενων ζώων με συμβολικό τίμημα για την ενίσχυση της φροντίδας των αδέσποτων ζώων και την καλλιέργεια αξιοπρεπούς στάσης στους μικρούς μας φίλους.
12. Υπεύθυνη και μόνιμη καμπάνια ενημέρωσης για τη φροντίδα των δεσποζόμενων, την αποκρουστική εικόνα της εγκατάλειψης των ζωών, την άσχημη συμπεριφορά και κακοποίηση των ζώων, τις υποχρεώσεις από τη νομοθεσία, τις δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου, της Κοινότητας και των εθελοντών, αναγγελίες για υιοθεσίες, χρήσιμες συμβουλές και ειδήσεις μέσω ειδικής ενότητας στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα του Δήμου.
Το πρόβλημα είναι αληθινά μεγάλο και σίγουρα όχι μόνο της περιοχής μας. Μοιάζει να αυξάνεται ώρα με την ώρα και με πολλές και δύσκολες παραμέτρους. Η ευαισθητοποίηση όλων, η σωστή αντιμετώπιση και μέριμνα των αδέσποτων ζώων, η υπεύθυνη φροντίδα των δεσποζόμενων ζώων ιδιαίτερα όσον αφορά τη σήμανση και την αναπαραγωγή τους είναι η επιφάνεια εργασίας όλων μας, η δική μας αποστολή, το καθήκον όλης της κοινωνίας, για να ζούμε όλοι μαζί και καλά με τους μικρούς μας φίλους.
Μακάρι η μόνη στενοχώρια που να έρχεται από αυτούς… να είναι το μοιραίο «αντίο»!
Παναγιώτης Ι. Λύρας
Πρόεδρος
Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας