ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΉ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
“Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Περιφέρειά μας, για τους Πελοποννήσιους, καθώς μπήκε η τελική υπογραφή για την διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ” σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, μετά την υπογραφή των συμφωνητικών από τον ίδιο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Μανώλη Μαραγκουδάκη και τον ομόλογό του της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου Γιώργο Αγραφιώτη.
Ο περιφερειάρχης αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβλήθηκε από την απελθούσα περιφερειακή Αρχή όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, δηλώνοντας ότι τείνει “χέρι φιλίας και συνεργασίας” για τον κοινό στόχο που είναι η απαλλαγή της Περιφέρειας από τον εφιάλτη των σκουπιδιών.
Η υπογραφή του συγκεκριμένου έργου, έγινε στη 1 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας), παρουσία του Νίκου Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για Ιδιωτικές Επενδύσεις και Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, του Μανώλη Γραφάκου, γενικού γραµµατέα Συντονισµού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Ορέστη Καβαλάκη, γ.γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του προέδρου του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου Σταύρου Αργειτάκου, καθώς και του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, όπως και των αντιπεριφερειαρχών Περιβάλλοντος Ανδρέα Τσουκαλά και Αρκαδίας Χρήστου Λαμπρόπουλου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ
Όπως είπε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, μετά την υπογραφή των συμφωνητικών “τελειώσαμε γραφειοκρατικά. Από αύριο, όμως, αρχίζει ο αγώνας για την κατασκευή των εργοστασίων και κυρίως για την απορρύπανση της Περιφέρειάς μας, όπου ως γνωστόν υπάρχουν δεκάδες καταγεγραμμένες και μη καταγεγραμμένες χωματερές. Κι αν είμαστε γεμάτοι σκουπίδια δεν μπορούμε να μιλάμε για κανένα επίπεδο ανάπτυξης”, δηλώνοντας ότι “το έργο της απορρύπανσης χρειάζεται την βοήθεια και την συνδρομή της πολιτείας”.
Ο περιφερειάρχης, στη συνέχεια, εξέφρασε ευχαριστίες για την ευόδωση της προσπάθειας: “Πρώτα απ’ όλα στην κυβέρνηση, γιατί χωρίς την τροποποίηση του νόμου με την οποία έδωσε τη δυνατότητα αποφάσεων στην Οικονομική Επιτροπή, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε φθάσει ως εδώ, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η απλή αναλογική στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια που δεν υπάρχει πλειοψηφία -ήταν σωτήρια η ρύθμιση μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή.
Ειδικότερα ευχαριστώ όλη την ηγεσία του εν λόγω υπουργείου. Κι ακόμα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο γενικός γραμματέας Μανώλης Γραφάκος προσέφερε πολύτιμη βοήθεια για την σωτηρία -κυριολεκτικά μιλώντας- του εν λόγω έργου.
Ευχαριστώ, επίσης την ομάδα της περιφερειακής Αρχής που ασχολήθηκε εντατικά και αγωνίστηκε σκληρά για να φθάσουμε εδώ σήμερα, τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Ανδρέα Τσουκαλά, τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο, όπως επίσης τους νομικούς, οικονομικούς και τεχνικούς συμβούλους μας”.
Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβλήθηκε από την απελθούσα περιφερειακή Αρχή όσον αφορά την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, δηλώνοντας ότι τείνει “χέρι φιλίας και συνεργασίας” για τον κοινό στόχο που είναι η απαλλαγή της Περιφέρειας από τον εφιάλτη των σκουπιδιών:
“Πρέπει να τονίσω ότι αγώνας χρειάστηκε να γίνει και από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή. Μπορεί να έχουμε ορισμένες διαφωνίες ως προς το περιεχόμενο, εμείς ή οι άλλοι, μικρές ή μεγάλες, αλλά το χειρότερο είναι να μην μαζεύουμε σκουπίδια. Αυτό είναι που πρέπει να βλέπουμε ως μείζον πρόβλημα.
Θα αγωνιστούμε συνεργαζόμενοι, εμείς τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας, ώστε γρήγορα η Πελοπόννησος να είναι το παράδειγμα της καθαριότητας για όλη την Ελλάδα” κατέληξε ο περιφερειάρχης.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ
“Ξεκινάει η επίλυση ενός πολύ μεγάλου προβλήματος, της διαχείρισης των απορριμμάτων μιας περιοχής που έχει βασανιστεί πολύ και για πάρα πολλά χρόνια” δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ν. Παπαθανάσης.
Αναφερόμενος στο έργο, το χαρακτήρισε “έργο πνοής, ύψους 150.000.000 ευρώ, το οποίο θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του και 200 μόνιμες θέσεις κατά την λειτουργία του. Αλλά κυρίως, έργο που θα βάλει την Ελλάδα σε έναν διαφορετικό χάρτη, τον χάρτη μιας χώρας που βλέπει μπροστά, με ελπίδα για το μέλλον, χωρίς αυτή την απαράδεκτη λειτουργία που υπήρχε με τις παράνομες χωματερές”.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΡΑΦΑΚΟΣ
“Η Πελοπόννησος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης και με βεβαιότητα δηλώνουμε ότι σε δύο χρόνια θα έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε” σημείωσε στη συνέχεια ο Μανώλης Γραφάκος γενικός γραµµατέας Συντονισµού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “εδώ και 18 μήνες κάνουμε μια συστηματική προσπάθεια να ξεκολλήσουμε την πατρίδα μας από τις τελευταίες θέσεις στον πίνακα κατάταξης όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ευρώπη, θέσεις που δεν τιμούν ούτε την ιστορία ούτε τον πολιτισμό μας”.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΓΕΙΤΑΚΟΣ
“Τελειώνει το μαύρο, αρχίζει το άσπρο” ήταν η χαρακτηριστική δήλωση που έκανε ο Στ. Αργειτάκος, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου, προθέτοντας ότι το έργο αυτό “βάζει τέλος στις μαύρες σελίδες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσον αφορά την διαχείριση απορριμμάτων”.
Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ εξέφρασε ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάστηκαν για την ευόδωση αυτής της εξαιρετικά σημαντικής υπόθεσης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη συμβολή -αλλά και τη θέληση- του περιφερειάρχη Π. Νίκα, ο οποίος, σύμφωνα με τον Στ. Αργειτάκο, “έβαλε πλάτη” σε πολλές περιπτώσεις, τιμώντας την δέσμευση την οποία ο περιφερειάρχης -όπως είπε ο πρόεδρος του φορέα- είχε αναλάβει απέναντί του και απέναντι στους αιρετούς, αλλά και τον πληθυσμό της Περιφέρειας.