Δελφοί 9 Απριλίου 2022._ Στη συμβολή της Πατρών – Πύργου στην ανάπτυξη της δυτική Ελλάδας αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού. Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Παναγιώτης Παπανικόλας, σημείωσε ότι στη φάση κατασκευής του έργου τα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργηθούν 800 θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ της περιοχής θα αυξηθεί κατά 6% και η μόχλευση θα φτάσει τα 2 δις. ευρώ, ενώ στη φάση συντήρησης το ΑΕΠ θα αυξηθεί σταθερά 2-3%.
Ο κ. Παπανικόλας σημείωσε ότι όποιες καινοτομίες έχουν εφαρμοστεί στην οδό Αθηνών – Πατρών θα ισχύσουν και για την Πατρών – Πύργου, κάνοντας ειδική αναφορά στη χρέωση των οδηγών με βάση τα χιλιόμετρα που διανύουν, γεγονός που χαρακτήρισε «ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική κοινωνία». Παράλληλα, δήλωσε ότι ο δρόμος θα περνάει μακριά από τις πόλεις, ενώ σε όλους τους κόμβους θα χρησιμοποιούνται λάμπες led που θα ρυθμίζονται ανάλογα με τη φωτεινότητα.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, Μαριάννας Μητροπούλου, από την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ και την ιστοσελίδα patrisnews σχετικά με το κόστος κατασκευής του έργου λόγω και των ανατιμήσεων του τελευταίου διαστήματος, απάντησε ότι «από τότε που κοστολογήθηκε στα 300 εκ. ευρώ έχει υπάρξει μεγάλη ανατίμηση στο ρεύμα και τα καύσιμα», φέρνοντας ως παράδειγμα τον τριπλασιασμό της τιμής για την άσφαλτο και εκφράζοντας την ελπίδα για ομαλοποίηση των τιμών την επόμενη χρονιά.
Την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε συνεργασία με τα επιμελητήρια και την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, ώστε το ΕΣΠΑ ‘21-‘27 να απορροφηθεί όπου πρέπει, έθεσε ως στόχο ο πρόεδρος του Olympia Forum, Λευτέρης Βαρουξής. Ο κ. Βαρουξής χαρακτήρισε μοναδική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης και μεγάλο στοίχημα τον σιδηρόδρομο, εκφράζοντας την ελπίδα να φτάσει σε Πάτρα, Ηλεία, ίσως στο μέλλον και στην Καλαμάτα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη του τουρισμού που μπορεί να γίνει με την ολοκλήρωση των έργων στα τέσσερα λιμάνια, του Αστακού, της Πάτρας, της Κυλλήνης και του Κατάκολου, ενώ, όπως είπε, και το αεροδρόμιο του Άραξου μπορεί να γίνει πύλη εισόδου επισκεπτών απευθείας από το εξωτερικό.
Ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο -σε συνδυασμό με την αφή της φλόγας- για θέματα του ολυμπιακού κινήματος και τους προβληματισμούς των πρωταγωνιστών των Ολυμπιακών Αγώνων, προανήγγειλε η Αλεξάνδρα Πάλλη, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που έχει την έδρα της στην Αρχαία Ολυμπία. Επίσης, αναφέρθηκε στο όραμα της Ακαδημίας να έχει 17 Ολυμπιονίκες ως πρέσβεις, ενώ παράλληλα δίνεται βαρύτητα στην ψηφιοποίηση των πληροφοριών.
Τέλος, στον εξωστρεφή χαρακτήρα του Πανεπιστημίου Πατρών εστίασε την προσοχή του ο πρύτανης, Χρήστος Μπούρας, σημειώνοντας ότι από τον Σεπτέμβριο θα δίνονται κοινά πτυχία με αντίστοιχο κινεζικό ανώτατο ίδρυμα, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και ξενόγλωσσο πρόγραμμα στην Ιατρική. Επεσήμανε ότι πρόκειται για το μοναδικό πανεπιστήμιο της χώρας μας που είναι μέτοχος σε εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
- Φωτό: O Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, η Αλεξάνδρα Πάλλη, Μέλος, Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, o Παναγιώτης Παπανικόλας, Chairman & CEO, Ολυμπία Οδός, o Λευτέρης Βαρουξής, Πρόεδρος, Olympia Forum, η Μαριάννα Μητροπούλου, Δημοσιογράφος, εφημερίδα “Πατρίς”