Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών του ναυαγίου που έγινε σήμερα Τετάρτη (14/6/23), τις πρώτες πρωινές ώρες, στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, μετά την ανατροπή αλιευτικού και τη βύθισή του, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών – μεταναστών, ενώ είναι βάσιμοι οι φόβοι για εκατοντάδες αγνοούμενους. Ο τραγικός απολογισμός είναι 79 νεκροί, ενώ οι διασωθέντες ανέρχονται στους 104, από τους 26 παραμένουν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
Υπάρχουν όμως φόβοι για εκατοντάδες αγνοούμενους, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι πληροφορίες και οι ενδείξεις πως στα αμπάρια του πλοίου βρίσκονταν 550 με 750 άτομα γυναίκες και παιδιά, όπως αναφέρουν και μαρτυρίες διασωθέντων.
Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και αύριο Πέμπτη θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα. Οι σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο. Επίσης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.
Το ίδιο ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθ. Βασιλόπουλος, που μίλησε για μια «ανείπωτη τραγωδία» καθώς φοβάται πως ο απολογισμός θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Πλωτάρχης Σώματος Νικόλαος Αλεξίου, μιλώντας στην ΕΡΤ, απέδωσε τη βύθιση του πλοίου στην υπερφόρτωσή του.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως όσοι διασώθηκαν είναι άνδρες, σε ένα πλοίο που εκτιμάται -όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Νίκος Αλεξίου στην ΕΡΤ, «το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο υποθέτουμε και για το εσωτερικό» και πρόσθεσε: «Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε».
Πρόσθεσε πως οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ σε ότι αφορά τις εθνικότητες των μεταναστών είπε πως προέρχονται κυρίως από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο.
Τέλος ανακοινώθηκε πως ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών.
Στην περιοχή του λιμανιού της Καλαμάτας, έχει δημιουργηθεί υπαίθριο ιατρείο, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες, σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννη Καρβέλη.
Εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα.