Στα 25 περίπου χιλιόμετρα από την κοιτίδα του Ολυμπισμού την Αρχαία Ολυμπία, οι Περιηγητές Μεσσηνίας –Messinian Travellers και όσοι τους ακολούθησαν, βρεθήκαμε την Κυριακή (8/10/18)στο οροπέδιο της Φολόης. Περπατήσαμε σε μια διαδρομή εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία, στα βήματα του Κενταύρου Φόλου και του φίλου του Ηρακλή, στο κυνήγι του Ερυμάνθιου κάπρου (στον 4ο άθλο του) και ζήσαμε για μερικές ώρες την άγρια ομορφιά του τοπίου.
Το πρωί της Κυριακής μετά από ταξίδι 2,5 ωρών από την Καλαμάτα βρεθήκαμε στο χωριό Φολόη. Από κει με οδηγό τον εμπειρότατο, αλλά και γνώστη της πλούσιας μυθολογίας του τόπου, Νίκο Σιάκκουλη, ξεκινήσαμε και αδημονώντας να φτάσουμε στο φαράγγι των Κενταύρων, κατηφορίσαμε για λίγη ώρα σ’ ένα ενδιαφέρον μονοπάτι, μικρής δυσκολίας, με κυρίαρχο στοιχείο τις δρυς. Πλησιάζοντας στο φαράγγι, δεν φανταζόμαστε αυτό που θα συναντούσαμε. Όταν μπήκαμε στο αυτό και διανύσαμε τα πρώτα μέτρα, εύκολα αρχίσαμε να εντυπωσιαζόμαστε. Βρισκόμαστε σε μια στενή, υγρή δίοδο, με ψηλά καταπράσινα τοιχώματα -από αυτοφυή μικρά φυτά, που έτρεφε η υγρασία- τα οποία απαγόρευαν την είσοδο ακτινών του ηλίου.
Ήταν φορές που και ο φόβος περνούσε από το μυαλό μας: τι μπορεί να συμβεί άραγε αν υποχωρήσει σε κάποιο σημείο του το τοίχωμα, αναρωτιόμαστε. Η ομορφιά του φαραγγιού όμως, γρήγορα έβγαζε τις δυσάρεστες σκέψεις από το μυαλό μας.
Μετά την έξοδο από το φαράγγι, εντυπωσιασμένοι από αυτό που ζήσαμε, περπατήσαμε για λίγα επτά μέχρι τον επόμενο προορισμό μας, το δρυοδάσος της Φολόης, το οποίο βρίσκεται μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού και πήρε το όνομά του από την μυθολογία και τον αγαθό βασιλιά των Κενταύρων Φόλο, που φιλοξένησε τον μυθικό ήρωα Ηρακλή όταν καταδίωκε τον Ερυμάνθιο κάπρο.
Το αυτοφυές αυτό δρυοδάσος της Φολόης με τις θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές του, το μοναδικό όχι μόνο σε ομορφιά αλλά και ιδιαιτερότητα σε όλη την Ευρώπη, είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το Δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688 μ. στο όρος Φολόη της Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια, με γηραιές συστάδες με βελανιδιές.
Κατά τη μυθολογία, κατέβαινε σε αυτό για τροφή (βελάνι) ο Ερυμάνθιος Κάπρος. Το αγρίμι, τρομοκρατούσε και κατέστρεφε τα σπαρτά των χωρικών, ενώ με τους χαυλιόδοντές του ξέσκιζε όποιο ζώο έβρισκε μπροστά του, ενοχλώντας ακόμη και τους Κενταύρους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν.
Τελικά, στον 4ο άθλο του ο Ηρακλής, που του ανέθεσε ο Ευρυσθέας, ήταν να πιάσει τον κάπρο και να τον πάει ζωντανό στο Άργος. Ο Ηρακλής, με το τέχνασμά του πέτυχε να οδηγήσει το ζώο στο Φαράγγι της Φολόης, που είχε φράξει με δίχτυ και να το πιάσει ζωντανό.
Μέσα στο δάσος, με τους μεγάλους ίσιους κορμούς των δέντρων να φτάνουν ψηλά μέχρι τον ουρανό, επιτρέποντας σε ελάχιστες ακτίνες του ηλίου να μας ακουμπούν, περπατήσαμε σε μια επίπεδη διαδρομή, στη σκιά των δέντρων, με τις φτέρες διάσπαρτες μέσα στα πόδια μας και χιλιάδες βελανίδια να αποτελούν το στρώμα πάνω στο οποίο πεζοπορούσαμε.
Όπως όλα τα ωραία, τελείωσε κι αυτό, με φαγητό στην ταβέρνα “Ερύμανθος”, μέσα στο δάσος, στο χωριό Κούμανι,. Εκεί ολοκληρώσαε τις όμορφες εντυπώσεις της ημέρας.
Η συνέχεια αναμενόμενη: Επιβίβαση στο 20 θέσεων λεωφορειάκι (Limo) και με το εξαιρετικό “έξω καρδιά” Γιάννη στο τιμόνι, επιστροφή στην Καλαμάτα, αργά το απόγευμα.
Το επόμενο ραντεβού μας για την μεθεπόμενη Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018. Προορισμός: Λουτράκι – Κορυφογραμμή Γερανείων – Όσιος Πατάπιος.
Γ. Ν. Ξ.