ΖΗΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων κυριάρχησε στη χθεσινή (Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαν. Μάκαρη και άλλους Δημοτικούς Σύμβουλους από την πλευρά της μειοψηφίας, να περιγράφουν την “τραγική” κατάσταση, η οποία επικρατεί στη “Mαραθόλακκα”, ιδιαίτερα από περιβαλλοντικής άποψης.
Ο Δήμαρχος απαντώντας είπε ότι “το μείζον είναι πως υπάρχει πλέον στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο” και ζήτησε τη συνεργασία όλων στο διάστημα των 8 έως 10 μηνών, που απομένει μέχρι να ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων.
ΜΑΚΑΡΗΣ: «ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
Ο κ. Μάκαρης έκανε λόγο για «τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα» και περιγράφοντας την κατάσταση, είπε πως ο χώρος της “Μαραθόλακκας” είναι πλέον μια απέραντη χωματερή, συμπληρώνοντας χωρίς να γίνεται καμία διαχείριση, αλλά απλά εναπόθεση συμμίκτων απορριμμάτων. «Ό χώρος εναπόθεσης οργανικών βρίσκεται σε κατάσταση σήψης και στραγκίδια ρέουν προς τον ποταμό Νέδοντα, προκαλώντας ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική βλάβη» είπε ο κ. Μάκαρης.
Για τα δέματα με τα υπολείμματα είπε ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό διαρραγεί και η μερική μεταφορά τους στη νέα θέση εναπόθεσης δεν έχει γίνει με τις προβλεπόμενες μεθόδους, ενώ αναφερόμενος στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων τις χαρακτήρισε απαράδεκτες και ιδιαίτερα επικίνδυνες.
Σχετικά με την αποκατάσταση της παλαιάς χωματερής είπε πως είναι ιδιαίτερα προβληματική, καθώς οι επιφανειακές στρώσεις χώματος παρουσιάζουν εκτεταμένες ρηγματώσεις και παρασύρονται από τα νερά της βροχής, αποκαλύπτοντας τον πυρήνα της χωματερής, με όλες τις δυσάρεστες επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει για το περιβάλλον.
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
Στα επιχειρήματα των μειοψηφιών απάντησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, καθώς και ο Δήμαρχος Π. Νίκας, ο οποίος είπε ότι «το μείζον είναι πως υπάρχει πλέον στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και αυτή εκφράσθηκε από τα χείλη του Πρωθυπουργού. Πάμε σε κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων με το διαγωνισμό της Περιφέρειας, όπως αυτός επικυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μαζί με τις βελτιώσεις επί του διαγωνισμού, που πέτυχε η Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την ανάδοχο εταιρεία».
Ο Π. Νίκας ανέφερε, ως προς την προσωρινή διαχείριση, ότι «ο Δήμος Καλαμάτας είναι ο μόνος από τους 26 δήμους της Πελοποννήσου που κάνει προσωρινή διαχείριση, με τα προβλήματά της, γιατί τοπική διαχείριση δεν μπορεί να γίνει χωρίς προβλήματα κάθε είδους. Είμαστε βέβαιοι, όμως, ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί, διότι από σήμερα, Πέμπτη 1η Μαρτίου, ξεκίνησε η διαχείριση με τη νέα εταιρεία στη Μαραθόλακκα. Ήδη, 23 εργαζόμενοι απασχολούνται, που θα φθάσουν τους 35 πάρα πολύ γρήγορα. Οι 9.000 τόνοι απορριμμάτων που έχουν συσσωρευθεί εκεί χωρίς να έχει γίνει επεξεργασία, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τύχουν επεξεργασίας».
Ο Δήμαρχος ζήτησε τη συνεργασία όλων στο διάστημα των 8 έως 10 μηνών, που απομένει μέχρι να ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατόν ώστε η πόλη να είναι καθαρή, διότι η καθαριότητα είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Καλαμάτας.
Όποιες προτάσεις έχουν κάνει οι παρατάξεις της μειοψηφίας σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων (τουαλέτες, αποδυτήρια, νερό κ.λπ.) θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να ικανοποιηθούν από τη νέα εταιρεία, με την παρότρυνση του Δήμου και υπάρχει η διαβεβαίωση ότι αυτό θα συμβεί.
Στο τέλος της συζήτησης, κατατέθηκε πρόταση από τη μείζονα μειοψηφία, σύμφωνα με την οποία στις περιπτώσεις που θα είναι αναγκαίο να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Καλαμάτας, θα πρέπει πριν την κήρυξη να ενημερώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία δεν έγινε αποδεκτή.