ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ)
ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 70% ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΛΟΓΩ… ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!
Δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να ανατρέψουν την επιχειρούμενη υποβάθμιση του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΑΤΕΙ Καλαμάτας με έδρα τη Σπάρτη, πραγματοποιούν οι σπουδαστές του, οι οποίοι την Παρασκευή (29 Οκτωβρίου 2015) προχώρησαν σε διήμερη προειδοποιητική κατάληψη του κτηρίου τους, η οποία θα επαναληφθεί αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από τη διοίκηση.
Ερώτηση στη βουλή για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή για τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκο Φίλη, ο βουλευτής Λακωνίας της “Ν.Δ.” Θανάσης Δαβάκης.
Οι σπουδαστές προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, μετά την απόφαση της διοίκησης, να μειώσει τα εργαστήρια και στις τρεις κατευθύνσεις (Μηχανικών Λογισμικού, Μηχανικών Δικτύων, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών), σε ποσοστό άνω του 70%, υποβαθμίζοντας έτσι το πτυχίο όσων αποφοιτούν από τη Σπάρτη. Να σημειωθεί ότι το Τμήμα της Σπάρτης, είναι το μόνο από τα 11 ομότιτλα και πανομοιότυπα Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. που λειτουργούν στη χώρα (Αθήνα, Άρτα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καστοριά, Λαμία, Λάρισα, Ναύπακτος, Σέρρες, Σπάρτη), στο οποίο έγινε αυτή η μείωση των εργαστηρίων με επακόλουθο την υποβάθμιση του προγράμματος σπουδών, εξ ονόματος της οικονομίας (μείωσης δαπανών με την μη πρόσληψη καθηγητών). Αξιοσημείωτο είναι ότι στην κατεύθυνση “Μηχανικών Δικτύων” του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής της Σπάρτης, με τη μείωση από τα 23 εργαστήρια απέμειναν μόλις 8!
Ο Σύλλογος των σπουδαστών, έγκαιρα, προ μηνός, όταν πληροφορήθηκε τους σχεδιασμούς της διοίκησης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής (ή μήπως και της διοίκησης του ΤΕΙ;) κινητοποιήθηκε και είχε επαφές τους τόσο με τη διοίκηση της Σχολής, όσο και με τους φορείς της Λακωνίας, οι οποίες όμως, όπως αποδείχθηκε, δεν απέδωσαν καρπούς.
Με το νέο οδηγό σπουδών η υποβάθμιση είναι αναπόφευκτη και το πτυχίο τους πλέον δεν θα είναι ανταγωνιστικό.
Αίτημα των σπουδαστών είναι να προσληφθούν εργαστηριακοί και επιστημονικοί συνεργάτες και να προστεθούν εργαστήρια ζητώντας την άμεση παρέμβαση των αρχών της Σπάρτης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και στήριξη από τους πολίτες.
Η επιστολή του Σπουδαστικού Συλλόγου
Η επιστολή του Δ.Σ του Σπουδαστικού Συλλόγου του ΤΕΙ Σπάρτης που απευθύνεται προς την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λακωνίας, τον Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο Σπάρτης και τους βουλευτές της Λακωνίας, έχει ως εξής:
«Φέτος ήρθαμε ολοκληρωτικά αντιμέτωποι μπροστά στην υποβάθμιση του τμήματός μας. Κατά συνέπεια πολλών παραγόντων που επιτηδευμένα γινόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια έχουν σαν αποτέλεσμα:
- Να μειώσουν τις ώρες των εργαστηρίων ώστε να μην προσλάβουν επιστημονικούς συνεργάτες. Με αυτές τις ενέργειες καταλήγουμε ότι το τμήμα μας δεν παρέχει στους σπουδαστές την ίδια γνώση και πρακτική άσκηση με τα άλλα αντίστοιχα τμήματα. Εν τέλει φτάνουμε στο σημείο ένας απόφοιτος του Τμήματος μας να μην έχει τα κατάλληλα εφόδια ούτως ώστε να είναι το ίδιο ανταγωνιστικός με έναν απόφοιτο άλλου τμήματος”, αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους.
Ο σπουδαστικός σύλλογος προτείνει:
- Να προσληφθούν εργαστηριακοί και επιστημονικοί συνεργάτες
- Να προστεθούν εργαστήρια τουλάχιστον αν όχι όσα υπήρχαν στον παλιό οδηγό σπουδών, στα βασικά μαθήματα (μαθήματα κατεύθυνσης και κορμού: Δίκτυα, Βάσεις Δεδομένων, Λειτουργικά Συστήματα).
Γι’ αυτό επιθυμούμε τη στήριξή σας ως αρμόδιοι φορείς του τόπου μας, στην προσπάθεια μας για την υλοποίηση των αιτημάτων μας.
Ερώτηση Θανάση Δαβάκη
Ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νικόλαο Φίλη,
Τονίζει ότι η μείωση των εργαστηριακών μαθημάτων είναι βέβαιο ότι θα πλήξει ανεπανόρθωτα το επίπεδο σπουδών του Τμήματος καθώς και την ανταγωνιστικότητα του έναντι των ομοειδών τμημάτων ΤΕΙ της χώρα μας και ερωτά τον υπουργό “σε ποιες ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της υποβάθμισης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Σπάρτης”.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Αίσθηση προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του ΑΤΕΙ Καλαμάτας να προχωρήσει στην δραματική μείωση των ωρών διδασκαλίας των εργαστηριακών μαθημάτων, κάτι που εμφανώς συνιστά υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών που παρέχει το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΑΤΕΙ Καλαμάτας με έδρα τη Σπάρτη. Η μείωση των εργαστηριακών μαθημάτων κατά 73% σε μέσο όρο, που ήδη έχει συμπεριληφθεί στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών που καταρτίστηκε τη θερινή περίοδο για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την πρακτική που ακολουθούν τα αντίστοιχα Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής άλλων ΤΕΙ της χώρας μας.
Αυτό άλλωστε υποστηρίζει και σε έγγραφο του ο Σπουδαστικός Σύλλογος του Τμήματος, το οποίο επισυνάπτουμε, εκφράζοντας την αντίθεση του στην μείωση των ωρών των εργαστηριακών μαθημάτων και στην μη πρόσληψη επιστημονικών συνεργατών για την διδασκαλία τους, κάτι που συνιστά προφανή υποβάθμιση του Τμήματος, διότι δεν θα παρέχει πλέον στους σπουδαστές την ίδια γνώση και πρακτική άσκηση με τα αντίστοιχα τμήματα.
Η μείωση των εργαστηριακών μαθημάτων είναι βέβαιο ότι θα πλήξει ανεπανόρθωτα το επίπεδο σπουδών του Τμήματος καθώς και την ανταγωνιστικότητα του έναντι των ομοειδών τμημάτων ΤΕΙ της χώρα μας, με τους αποφοίτους του να μην έχουν τα κατάλληλα εφόδια που θα τους καθιστούν ανταγωνιστικούς σε σχέση με τους αποφοίτους άλλων ομοειδών Τμημάτων.
Μέριμνα της Πολιτείας και σύσσωμης της Λακωνικής κοινωνίας είναι η εδραίωση του Τμήματος και η διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του.
Ερωτάται συνεπώς ο κ. Υπουργός :
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της υποβάθμισης του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Σπάρτης, που συντελείται αναπόδραστα με την μείωση των εργαστηριακών μαθημάτων αλλά και την μη πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού για την σωστή λειτουργία του;»