Υπέρ (τουλάχιστον) της συζήτησης του θέματων ανάδειξης των αρχαίων Φαρών, που βρίσκονται στο υπέδαφος της πλατείας Υπαπαντής, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, τάχθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψήφίας, εκτός της Ελένης Αλειφέρη, η οποία, ως γνωστόν, συμπαρατάσσεται με τη Δημοτική Αρχή.
Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Μανώλης Μάκαρης, Μαρία Οικονομάκου, Τόνια Κουζή, Δημήτρης Οικονομάκος, ακόμα και ο Δημ. Κουκούτσης, ο οποίος συνεργάζεται με τη Δημοτική Αρχή -υποκρύπτωντας ο λόγος του και απειλητική διάσταση(;)- ζήτησαν να έλθει προς συζήτηση, ως μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάποιοι από αυτούς ζήτησαν αναλυτική και τεκμηριωμένη ανάλυση, με την παρουσία αρχαιολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων.
Κατά τη διαδικασία απάντησης στα θέματα που τέθηκαν προ ημερησίας διατάξεως, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είπε πως για το θέμα των αρχαίων Φαρών και της ανάδειξής τους είπε πως έχει απαντήσει σε 42 εωτήσεις. Πρόσθεσε δε ότι θα τοποθετηθεί, μιλώντας αναλυτικά, όταν συζητηθεί η πρόταση ψηφίσματος, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης των 16 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ
Πρώτον: Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Δημοτική Αρχή για την επιδεικτική της αδιαφορία να ικανοποιήσει ένα απλό αίτημά μας: Να μη συνεδριάζουν την ίδια ημέρα η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο. Τέτοια απαξιωτική συμπεριφορά απέναντί μας δεν την περιμέναμε. Μάλλον όμως έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό.
Δεύτερον: Είναι πράγματι εντυπωσιακή η ανταπόκριση των συνδημοτών μας στη διαδικτυακή καμπάνια, μέσω facebook, για την ανάδειξη των αρχαίων που βρίσκονται στην πλατεία της Υπαπαντής. Η ομάδα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του κου Ηλία Μπιτσάνη , η σημαντική παρέμβαση του πρώην δημάρχου κου Γιώργου Κουτσούλη και οι καταλυτικές τοποθετήσεις – παρεμβάσεις τόσο του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας όσο και του κου Πέτρου Θέμελη ευαισθητοποίησαν και κινητοποίησαν τους συνδημότες μας.
Θα ήταν βέβαια ευχής έργον η κινητικότητα αυτή να είχε εμφανισθεί ήδη το 2018, όταν εγκρίθηκε η μελέτη της ανάπλασης της Πλατείας της Υπαπαντής και έγιναν ευρύτερα γνωστή η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (Κ.Α.Σ.) το 2011 για την τύχη των αρχαίων.
Η κα Υπουργός στις πρόσφατες δηλώσεις της, κατά την επίσκεψή της στην πόλη μας, άφησε περιθώρια αλλαγής της απόφασης του Κ.Α.Σ. εφ’ όσον προκύψουν νέα στοιχεία.
Τέτοια θεωρούμε ότι είναι τα εξής:
Α. Τα σημαντικότατα Ιστορικά Στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο κος Κουτσούλης αλλά και αυτά το οποία διακινήθηκαν – ανακοινώθηκαν στη διαδικτυακή ομάδα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” και τα οποία συνηγορούν ότι τα αρχαία ανήκουν στις “Αρχαίες Ομηρικές Φαρές” οι οποίες ταυτίζονται με τη σημερινή Καλαμάτα. Προτείνουμε μάλιστα με πρωτοβουλία του Δήμου και με τη συνδρομή του κου Μπιτσάνη, του Συλλόγου Φιλολόγων και του Πανεπιστημίου το υλικό αυτό να συγκεντρωθεί και να παρουσιασθεί με την Πρώτη έκδοση ενός βιβλίου το οποίο θα μπορεί να εμπλουτίζεται στις επόμενες εκδόσεις του.
Β. Η ανάπτυξη περεταίρω την τελευταία 10ετία της τεχνολογίας που επιτρέπει την ύπαρξη δαπέδου από γυαλί πάνω από τα αρχαία, με λογικό κόστος, με κατάλληλο φωτισμό και αερισμό που δεν επιτρέπει τη συσσώρευση υδρατμών κάτω από τη γυάλινη επιφάνεια. Και βέβαια το σημαντικότερο όλων.
Γ. Η πάνδημη επιθυμία για την ανάδειξη των αρχαίων και μέσω αυτών της Ιστορικής συνέχειας της πόλης μας.
Επομένως:
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ
Απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου, ει δυνατόν ομόφωνης, στη σημερινή συνεδρίαση ή σε άλλη έκτακτη στην οποία θα δηλώνουμε τη βούλησή μας για την ανάδειξη των αρχαίων που βρίσκονται στην πλατεία της Υπαπαντής ως αναπόσπαστο τμήμα της Ιστορίας της πόλης μας και θα ζητούμε να κινηθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αλλαγή της απόφασης του Κ.Α.Σ.
Το οφείλουμε στους συνδημότες μας, το οφείλουμε στην Ιστορία της πόλης μας.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΜΑΚΑΡΗ – ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κοινή πρόταση ψηφίσματος να γίνει αρχαιολογική έρευνα στην πλατεία Υπαπαντής πριν προχωρήσει η ανάπλασή της, υπέβαλλαν οι επικεφαλής μειοψηφιών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος (“Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών”) και Μανώλης Μάκαρης (“Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες”).
«Κάνουμε έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει η διαδικασία, να επανεξετάσει το δημοτικό συμβούλιο εξαντλητικά το θέμα και να καταλήξει σε κάθε πρόσφορη λύση που θα αναδεικνύει τις αρχαιότητες», αναφέρουν στην κοινή πρότασή του οι Μ. Αντωνόπουλος και Μ. Μάκαρης.
Το Κοινό αίτημα ψηφίσματος, που αναγνώστηκε απο τον Μιχάλη Αντωνόπουλο, έχει ως εξής:
«Κύριε Δήμαρχε, κύριοι συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι,
Είναι γνωστό ότι έχει αναπτυχθεί ένα πολύ πλατύ κοινό με το αίτημα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” το οποίο εκφράζει εκατοντάδες πολίτες που αυθόρμητα “συγκεντρώθηκαν” με σκοπό να γίνει αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή αυτή πριν προχωρήσει η ανάπλαση. Πρόκειται για ένα παλιό αίτημα με καινούργια δυναμική που εκφράζει την επιθυμία η οποιαδήποτε ανάπλαση να “αποτυπώνει” και να καθιστά ορατή την ιστορική πορεία της πόλης από την εποχή των Φαρών 2.500 χρόνια πριν μέχρι και σήμερα. Μια ανάπλαση που θα κρατά στο σκοτάδι την αρχαία πόλη, αδικεί την ιστορία του τόπου και αποτελεί σπατάλη πόρων. Κάνουμε έκκληση έστω και την τελευταία στιγμή να σταματήσει η διαδικασία, να επανεξετάσει το δημοτικό συμβούλιο εξαντλητικά το θέμα και να καταλήξει σε κάθε πρόσφορη λύση που θα αναδεικνύει τις αρχαιότητες. Αναμένουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση και να προχωρήσει η ψήφιση του συγκεκριμένου αιτήματος όπως διαμορφώνεται παρακάτω:
Με την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής γράφεται ή διαγράφεται ιστορία. Και ο καθένας καλείται να διαλέξει όχθη. Είναι τόση μεγάλη η ιστορική αλήθεια και η σημασία της για το μέλλον της πόλης μας που μέχρι και σήμερα κανείς δεν αγνόησε την παρουσία του μοναδικού – σε ιστορικό βάθος χρόνου τουλάχιστον- αρχαιολογικό χώρο. Είναι κοινή απαίτηση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας να παραχωρήσει ο δήμος όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις και στοιχεία προς την διεύθυνση της αρμόδιας εφορείας αρχαιοτήτων με αίτημα να αρχίσουν άμεσα οι ανασκαφικές έρευνες σε συνδυασμό με την τροποποίηση της μελέτης για την ανάπλαση του χώρου εφόσον προστατευτούν και αναδειχθούν οι υφιστάμενες αρχαιότητες στο ΝΔ τμήμα της πλατείας που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα από τον οικισμό που αποτυπώνεται ως αρχαίες Φαρές, και καταγράφεται ως το κορυφαίο τεκμήριο της ιστορικής εξέλιξης του τόπου μας μέχρι και σήμερα».