Επανέρχεται στην πρωτοβουλία της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της “ΝΔ”, για τη διημερίδα με δωρεάν εξετάσεις γυναικών για καρκίνο του μαστού, την Παρασκευή και το Σάββατο 19 και 20 Ιουνίου 2015, στην Καλαμάτα ο Πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, Μανώλης Μάκαρης, και επικαλούμενος «άποψη έγκριτου νομικού πάνω στο θέμα της διοργάνωσης ιατρικών εξετάσεων μέσω πολιτικών κομμάτων» σημειώνει ότι «όταν η επεξεργασία αφορά δεδομένα υγείας και γίνεται από ιατρούς ή άλλα πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας […] τα δεδομένα δεν διαβιβάζονται ούτε κοινοποιούνται σε τρίτους».
Αρχικά το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας κατήγγειλε την προαναφερόμενη πρωτοβουλία της Ν.Δ. ως «απαράδεκτη» και ως «τακτική που οδηγεί στο φακέλωμα των πολιτών», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να εμπλέκονται κομματικά γραφεία σε ιατρικές πράξεις».
Συγκεκριμένα σήμερα ο Μανώλης Μάκαρης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) αναφέρει:
«Η άποψη έγκριτου νομικού πάνω στο θέμα της διοργάνωσης ιατρικών εξετάσεων μέσω πολιτικών κομμάτων είναι η ακόλουθη:
Η υπόθεση είναι αρμοδιότητας της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, και δευτερευόντως της εισαγγελικής αρχής για τυχόν ποινικές ευθύνες.
Σύμφωνα με το άρθρο 7Α ν. 2472/1997:
Ο υπεύθυνος επεξεργασίας απαλλάσσεται από την υποχρέωση γνωστοποίησης του άρθρου 6 και από την υποχρέωση λήψης άδειας του άρθρου 7 του παρόντος νόμου στις ακόλουθες περιπτώσεις: (…)
δ) Όταν η επεξεργασία αφορά δεδομένα υγείας και γίνεται από ιατρούς ή άλλα πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, εφόσον ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο ή άλλο απόρρητο που προβλέπει νόμος ή κώδικας δεοντολογίας και τα δεδομένα δεν διαβιβάζονται ούτε κοινοποιούνται σε τρίτους.
Για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης τα δικαστήρια και οι δημόσιες αρχές δεν λογίζονται ως τρίτοι, εφόσον τη διαβίβαση ή κοινοποίηση επιβάλλει νόμος ή δικαστική απόφαση. Δεν εμπίπτουν στην απαλλαγή της παρούσας διάταξης τα νομικά πρόσωπα ή οργανισμοί που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, όπως κλινικές, νοσοκομεία, κέντρα αποθεραπείας και αποτοξίνωσης, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και οι υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όταν η επεξεργασία διεξάγεται στο πλαίσιο προγραμμάτων τηλεϊατρικής ή παροχής ιατρικών υπηρεσιών μέσω δικτύου.
Επομένως, στο μέτρο που αποδέκτες των δεδομένων υγείας των πολιτών είναι τρίτα πρόσωπα (πχ τηλεφωνήτριες της ΝΔ) διαπράττεται ποινικό αστικό αδίκημα καθώς και διοικητική παράβαση».
Η αρχική αντίδραση του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας εδώ.
Η ανακοίνωση του «Συλλόγου Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας» (ΣΦΔΙΚΑΛ), που επίσης αντέδρασε, εδώ.