Τρείς γραπτές ερωτήσεις κατέθεσαν οι σύμβουλοι της παράταξης Καλαμάτα Τόπος Ζωής στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, οι οποίες όμως ούτε αναπτύχθηκαν, ούτε απαντήθηκαν, όπως συμφωνήθηκε, για να μην καθυστερήσει η διαδικασία έναρξης της συζήτησης του πρώτου θέματος για τα αρχαία της Υπαπαντής, στο οποίο είχαν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους το Σώμα, γνώστες αυτού.
Όπως είπε η επικεφαλής της παράταξης κατά η χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. θα καταθέσουν γραπτές ερωτήσεις και αναμένουν γραπτές απαντήσεις:
Οι ερωτήσεις είναι οι εξής:
1. ΣΧΕΔΙΟ ΔΑΡΔΑΝΟΣ
Στις 6.12.2019 Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παρουσιάζει την 1 η έκδοση του Γενικού Σχέδιου Δαρδανος για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Αναφορικά με τις υποχρεώσεις των Δήμων είναι σαφές ότι έως τον Ιανουάριο του 2020 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών & άμεσης/ βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
Παραθέτω απόσπασμα από το σχέδιο Δαρδανος:
Η αρμόδια οργανική μονάδα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου συντάσσει το σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών το υποβάλλει στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου. Εν συνεχεία, η Εκτελεστική Επιτροπή εισηγείται το ανωτέρω σχέδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και το εγκρίνει, σύμφωνα με τα άρθρα 65 και 62 του Ν.3852/2010 όπως ισχύει Με αφορμή την 4 η επέτειο των πλημμυρών του 2016, ερωτήσεις που επανειλημμένα εγώ και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουμε καταθέσει σε προηγούμενα δημοτικά συμβούλια με κυρίαρχη απάντηση την αναμονή για το πολυπόθητο έργο Μορέα, η ερώτηση που καταθέτω είναι ποια είναι η ημερομηνία παραλαβής του ΣΧΕΔΙΟΥ με βάσει το ΔΑΡΔΑΝΟΣ από το δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο;
Καίριο ζήτημα προκύπτει και από το άρθρο 13 αναφορικά με τις ασκήσεις ετοιμότητας συγκεκριμένα στην παράγραφο 13.2 όπου παραθέτω τα παρακάτω: μετά την ολοκλήρωση του Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με εντολή των Δημάρχων, τα γραφεία Πολιτικής Προστασίας των Δήμων καλούνται να προγραμματίζουν σε ετήσια βάση μια άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, βάσει του ανωτέρω σχεδίου.
Έχει δοθεί τέτοια εντολή για το 2020 ή προγραμματίζεται ενόψει του νέου χειμώνα;
Να προσθέσω στη συζήτηση που θα ακολουθήσει ότι πραγματοποιήθηκε και συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου στις 4.9.2020 που πάρα τον τίτλο Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για τη λήψη μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων ενόψει της χειμερινής περιόδου 2020 – 2021, δεν ακούστηκαν και πολλά σχέδια που να εξασφαλίζουν τη δράση γεγονός που επιτείνει την ανασφάλεια των πολιτών.
Τέλος, στο σχέδιο Δαρδανος καθώς και στους θεματικούς χάρτες σχεδίων πολιτικής προστασίας που παρουσιάστηκαν και στην πόλη μας το Σεπτέμβριο του 2017 δεν αποτυπώνονται τα αστικά ρέματα που δημιουργήσαν τα προβλήματα το 2016. Τότε μάλιστα στην ημερίδα είχα ρωτήσει τους μελετητές και μου είχαν απαντήσει ότι το εξαιρετικά πρόσφατο γεγονός δεν είχε συμπεριληφθεί στην αποτύπωση και ότι θα περίμεναν ενημέρωση από τον οικείο Δήμο για τροποποίηση των υποβάθρων.
Έχουν γίνει σχετικές ενέργειες από το Δήμο για τη χαρτογράφηση του φαινομένου του 2016 και επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο ώστε να συμπεριληφθούν οι πληγείσες περιοχές στις πλημμυρικές ζώνες υψηλής επικινδυνότητας, ώστε κάθε άσκηση – ενέργεια και σχεδιασμός να τις περιλαμβάνει;
2. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΛΙΟΥ
Είναι προγραμματισμένο στην επόμενη συνεδρίαση να συμπεριληφθεί η ήδη αργοπορημένη συζήτηση και απόφαση για τον κανονισμό του δημοτικού μας συμβουλίου ώστε να ξεκινήσει η νέα περίοδος με διακριτές αρμοδιότητες και δυνατότητα παρακολούθησης Live Των συνεδριάσεων
Με εκτίμηση
Τόνια Κουζή
Επικεφαλής Δημοτικής
Παράταξης ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Εχτές έγινε μια ονομαζόμενη «τελετή μνήμης» για τους σεισμούς της Καλαμάτας στις 13 Σεπτεμβρίου 1986. Η επέτειος, όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, περιορίζεται σε μια τυπική εκδήλωση, αισθητικής και περιεχομένου των προηγούμενων δεκαετιών και σε καμία περίπτωση δεν προσδίδει στο γεγονός της επετείου ούτε την ουσία ούτε το αποτύπωμα που θα μπορούσε να έχει. Οι σεισμοί της Καλαμάτας είναι, ίσως, το πλέον καθοριστικής σημασίας γεγονός στην σύγχρονη ιστορία της πόλης. Ταυτόχρονα οι πιθανότητες να επαναληφθεί είναι τεράστιες. Είναι μάλλον σίγουρο ότι, αν όχι η δικιά μας γενιά, σίγουρα κάποια από της επόμενες, θα βιώσει ένα αντίστοιχο γεγονός.
Η πόλη θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στις μνήμες των σεισμών και να τις χρησιμοποιεί για να υπενθυμίζει σε όλους μας ότι πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι. Όσο και αν πλέον, σε επίπεδο δομικών κατασκευών, η πόλη είναι σε καλύτερο επίπεδο από το 1986, οι επιπτώσεις ενός σεισμού τέτοιου μεγέθους θα ήταν ξανά τεράστιες και αν θέλουμε μια πόλη ανθεκτική, resilient, είναι ευθύνη όλων μας να προετοιμαστούμε.
Η Καλαμάτα Τόπος Ζωής αντιλαμβανόμενη την σημασία της επετείου και με αυτή την αφορμή διοργάνωσε το 2019 ημερίδα αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών με προσκεκλημένους σημαντικούς ομιλητές οι οποίοι σημείωσαν την αξία της προετοιμασίας μιας πόλης για τέτοια συμβάντα.
Βάση των παραπάνω και καθώς στα πλαίσια προετοιμασίας του φακέλου υποψηφιότητας για την πολιτιστική πρωτεύουσα, ομάδα εργασίας είχε ασχοληθεί με τον σύγχρονο επανασχεδιασμό τέτοιου τύπου εκδηλώσεων στην πόλη και συγκεκριμένα με τις εκδηλώσεις μνήμης του σεισμού του 1986 ερωτώ τον Κο Δήμαρχο:
Θεωρεί ότι η μνήμη των σεισμών του 1986 θα μπορούσε να αποτελεί αφορμή και βάση συνεχούς προετοιμασίας της πόλης για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μέσω μεγάλης εμβέλειας δράσεων και προγραμμάτων που θα ξεκινούσαν στην επέτειο και θα απλώνονταν όλη την χρόνια και αν ναι, έχει σκοπό να αξιοποιήσει την δουλειά που είχε γίνει από την ομάδα εργασίας της πολιτιστική πρωτεύουσας;
Εδώ και 34 χρόνια, ατάραχοι και απαθείς αναμένουμε το επόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου. Απαιτείται διαρκής ενημέρωση, συνεχής εκπαίδευση και επιστημονική πληροφόρηση.
Με εκτίμηση
Λαζαρίδης Γεώργιος
Δημοτικός Σύμβουλος Δημοτικής
Παράταξης ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΠΟΣ ΖΩΗΣ