Τριήμερο εκδηλώσεων στις 3,4 και 5 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, στο χώρο στάθμευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας επί των οδών Μπενάκη και Παπάζογλου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνδρομής προς τον Λίβανο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης τής 4ης Αυγούστου.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη συνεισφορά, ενώ θα υπάρχει λαχειοφόρος αλληλεγγύης και κουτί οικονομικής στήριξης. Ώρα έναρξης: 8 μ.μ.
Τις εκδηλώσεις προγραμματίζουν το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνδιοργάνωση με το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων τα οποία θα διανεμηθούν σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη, σε στενή συνεργασία με το σύνδεσμο του Κέντρου στο Λίβανο, διευθυντή φωτογραφίας, μουσικό και συνεργάτη τού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Pol Seif.
Το τριήμερο θα περιλαμβάνει προβολές, μουσική, ομιλίες και έκθεση έργων τέχνης προς πώληση. Επίσημη προσκεκλημένη και ομιλήτρια, η κυρία Ζακία Ακρα, ερευνήτρια του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία θα αναπτύξει διάφορες πτυχές της ιστορικής, πολιτικής και θρησκευτικής πραγματικότητας της περιοχής και θα απαντήσει σε όποιες ερωτήσεις τεθούν από τους παρευρισκόμενους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
8μ.μ. Παρουσίαση της πολιτιστικής και θρησκευτικής πραγματικότητας στο Λίβανο από την Ζακία Ακρα ερευνήτρια του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
8.30μ.μ Μουσική από το Τμήμα Μουσικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού με την επιμέλεια του Πέτρου Κατσούλη
10μ.μ. Προβολή ταινίας
«Λίβανος» του SamuelMaoz (2009) (94’)
Παίζουν: Oshri Cohen, YosavDonat, Michael Moshonov
Ο πρώτος πόλεμος του Λιβάνου, τον Ιούνιο του 1982. Ένα μοναχικό τανκ στέλνεται να ερευνήσει μια εχθρική πόλη την οποία η ισραηλινή αεροπορία έχει ήδη βομβαρδίσει. Αυτό που αρχικά φαίνεται σαν μια επιχείρηση ρουτίνας ξεφεύγει σταδιακά απ’ τον έλεγχο και μετατρέπεται σε παγίδα θανάτου – σ’ έναν ανατριχιαστικό εφιάλτη. Ο Σμούλικ ο πυροβολητής, ο Άσι ο αρχηγός της αποστολής, ο Χερτζλ ο γεμιστής και ο Γιγκάλ ο οδηγός αποτελούν το πλήρωμα του τανκ. Τέσσερα εικοσάχρονα αγόρια που χειρίζονται μια μηχανή θανάτου. Μπλεγμένοι στα παράλογα, άδικα δίχτυα του πολέμου, είναι τρομοκρατημένοι από τις φρικαλεότητές του. Ο Λίβανος είναι μια προσωπική ταινία, μια ταινία για τέσσερα αγόρια που δεν είχαν ποτέ πριν εμπλακεί σε κάποια πράξη βίας και τώρα προκαλούν το θάνατο ανθρώπων· μια ταινία για την επιβίωση απέναντι σε μια ορατή απειλή θανάτου· μια σύγκρουση ανάμεσα στα βασικά ένστικτα και στην ανθρώπινη συνείδηση που δεν μπορεί παρά να έχει θύματα.
- Η ταινία έχει λάβει τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας (2009)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
8μ.μ Μουσική από τους Ασσόδυο
Παίζουν: Πάνος Ταντής κιθάρα, Παναγιώτης Βιώνης τζουράς και Ελένη Χρηστίδου ακορντεόν
9:30μ.μ. Ομιλία – Συζήτηση
«Οι σχέσεις Ισραήλ – Λιβάνου διαχρονικά» από την Ζακία Ακρα. Τη συζήτηση θα συντονίσει εκπρόσωπος της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας.
10μ.μ Προβολή ταινίας
«Βαλς με τον Μπασίρ», του Ari Folman (2008),(90’)
Παίζουν: Ari Folman, Zahava Solomon, RonBen-Yishai, MikiLeon, Ori Sivan και Yehezkel Lazarov
Το 1982, ο Άρι Φόλμαν ήταν ένας 19χρονος στρατιώτης πεζικού στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Το 2006 συναντά ένα φίλο από το στρατό, που του μιλά για τους εφιάλτες που έχει σχετικά με τις εμπειρίες του στον πόλεμο Ισραήλ – Λιβάνου του 1982. Ο Φόλμαν έκπληκτος ανακαλύπτει ότι δεν θυμάται τίποτα από εκείνη την περίοδο. Αργότερα την ίδια νύχτα έχει ένα όραμα από τη νύχτα της σφαγής στα στρατόπεδα προσφύγων Σάμπρα και Σατίλα, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει κατά πόσο ήταν αληθινή ανάμνηση. Στη ανάμνησή του, αυτός και οι συστρατιώτες του κάνουν νυχτερινό μπάνιο στην παραλία της Βηρυτού, υπό το φως φωτοβολίδων που κατεβαίνουν πάνω από την πόλη. Ο Φόλμαν, μετά από αυτή την ανάμνηση, σπεύδει να συναντήσει έναν άλλο φίλο από τον στρατό, ο οποίος τον συμβουλεύει να μιλήσει για το θέμα και με άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν στην Βηρυτό την ίδια περίοδο, ώστε να καταλάβει τι συνέβη εκεί και να ανακτήσει τη μνήμη του. Η ταινία ακολουθεί τον Φόλμαν στις συζητήσεις του με φίλους του, έναν ψυχολόγο και ένα δημοσιογράφο, ο οποίος ήταν στην Βηρυτό την ίδια περίοδο.
- Η ταινία έχει τιμηθεί με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (2009)
ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
8μ.μ. Γνωρίστε τον Λίβανο πριν την έκρηξη
Προβολή 2 μικρού μήκους βίντεο με τα αξιοθέατα της Βηρυτού και του Λιβάνου
9.00 μ.μ. Ομιλία – Συζήτηση
«Θέση και ρόλος των γυναικών στην Μέση Ανατολή» από την Ζακία Ακρα. Τη συζήτηση θα συντονίσει εκπρόσωπος της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας.
9:30 μ.μ. Προβολή ταινίας
«Where do we go now» (2011) (110’) της Nadine Labaki
Ελληνικός τίτλος: «Όταν θέλουν οι γυναίκες»
Παίζουν: NadineLabaki, ClaudeBazMoussawbaa, NadineLabaki, YvonneMaalouf
Σε ένα απομονωμένο χωριό του Λιβάνου, μια ομάδα γυναικών προσπαθεί να κρατήσει τα μίση μακριά από την τοπική κοινωνία. Μητέρες στην πλειονότητά τους αποφασίζουν να προστατέψουν με κάθε τρόπο τα παιδιά τους από έναν εμφύλιο πόλεμο: κάνουν δολιοφθορές στην κεραία της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καίνε εφημερίδες και καταστρέφουν οτιδήποτε ενδέχεται να μολύνει την ειρηνική συμβίωση. Τίποτα όμως δεν μπορεί να παραμείνει αποστειρωμένο από τη θλιβερή πραγματικότητα, με το θρησκευτικό μίσος να αρχίσει να αναζωπυρώνεται ανάμεσα στους συγχωριανούς…
- Βραβεία Κοινού στο Φεστιβάλ Τορόντο και Σαν Σεμπαστιάν 2011
Παράλληλα, Παρασκευή και Σάββατο 8-10 μ.μ. στο χώρο θα λειτουργεί εικαστικό εργαστήρι για παιδιά από το καλλιτεχνικό Στέκι.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού στις 4 Αυγούστου που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, στοίχισε τη ζωή σε 190 ανθρώπους (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό), άφησε πίσω 6.500 τραυματίες και περίπου 300.000 άστεγους, ενώ ακόμη και σήμερα 7 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται. Το δε κόστος των συνολικών ζημιών εκτιμάται πως θα εκτιναχθεί έως και τα 15 δισ. δολάρια, καθώς έχει πληγεί το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Βηρυτού, σε απόσταση ακόμη και 2,5 χιλιομέτρων από το λιμάνι. Σημειώνεται πως η ίδια η ισχύς της έκρηξης, που έγινε αισθητή μέχρι την Κύπρο, την τοποθετεί μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ανθρωπογενών μη πυρηνικών εκρήξεων στα χρονικά.
Ωστόσο, τα χειρότερα για τη Βηρυτό δεν έχουν περάσει: το 85% των αποθεμάτων σιτηρών που βρίσκονταν στις αποθήκες έχει καταστραφεί, με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού μόνο για έναν μήνα. Επιπλέον τέθηκε εκτός λειτουργίας το κύριο λιμάνι του Λιβάνου, μιας χώρας αποκλειστικά προσανατολισμένης στις υπηρεσίες, η οποία καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αναγκών της από εισαγωγές και περιβάλλεται γεωγραφικώς αφενός από το εχθρικό Ισραήλ με το οποίο δεν υπάρχει επικοινωνία και αφετέρου από την παραδομένη εδώ και μία δεκαετία στον πόλεμο Συρία.
Παράλληλα, από την έκρηξη επλήγη ο κεντρικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα το δίκτυο, που ήδη από πριν λειτουργούσε πλημμελώς με συχνές διακοπές ρεύματος, να έχει πρακτικά παραλύσει.
Οι αυθόρμητες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης (από τη διάθεση δωματίων σε αστέγους μέχρι τις ομάδες νέων που αναλαμβάνουν να σκουπίσουν τους δρόμους από τα συντρίμμια της πόλης) δίνουν τη φωτεινή όψη μιας χώρας που δεν κάμπτεται από την τραγωδία. Όμως η βαθύτερη πραγματικότητα είναι λιγότερο ενθαρρυντική. Ο Λίβανος παραμένει διαιρεμένος, αγανακτισμένος με ένα πολιτικό σύστημα που δεν μπορεί να αλλάξει, παραδομένος στη διαφθορά των κρατούντων και την παραμέληση των υποδομών και πλέον ακραία αποδυναμωμένος οικονομικά.
Σε ανακοίνωση των διοργανωτών σημειώνεται: «Στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε όλοι μας για τον περιορισμό της μετάδοσης του Covid-19 και δεδομένης της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στην πόλη μας, παρακαλούμε θερμά τους φίλους που θα προσέρχονται στις εκδηλώσεις να φέρουν μάσκα, προστατεύοντας έτσι τους εαυτούς αλλά και τους γύρω τους».
Η ΖΑΚΙΑ ΆΚΡΑ
Η Ζακία Άκρα έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στην Πολιτική της Μέση Ανατολή στο SOAS, Λονδίνο, (2014), η πτυχιακή της έρευνα ήταν σχετικά με την εξωτερική πολιτική της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης/ Παλαιστινιακής Αρχής. Για το δεύτερο μεταπτυχιακό της στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και πολιτικών μελετών, Αθήνα (2015), της χορηγήθηκε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση (2014-2015) για τη διεξαγωγή πρωτογενούς έρευνας για την αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης/ Παλαιστινιακής Αρχής. Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές της σπουδές στο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, για την οποία της δόθηκε υποτροφία από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (2005-2011). Μιλά Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, και ιταλικά και έχει εργαστεί για πολλά χρόνια ως μεταφράστρια/διερμηνέας. Ως ειδική για θέματα πολιτιστικά, θρησκευτικά, κοινωνικά και πολιτικά στην Μέση Ανατολή, η Ζακία Άκρα έχει συνεργαστεί ως δια-διαπολιτισμικός μεσολαβητής και διερμηνέας με ξένους ανταποκριτές και ειδησεογραφικές ομάδες εντός Ελλάδας και στο εξωτερικό καθώς και με ΜΚΟ όπως το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων- της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος – εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας. Είναι επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας του Κέντρου για τον Θρησκευτικό Πλουραλισμό στην Μέση Ανατολή (CRPME) – πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ. Είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) από τον Απρίλιο του 2010.