Τρεις αποφάσεις πήρε κατά την τακτική συνεδρίασή του της 19.01.23, το διοικητικό συμβούλιο Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας:
- Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων, την κατάσταση στα Νοσοκομεία και τις ελλείψεις φαρμάκων (κατά πλειοψηφία).
- Κατάργηση του νόμου που αποκλείει τα καλλιτεχνικά μαθήματα και τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών από τα ωρολόγια προγράμματα (ομόφωνα).
- Συμπαράσταση στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας απέναντι στον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της διοίκησης (ομόφωνα).
Αναλυτικά, οι αποφάσεις που υπογράφονται από τον Πρόεδρο της Α’ ΕΛΜΕ Δημήτρη Σουρίλα και τον Γενικό της Γραμματέα Θεόφιλο Παπαδόπουλο, έχουν ως εξής:
Η ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ, Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Για την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων, την κατάσταση στα Νοσοκομεία και τις ελλείψεις φαρμάκων
Για μια ακόμα φορά τα σχολεία, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο έλεος της κυβερνητικής αναλγησίας της ατομικής ευθύνης!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Για μια ακόμα φορά τα σχολεία μας βρίσκονται εκτεθειμένα στο νέο κύμα έξαρσης των ιώσεων, του κορονοϊού και άλλων λοιμώξεων που πλήττουν κυρίως τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Η ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι πολύ μεγάλη για την εξέλιξη αυτής της κατάστασης.
Η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις γιορτές χωρίς να παρθεί στην ουσία κανένα μέτρο προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς διαμορφώνει το έδαφος πάνω στο οποίο ήδη η πίεση προς τα παιδιατρικά νοσοκομεία έχει ενταθεί. Ήδη οι απουσίες των παιδιών από τις πρώτες μέρες λειτουργίας των σχολείων, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Το κυβερνητικό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης στη διαχείριση της κατάστασης αποτελεί συνέχεια της κάκιστης διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοΐου. Η πραγματικότητα στα σχολεία είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολυπληθή τμήματα, ακατάλληλες αίθουσες που συμβάλλουν αρνητικά στην εξάπλωση των λοιμώξεων, ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, ελλείψεις ακόμα και σε αντισηπτικά, σε προϊόντα καθαρισμού.
Την ίδια στιγμή η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά στα παιδιατρικά τμήματα είναι τραγική!!
Οι παιδιατρικές κλινικές στα δημόσια Νοσοκομεία έχουν φτάσεις στα όριά τους. Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει παιδίατρος ή οι παιδιατρικές κλινικές είναι υποστελεχωμένες. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ Παίδων, που δεν ξεπερνούν τις 55 σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθιστώντας πια «κανονικότητα» τις διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Στη Βόρεια Ελλάδα, μάλιστα, μόνο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο κρεβάτι σε Θεσσαλία και Ήπειρο!!!
Παράλληλα, στην πίεση που δέχονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία αποτυπώνεται ανάγλυφα η δραματική απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Πολλοί γονείς στρέφονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία Παίδων και στις εφημερίες τους, καθώς δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία, στελεχωμένα με παιδίατρους, τα οποία θα μπορούσαν να περιθάλψουν τα περιστατικά των λοιμώξεων που δεν χρήζουν νοσηλείας, να ενημερώσουν και να συμβουλεύσουν τους γονείς.
Το 2023 υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε στοιχειώδη φάρμακα!!
Την ίδια στιγμή εμφανίζονται τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα. Μετά από τις εκατόμβες νεκρών από την πανδημία και μετά τους ψηφισμένους νόμους διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων, επιλέγουν να στερήσουν από τον λαό φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως αναλγητικά, αντιπυρετικά, ακόμη και παιδιατρικά!
Είναι ολοφάνερο, πως τα μέτρα της κυβέρνησης, περί προσωρινού περιορισμού των εξαγωγών ή της υποχρεωτικής δήλωσης των αποθεμάτων από τις φαρμακαποθήκες, είναι κομμένα και ραμμένα στο πεδίο ανταγωνιστών μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, αφού όχι μόνο κρύβουν την πραγματική αιτία του προβλήματος, αλλά ενισχύουν τους εκβιασμούς που τελικά έχουν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των φαρμάκων. Γιατί κι εδώ δεν πρόκειται για «αστοχία», ούτε για εποχικές ελλείψεις. Είναι επιλογή να θυσιάζουν διαρκώς την υγεία του λαού στον βωμό της πολιτικής που θεωρεί ακόμη και το φάρμακο εμπόρευμα και άρα να διακινείται με κριτήριο το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.
Είναι απαράδεκτο το 2023 οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση ή να ακριβοπληρώνουν το φάρμακο που χρειάζονται επειδή αυτό επιτάσσουν τα κέρδη των φαρμακοβιομήχανων και οι νόμοι της αγοράς και του ανταγωνισμού.
Κι όλα αυτά σε μια εποχή που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στην παραγωγή, με υπαρκτό το απαραίτητο εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για την ανάπτυξη της έρευνας και της παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων για όλους δωρεάν.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες αλλά και όλα τα συνδικάτα να δυναμώσουμε τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα για να μη μείνει κανένας χωρίς δωρεάν περίθαλψη και φάρμακο.
- Να απαγορευτούν χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων.
- Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση δωρεάν όλων των απαραίτητων φαρμάκων σε αυτούς που τα χρειάζονται.
- Άμεση στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υποδομές, ειδικά για την περίθαλψη των παιδιών.
- Να παρθούν μέτρα για εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία με βάση τις διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών σωματείων και των Ενώσεων Γονέων.
- Να καλυφθούν με νέες προσλήψεις όλα τα υπάρχοντα κενά, αλλά και αυτά που θα προκύψουν.
- Ειδικά στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που νοσούν, να δοθεί ειδική άδεια ασθενείας πλέον της αναρρωτικής χωρίς περικοπή σε μισθό και προϋπηρεσία.
Μπαίνουμε και πάλι στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της υγείας και της μόρφωσης των μαθητών μας!
ΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Το ΥΠΑΙΘ οφείλει να συμμορφωθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ και να επαναφέρει άμεσα την Καλλιτεχνική Παιδεία και τις Κοινωνικές Επιστήμες στα ωρολόγια προγράμματα
Στην απόφαση 2573/2021 του Συμβουλίου της Επικρατείας το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε τις αποφάσεις της υπουργού για τα ωρολόγια προγράμματα των τάξεων του Γενικού Λυκείου που προέβλεπαν την κατάργηση του μαθήματος Καλλιτεχνική Παιδεία από την Α’ Λυκείου. Το ΣτΕ έκρινε ότι οι αποφάσεις δεν ήταν σύννομες, αφού «δεν προκύπτει από τις γνωμοδοτήσεις του ΙΕΠ ή από άλλα στοιχεία του φακέλου ο σκοπός δημοσίου συμφέροντος που εξυπηρετείται από τη μεταβολή αυτή». Παρ’ όλα αυτά, αν και η απόφαση του ΣτΕ δημοσιεύθηκε στις 29-12-2021, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα, όπως οφείλει: ούτε το μάθημα έχει επιστρέψει στο ωρολόγιο πρόγραμμα ούτε το ΙΕΠ έχει αιτιολογήσει την εισήγηση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η υπουργός.
Αντίστοιχα, το Συμβούλιο της Επικρατείας με την 1972/2022 απόφαση έκρινε ότι τα ωρολόγια προγράμματα, κατά το μέρος που αφορά τα μαθήματα γενικής παιδείας «Πολιτική Παιδεία» στην Α΄’ Λυκείου και «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» στη Β´ Λυκείου, εκδόθηκαν μη νομίμως, χωρίς τεκμηρίωση ως προς την τήρηση παιδαγωγικών και επιστημονικών κριτηρίων, παραγνωρίζοντας τα κριτήρια άσκησης της κανονιστικής αρμοδιότητας της Διοίκησης. Και σε αυτήν την απόφαση το ΥΠΑΙΘ αδιαφορεί και δεν προτίθεται να συμμορφωθεί.
Είναι προφανές ότι τόσο ο εξοβελισμός των Κοινωνικών Επιστημών και της Καλλιτεχνικής Παιδείας όσο και η μη συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ αποτελούν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Όπως πολιτική επιλογή αποτελεί και η υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών και το χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτών τους. Είναι επίσης προφανές ότι η κυβερνητική αυτή επιλογή, εκτός από μη σύννομη, είναι και παιδαγωγικά επιζήμια.
Το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ομόφωνα, στέκεται αλληλέγγυα στα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων των εικαστικών, καθώς και των συναδέλφων των κοινωνικών επιστημών και θα συνεχίσει τον αγώνα της προς όφελος των μαθητών και των μαθητριών μας! Απαιτούμε από το ΥΠΑΙΘ να συμμορφωθεί άμεσα στις αποφάσεις του ΣτΕ και ζητάμε να επαναφέρει στα ωρολόγια προγράμματα τα μαθήματα που κατάργησε και να ενισχυθεί η διδασκαλία τους στο Λύκειο.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το Δ.Σ. της Α’ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, ομόφωνα, συμπαραστέκεται στα μέλη του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας (2017-2019), τα οποία δικάζονται στις 3 Φεβρουαρίου 2023, μετά τη μήνυση που κατατέθηκε το 2018, από τη Δ/ντρια του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας, για συκοφαντική δυσφήμιση,εξαιτίας ανακοίνωσης που εξέδωσαν ομόφωνα και κατήγγειλε τις πρακτικές της.
Πρακτικές, τις οποίες, έχει αντιπαλέψει το κίνημα των εκπαιδευτικών εδώ και πολλά χρόνια κι έχουν καταδικάσει με τις αποφάσεις τους τόσο οι ΕΛΜΕ όσο και η ΟΛΜΕ.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας έπραξε το αυτονόητο, παρεμβαίνοντας πολλές φορές στο σχολείο μετά από αλλεπάλληλα καλέσματα εκπαιδευτικών του σχολείου, αφού η Διευθύντρια, με τη στάση της, και σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες εκπαιδευτικών, οι οποίες έφτασαν στο σωματείο, καταστρατηγούσε συστηματικά το ωράριο των εκπαιδευτικών, αρνούνταν να συγκαλέσει συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων, ακόμα και μετά από συλλογή υπογραφών της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του συλλόγου, απαιτούσε από το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ να επισκέπτεται το σχολείο μετά το πέρας των μαθημάτων ή και το απόγευμα, διαμορφώνοντας άσχημο κλίμα ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς. Από τότε και μέχρι τώρα, η Διευθύντρια έχει εμπλουτίσει τις πρακτικές της, καλώντας μέχρι και την αστυνομία όταν τα μέλη του Δ.Σ. επισκέπτονταν το σχολείο και κλειδώνοντας την πόρτα, μην επιτρέποντας στα μέλη του Δ.Σ. να φύγουν!
Καταγγέλλουμε τις πρακτικές αυτές και συμπαραστεκόμαστε στα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, καθώς είναι αυτονόητο δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση του σωματείου, να παρεμβαίνει με τους τρόπους που αυτό κρίνει σκόπιμο και να υπερασπίζεται τα μέλη του απέναντι στον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της διοίκησης, να ασκεί δημόσια κριτική για πράξεις και ενέργειες τόσο της διοίκησης όσο και των στελεχών της.
Οι δικαστικές διώξεις ή ακόμα και η απειλή δίωξης προσώπων, ξεκάθαρα ισοδυναμεί με απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης. Η φυγομαχία από την δημόσια αντιπαράθεση και η μεταφορά αυτής στις αίθουσες των δικαστηρίων δεν μπορεί παρά να στοχεύει στη φίμωση του δημόσιας κριτικής, στον εκφοβισμό και στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Ζητάμε την αθώωση των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Κέρκυρας στην επερχόμενη δίκη.