Η δράση “Προορισμός Ταξίδι” συνεχίζεται και φέρνει το κοινό της Καλαμάτας σε επαφή με επιλεγμένα ντοκιμαντέρ από το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ.
Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, θα προβληθεί στις 9 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, στον πεζόδρομο τής Κουτσομητοπούλου (πλατεία Οθωνος) η ταινία του Θωμά Σιδέρη “Gas Station ή περιστέρια της Λαχώρης” (105’), 2024.
“Τα περιστέρια πετούν από τα σύνορα,
ερωτεύονται πάνω από τα σύνορα,
χορεύουν πάνω από τα σύνορα
κι ύστερα χάνονται στα βάθη του ουρανού.”-Από την αφήγηση του Θωμά Σίδερη
Οι παράλληλες ιστορίες τεσσάρων Πακιστανών μεταναστών στην Ελλάδα δίνουν την αφορμή στον σκηνοθέτη να αναψηλαφήσει την ιστορία του πατέρα του, που ήταν εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Στο φόντο βρίσκεται ένα πολύνεκρο ναυάγιο, το κολαστήριο των μεταναστών στη Λιβύη και ένα έγκλημα (πιθανότατα ρατσιστικό) που διαπράττεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.
Η προβολή της ταινίας συμπίπτει, και όχι τυχαία, με την συμπλήρωση ενός έτους από το τραγικό ναυάγιο της Πύλου. Η ταινία περιλαμβάνει πολύ σημαντικά ντοκουμέντα, κυρίως τις τηλεφωνικές συνομιλίες των μεταναστών με τις οικογένειές τους λίγο πριν ξεκινήσουν το μοιραίο ταξίδι τους με το αλιευτικό με την ονομασία “Andrianna”, ή και “Adrianna” ή και “Adriana”, για την Ιταλία αλλά και υλικό που βιντεοσκοπήσαν οι ίδιοι οι μετανάστες με το κινητό τους τηλέφωνο στα λιβυκά κέντρα κράτησης στην πόλη Αλ-Χομς. Είναι οι τελευταίες συνομιλίες και το τελευταίο καταγεγραμμένο υλικό για πολλούς από τους αγνοούμενους ή τα θύματα του ναυαγίου.
Το ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου συνέβη σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου 2023 σε αλιευτικό σκάφος που εκτιμάται ότι μετέφερε περίπου 750 μετανάστες. κατά την επιχείρηση διάσωσης από τις ελληνικές αρχές διασώθηκαν 104 άτομα, μεταξύ άλλων Αιγύπτιοι, Σύροι, Πακιστανοί, Αφγανοί και Παλαιστίνιοι, ενώ ανασύρθηκαν 82 νεκροί. Εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται.
«Το πιο σημαντικό μήνυμα της ταινίας είναι», υπογραμμίζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, «ότι τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία μπορούμε να τα νικήσουμε, όταν έρθουμε κοντά με τον άλλον, όταν καθίσουμε και μιλήσουμε, ακόμα και αν δεν έχουμε κοινή γλώσσα, όταν φάμε παρέα, όταν θρηνήσουμε μαζί».
Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας