Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ανοίγει τις πύλες του αύριο Παρασκευή (18 /1/19) στην Καλαμάτα, ενώ παράλληλες προβολές όσον αφορά στη Μεσσηνία θα γίνουν και στον Δήμο Πύλου Νέστορος (στην Χώρα και τη Μεθώνη) από τις 24 έως τις 26/1/2019.
Οι προβολές στο Αμφιθέατρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, ξεκινούν στις 5 το απόγευμα, ενώ στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Χρήστου Σίμου.
Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος», στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα, μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα φιλοξενείται και σε άλλες 8 πόλεις: Άργος, Σπάρτη, Γύθειο, Αμαλιάδα, Δημητσάνα, Πάτρα, Πύλο και Μεθώνη.
Η επίσημη ταινία έναρξης του Φεστιβάλ (20:30) είναι η “Queen Mimi” (ΗΠΑ) του Yaniv Rokah, ο οποίος θα είναι παρών στην προβολή, ως ένας από τους επίσημους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ. Πρόκειται για τη συγκινητική και αισιόδοξη ιστορία μιας 90χρονης πρώην άστεγης, της Marie “Mimi” Heist, που ζει σ’ ένα στεγνοκαθαριστήριο, αλλά η ίδια αισθάνεται βασίλισσα! Θα ακολουθήσει τζαζ συναυλία από το κουαρτέτο του Αρίωνα Γυφτάκη, με τους Τζώρτζη Τσιρόπουλο, Τρύφωνα Τρύπου και Αναστάση Γούλιαρη.
Αύριο (Παρασκευή 18/01) στις 6:15 το απόγευμα, προβάλλεται στο Αμφιθέατρο “Θοδ.Αγγελόπουλος”, του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, σε πρώτη πανελλήνια προβολή στην βραβευμένη ταινία “Taste of Cement”, ο του σκηνοθέτη Ziad Kalthoum. Ένα αντισυμβατικό ντοκιμαντέρ – έκθεση για τους Σύρους οικοδόμους που χτίζουν νέους ουρανοξύστες στη Βυρηττό, στα συντρίμμια του Λιβανέζικου εμφυλίου πολέμου, την ώρα που τα δικά τους σπίτια στη Συρία βομβαρδίζονται.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει συνολικά 63 ντοκιμαντέρ από Έλληνες και ξένους δημιουργούς, καθώς και 22 ντοκιμαντέρ που αποτελούν την εκπαιδευτική πρωινή ζώνη για παιδιά και νέους, τα οποία προέρχονται από 25 χώρες. Μεταξύ των ταινιών συγκαταλέγονται βραβευμένες δημιουργίες όπως τα A Woman Captured (Ουγγαρία) της Bernadett Tuza-Ritter, Nazareth Cinema Lady (Ισραήλ) της Nurit Jacobs Yinon, Lunadigas (Ιταλία) των Nicoletta Nesler και Marilisa Piga, After Prayers (Ιταλία) του Simone Mestroni, A dignified Death (Ολλανδία) του Jesse vanVenrooij, Exiles (Αυστρία) των Bernadette Weber και Julia Reiter, So Help Me God (Βέλγιο) των Yves Hinant και Jean Libon, Illuminators (Φινλανδία) του Antti Haase, Writing on the City (Ιράν) του Keywan Karimi, οι σκηνοθέτες των οποίων θα παρευρεθούν στις προβολές για να γνωριστούν με το κοινό.
Επίσης, με αφορμή το φετινό μεγάλο αφιέρωμα «Ισότητα των Φύλων» που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), προβάλλονται ανάμεσα σε άλλα τα ντοκιμαντέρ Naked Wheels (Ινδία) του καθηγητή Rajesh James, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου μια ομιλία για την ισότητα των φύλων, καθώς και η τριλογία Gender Me, Manislam, A balloon for Allah (Νορβηγία) της προσκεκλημένης Νορβηγίδας σκηνοθέτιδας, Nefise Ozkal Lorentzen. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα λειτουργεί από την έναρξη του Φεστιβάλ έκθεση κεραμικής και γλυπτικής 20 καλλιτεχνών απ’ όλη την Ελλάδα, που προσέγγισαν το θέμα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.
Η τελευταία ταινία πριν από την τελετή λήξης του Φεστιβάλ, το γυρισμένο στην Ελλάδα The Road to Sparta (Αγγλία), θα προβληθεί την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, παρουσία του δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Barney Spencer. Μετά την απονομή των βραβείων κοινού, και των 2 νέων βραβείων που θεσπίστηκαν για ντοκιμαντέρ που αφορούν στην «Ισότητα των φύλων», θα ακολουθήσει συναυλία από το πολυπολιτισμικό κουιντέτο Abbal, με μουσικές από την παράδοση της Ιταλίας και της Μεσογείου!
Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται οικονομικά από την Βουλή των Ελλήνων και το Υπουργείο Πολιτισμού.