Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, Μ. ΒΟΡΙΔΗ ΚΑΙ Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ
Ο εργολάβος για τον δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Μεθώνη θα εγκατασταθεί στις αρχές του 2022, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, ενώ ο δρόμος Πύργος – Τσακώνα, ενημερώθηκε ότι βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο σχεδιασμού, όπως γνωστοποίησε, ο περιφερειάρχης μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Καραμανλή.
Σχετικά με την αναβάθμιση – ιδιωτικοποίηση του διεθνούς αερολιμένα Καλαμάτας ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι υπάρχουν ζητήματα με το υπερταμείο στο οποίο ανήκει το εν λόγω αεροδρόμιο. Ο υπουργός, συνέχισε ο περιφερειάρχης, εκτίμησε ότι η όποια κίνηση για την δημοπράτηση θα πρέπει να γίνει κατά μόνας και όχι από κοινού με τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά αεροδρόμια. Πρόσθεσε μάλιστα ο Π. Νίκας, ότι ενημερώθηκε σχετικά με σχετικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, “οι οποίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν όμως” όπως παρατήρησε.
Ο Περιφερειάρχης σε διαδικτυακή συνέντευξη που έδωσε προς τα μέσα ενημέρωσης της Περιφέρειας σήμερα (Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου) το απόγευμα, από την αρκαδική πρωτεύουσα, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα στην Αθήνα, τόσο με τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.
Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι όσον αφορά τον Δυτικό Άξονα προετοιμάζεται κοινή ημερίδα των Περιφερειών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου παρουσία και του υπουργού. Όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα σε αυτοκινητόδρομους, κανονικά προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίησή τους στους Αγίους Θεοδώρους και στο τμήμα του δρόμου από Αρφαρά μέχρι Καλαμάτα.
Σχετικά με τις επαφές του με τα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ακόμα, μεταξύ άλλων:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Σχετικά με τη συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε γνωστό ακόμα ότι το έργο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας -που αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια- συζητήθηκε η υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ.
Κι ενώ δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα και προχωρεί κανονικά το έργο του υδατοδρόμιου στην Τάκα, η παράκαμψη των Λαγκαδίων -όπως ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης στο υπουργείο- επειδή ως έργο δεν είναι ώριμο μελετητικά αδυνατεί, ως εκ τούτου, να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Π. Νίκας δεσμεύτηκε, ωστόσο ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ “είτε της περιόδου 2014 – 2020 αν έχει ωριμάσει μελετητικά μέχρι την άνοιξη, ειδ’ άλλως στο νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027”.
Σχετικά με τον δρόμο Πυρί – Γύθειο, ο περιφερειάρχης ενημερώθηκε ότι έχει καθυστερήσει η μελέτη στο υπουργείο, έλαβε ωστόσο την δέσμευση ότι θα έχει παραδοθεί στην Περιφέρεια μέχρι την ερχόμενη άνοιξη προκειμένου το εν λόγω έργο να ενταχθεί προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020
Τέλος, στον περιφερειάρχη έγινε γνωστό ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τον Κορινθιακό Κόλπο.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΎ
Στη συνάντηση που ακολούθησε, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, υπογράφηκαν τρεις συμβάσεις (δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ).
Ο περιφερειάρχης, αφού τόνισε ότι επιδιώκεται να υπάρχει ισορροπία στην χρηματοδότηση των Περιφερειακών Ενοτήτων όσον αφορά τα έργα, σημείωσε μεταξύ άλλων έληξαν οι εκκρεμότητες για το έργο στον ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας και οσονούπω υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του υπουργείου.
Εξ άλλου, αναφορικά με τις άυλες εκδηλώσεις, στις προγραμματικές συμβάσεις θα προβλέπεται στο εξής και καλλιτεχνική επιτροπή -με πλειοψηφία των κατά τόπους δήμων- η οποία θα δίνει αναφορά στους χρηματοδότες.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Κατά την συνάντησή του, τέλος, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έθεσε το ζήτημα με την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, επιδίδοντας και την πρόσφατη σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
Όπως είπε ο περιφερειάρχης, ο υπουργός έκρινε θετικά την απόφαση του ΠΕΣΥ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το εν λόγω θέμα είναι “εξαιρετικά σύνθετο, με νομικές, οικονομικές, εθνικές πλευρές” και τονίζοντας ότι θα “πρέπει να υπάρξει εθνική στρατηγική προστασίας του προϊόντος, καθώς μεγάλος αντίπαλος της χώρας μας είναι οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου”.
Παράλληλα, συνέχισε ο περιφερειάρχης, ο Μ. Βορίδης υπενθύμισε ότι η αποκαλούμενη “ρύθμιση Αποστόλου” εκκρεμεί στο ΣτΕ, όπου είτε θα κριθεί νόμιμη είτε θα καταπέσει. “Ανάλογα με την απόφαση, θα πρέπει να επιλεγεί και ο χειρισμός του θέματος της ΠΟΠ ‘Ελιά Καλαμάτας’” είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι όσον αφορά την ΠΟΠ “θα πρέπει και οι φορείς που είναι ιδιοκτήτες της να κινήσουν κι αυτοί διαδικασίες”.
Ο περιφερειάρχης έθεσε και το πρόβλημα που υφίσταται στην Αργολίδα με τα μανταρίνια, λαμβάνοντας την δέσμευση ότι θα υπάρξει σχετική φροντίδα από την πλευρά του υπουργείου.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟ 2020
Στη συνέντευξη, εξ άλλου, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας αναφέρθηκε στα βασικά σημεία των δράσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2020.
Την αναφορά του αυτή, σε αδρές γραμμές, μπορείτε να την δείτε εδώ.