Το Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης υιοθετεί, κατά το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016, το 2ο Λύκειο Καλαμάτας, υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», μιας πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, «Διάζωμα» (Δείτε εδώ).
Πρόκειται για εκπαιδευτική δράση για ευφάνταστες δημιουργίες από τη συνάντηση μαθητών με την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Kατά το τρέχον σχολικό έτος 2015-2016, μια ομάδα 16 μαθητριών και μαθητών του 2ου Λυκείου Καλαμάτας, καθοδηγούμενη από τον Διευθυντή του Θόδωρο Σταυριανόπουλο και τον καθηγητή Γιώργο Δρέτα υιοθετεί το Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης στο πλαίσιο της δράσης «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», την οποία προτείνει η Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και το «Διάζωμα».
Η δράση αυτή που σχεδιάστηκε από το «Διάζωμα» απευθύνθηκε σε σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους μαθητές να γνωρίσουν, να αγκαλιάσουν και να προστατεύσουν τα αρχαία θέατρα, αυτό το κορυφαίο επίτευγμα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, εκεί όπου συντελέστηκε η έκρηξη των δημοκρατικών θεσμών και άνθισε η πολιτιστική και πνευματική δημιουργία.
Και το Γυμνάσιο Θουρίας
Άλλωστε, την παρειθούσα σχολική χρονιά, στο πρόγραμα συμμετείχαν οι μαθητές του Γυμνασίου Θουρίας, οι οποίοι, και αυτοί, ξενάγησαν στις 12 Μαΐου 2015 τους συμμαθητές τους στο Θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης
Σε σχετικό Δελτίο Τύπου (8 Ιουνίου 2015), το οποίο υπογράφεται από τον Φιλόλογο Ιωάννης Σόλαρη, αναφέρονται τα εξής:
“Η συμμετοχή στην καινοτόμο δράση “Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα” ενεργοποίησε καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Θουρίας, για να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό μας και να χαρούμε δουλεύοντας ομαδικά.
Έμπνευσή μας αποτέλεσε η γνωριμία με την προσωπικότητα και το έργο του κορυφαίου αρχαιολόγου κ. Πέτρου Θέμελη, ο οποίος μάς ξενάγησε στη θαυμαστή αρχαία πολιτεία της Μεσσήνης και συζήτησε με τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη σύγχρονη εποχή. Πρόσθετα, εντρυφήσαμε στην έκδοση του “Διαζώματος” με τίτλο “Τα θέατρα της Μεσσήνης” που συνέγραψε ο κ. Πέτρος Θέμελης.
Την Τρίτη 12 Μαΐου, όλο το Γυμνάσιο επισκεφθήκαμε τον χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, όπου οι μαθητές της τάξης Γ΄1 ξενάγησαν τους συμμαθητές τους με επιτυχία. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα παιδιά και συνάμα συγκινητικό για όλους μας.
Στο Θέατρο τα παιδιά παρουσίασαν επί σκηνής ένα απόσπασμα από τη φετινή θεατρική παράσταση του σχολείου μας “Ρεπορτάζ στον παράδεισο”. Επίσης, μικρές ομάδες μαθητών στο χώρο του Θεάτρου πειραματίσθηκαν με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή εικονικής ξενάγησης (με tablets) που προωθεί ο Δήμος Μεσσήνης.
Με την οργανωτικότητα της Διευθύντριας κας Παναγιωτίτσας Ανδρεάκου και τη δημιουργικότητα του καθηγητή Πληροφορικής κ. Αναστάσιου Ντυμένου κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε τη δράση μας.
Ευχαριστούμε τον οραματιστή της κίνησης πολιτών “Διάζωμα” κ. Σταύρο Μπένο, καθώς και την κα Μαίρη Μπελογιάννη για την πολύτιμη συνεργασία”.