Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS, με τίτλο “U2 HAVE a Voice”, δύο καθηγήτριες, η κα Νίκη Κυβελέα και η κα Βασιλική Λάμπρη με επταμελής ομάδα μαθητριών/ών του 2ου Λυκείου Καλαμάτας, αποτελούμενη από την Βαρβάρα Αλεβετσοβίτη, τον Κωνσταντίνο Βασιλόπουλο, την Σταυρούλα – Χριστίνα Ίβκοβιτς, την Ευανθία Καμαρινοπούλου, την Ειρήνη Καραβλίδη, τη Χρυσάνθη – Μαριλένα Στρακινάρ και την Δήμητρα – Φιλαρέτη Τσαΐρη, επισκεφθήκαν πριν λίγες μέρες το σχολείο Menntaskolinn a Trollaskaga στο Olafsfjorour της Ισλανδίας. Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την Τσεχία και τη Λιθουανία και όλοι μαζί πραγματεύτηκαν το θέμα « Στερεότυπα: Ομάδες LGBTQ και Γυναικεία Δικαιώματα».
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής συνάντησης έγινε θερμή υποδοχή από τους Ισλανδούς καθηγητές, περιήγηση στους χώρους του σχολείου, παρουσίαση του εκπαιδευτικού μοντέλου τους και δημιουργική ανταλλαγή ιδεών. Το ίδιο βράδυ είχαν την τύχη να δουν το Βόρειο Σέλας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Siglufjorour, όπου πραγματοποιήθηκαν εξωτερικές δραστηριότητες, κυνήγι θησαυρού και γνωριμία με τους κατοίκους του χωριού.
Επίσης η επίσκεψη στη Δήμαρχο του Akureyri, στη Βιβλιοθήκη (ενημέρωση από τη Διεύθυνση Ισότητας), το πατινάζ σε εσωτερικό χώρο, το γεύμα στο Μουσείο Τέχνης και η συνάντηση με το Συμβούλιο Νεότητας βοήθησαν την αποστολή να «εσωτερικεύσει» για λίγο στον ισλανδικό τρόπο ζωής.
Ακόμη οι ομάδες όλων των χωρών δούλεψαν πάνω στο θέμα των στερεοτύπων και παρουσίασαν τις εργασίες τους. Αφορμή στάθηκαν τα έργα του του Κουβανού φωτογράφου Έρικ Ραβέλο «Οι Αδιάφθοροι».
Κατά τη μετάβαση στο Ρέικιαβικ η ομάδα του 2ου Λυκείου Καλαμάτας έγινε δεκτή και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ισλανδίας και επισκέφθηκε το Υπουργείο Παιδείας.
Όλες οι παραπάνω συναντήσεις έκαναν την ομάδα του σχολείου να κατανοήσει την ανάγκη της αρετής της ανεκτικότητας και της εφαρμογής της έρευνας στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες μας.