Για το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, δόθηκε σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου, στις 12:30 μετά το μεσημέρι συνέντευξη τύπου, στην Π.Ε. Μεσσηνίας (στο κτίριο των πρ. Σχολών Παπαφλέσσα, Κρήτης 13 & Φαρών).
Το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελίας, θα διεξαχθεί στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elysian Luxury Hotel, στη συνοικία Κορδία, στην Καλαμάτα, στις 20 και 21 Απριλίου.
Τη συνέντευξη ξεκίνησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην φετινή διοργάνωση και στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει αρκετές δράσεις που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές αλλαγές και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Ανέφερε επίσης ότι διακεκριμένοι επιστήμονες από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και Πελοποννήσου, καθώς και το Κολλέγιο Αθηνών θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ και θα αναλύσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και καλλιέργεια της ελιάς, προτείνοντας δράσεις αντιμετώπισης των ασθενειών και λοιπών φαινομένων που προκύπτουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, τονίζοντας ότι το 10ο πανελλήνιου φεστιβάλ, αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της καλλιέργειας της ελιάς και της άριστης ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου. Αναφέρθηκε στις καλές και κακές καλλιεργητικές πρακτικές που θα παρουσιαστούν και πως αυτές επηρεάζουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος, αλλά και τις συνέπειες στην αγοραστική αλυσίδα. Τόνισε ότι το πρόγραμμα της δακοκτονίας για τη φετινή σεζόν στη Μεσσηνία αλλά και σε όλη την Πελοπόννησο είναι αναβαθμισμένο, με νέα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και παρακολούθηση της διενέργειας των ψεκασμών, μέσω gps, για την ορθή χρήση του προγράμματος. Τέλος αναφέρθηκε στην ενεργειακή αξιοποίηση των παραπροϊόντων της ελαιοκομίας και στα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γεώργιος Φάβας, ο οποίος ανέφερε τη στήριξη του Δήμου στη διοργάνωση του φεστιβάλ, που αποτελεί προσπάθεια ανάδειξης του τοπικού μας προϊόντος, ειδικά αυτή την περίοδο που εμφανίζονται τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα ενισχύσουν τον τομέα του ελαιολάδου.
Την συνέντευξη έκλεισε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Παύλος Κρανιώτης, τονίζοντας τη στήριξη του Επιμελητηρίου στη διοργάνωση του φεστιβάλ, το οποίο διαχρονικά καινοτομεί και παρουσιάζει πάντα επίκαιρα ζητήματα, όπως οι περιβαλλοντικές και κλιματικές εξελίξεις.
Οι θεματικές ενότητες του 10ου Φεστιβάλ είναι:
Θεματική ενότητα Α:
- Καινοτόμες δράσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων
- Κλιματικά ουδέτερα ελαιοτριβεία.
- Περιβαλλοντικό αποτύπωμα ελαιοτριβείων και ελαιοκαλλιέργειας.
- Υδατικοί πόροι στην άρδευση της ελαιοκαλλιέργειας.
Θεματική ενότητα Β:
- Βιοποικιλότητα.
- Αλλαγή χρήσεων γης, ενίσχυση της για αντιμετώπιση ασθενειών.
- Υγεία του εδάφους
Θεματική ενότητα Γ:
- Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.
- Σύγχρονα μοντέλα διοίκησης.
- Θεσμικές αλλαγές.
- Μεσσηνία.
- Συνεργατικά σχήματα του Αγροτοδιατροφικού κλάδου.
- Εξελίξεις Νέας ΚΑΠ.
Θεματική ενότητα Δ:
- Αγροτουρισμός – Επισκέψιμα ελαιοτριβεία και παραδοσιακά ελαιοπερίβολα.
- Πολυλειτουργικά αγροκτήματα.
Παράλληλα θα διεξαχθεί και το 1ο Αγροτοοικονομικό Φόρουμ με αντικείμενο τα πορτοκάλια, την πατάτα και το λάδι με συναντήσεις παραγωγών με τις αντίστοιχες εταιρείες για να το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Στο τέλος των εργασιών θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός ελαιολάδου όπου η επιτροπή γευσιγνωσίας των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων θα απαρτίζεται από γευσιγνώστες ελαιολάδου, παραγωγούς, επισκέπτες και εκπρόσωπους φορέων – ΜΜΕ κ.λπ.