Διάβασα με προβληματισμό το άρθρο του κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τίτλο: «Ψηφοθηρία, συναλλαγή και κουμπαριές έφεραν ατιμωρησία και εντάσεις» για τα πρόσφατα επεισόδια με τους Ρομά στη Μεσσηνία και αλλού. Προβληματίστηκα. Ενώ το άρθρο ορθά υποδεικνύει σύνεση και ψυχραιμία για τη δόμηση μιας συνεκτικής κοινωνικής συνοχής, ταυτόχρονα εμφανίζεται στον τίτλο κάποιος κουμπάρος, η λέξη ψηφοθηρία και η λέξη συναλλαγή. Μα η λέξη συναλλαγή; Πολλήν εντύπωσιν μου έκανε αυτή η λέξη. Ο τίτλος εναλλακτικά θα μπορούσε να είναι: «Κολυμβήθρα της πολιτικής Σιλωάμ» ή «Νίψον πολιτικά ανομήματα μη μόναν όψιν». Είναι και φιλόλογος ο κ. Περιφερειάρχης του αρέσουν αυτά. Δεν θα σχολιάσω καθόλου τις φράσεις: «απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της πολιτείας», «όλοι, όμως, γνωρίζουν ότι οι ευθύνες για τα κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό, είναι σχεδόν αποκλειστικά πολιτικές» που αναφέρονται στο άρθρο του νυν κ. Περιφερειάρχη και πρώην, επί σειρά ετών, δημάρχου Καλαμάτας, γιατί αν το κάνω θα πρέπει αυτοβούλως να ρωτήσω για την ταυτότητα του υποκειμένου στις παραπάνω φράσεις και θα πρέπει ύστερα να θεωρήσω τον εαυτό μου βλαμμένο. Για αυτό θα επιλέξω συνειδητά να μην το κάνω.
Θα μείνω στη φράση του άρθρου: «διαμόρφωση και υλοποίηση ενός προγράμματος, κατά το αντίστοιχο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, προνοιακής υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης των ρομά» η οποία αναφέρεται στο δεύτερο σημείο προσοχής του άρθρου του κ. Περιφερειάρχη. Αυτή η φράση αποτελεί ΥΒΡΙΣ. Είναι προκλητική. Είναι κατάπτυστη. Είναι απαράδεκτη. Είναι αισχρή. Είναι πολιτικά ανήθικη. Στην κοινωνία μας υπάρχει ο όρος: «Πολιτική Ηθική Αυτουργία» για το φόνο ενός παραβατικού νεαρού (μειονοτικής ή μη, ομάδας) και για την προφυλάκιση ενός μεσήλικα δικαιωματία-εγκληματία. Και αν δεν υπάρχει αυτός ο όρος τον εφευρίσκω εγώ τώρα.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ζητώ το λόγο ελάχιστες φορές, για την ακρίβεια, έχω πάρει το λόγο μόλις 1 φορά τον 1,5 περίπου χρόνο που είμαι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ Καλαμάτας. Όχι γιατί τα θέματα που έρχονται προς συζήτηση δεν είναι σημαντικά, αλλά γιατί είναι ασήμαντος και επιφανειακός ο τρόπος που τα προσεγγίζουν και τα αντιλαμβάνονται οι εισηγητές τους. Τη μια αυτή φορά έκανα ερώτηση για την πορεία ένταξης των 6 σημαντικών μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ για τη Μεσσηνία (Link: https://bit.ly/2Ix0oWO). Επέστησα την προσοχή στο 4ο επιχειρησιακό πρόγραμμα με τίτλο: «Δράσεις για την αύξηση της απασχολησιμότητας, την προώθηση της απασχόλησης και γενικότερα την ενσωμάτωση στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον Ρομά». Ο τίτλος του προγράμματος του ΕΣΠΑ ήταν φωτογραφικός. Τόνισα επανειλημμένως ότι λήγει η προθεσμία κατάθεσης του φακέλου για την απορρόφηση του ποσού 1.290.000 ευρώ στις 31/07/2020. Μετά από ένα διάστημα αδράνειας κινήσεων επανήλθα με email στον κ. Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και αντίστοιχη κοινοποίηση στα μέσα ενημέρωσης (Link: https://bit.ly/3iZzYcE) για να πιέσω να κατατεθεί ο φάκελος. Η σημασία της πολιτικής συνεργασίας με την ακροδεξιά ήταν ισχυρότερη. Αφελείς δημότες, τη σκανδάλη του όπλου του 63χρονου κατοίκου Πιπερίτσας την τράβηξε ο/…; Ακούω. Ακούω το υποκείμενο.
Ξέρω ότι οικειοθελώς ταλαιπωρούμαι αυτή τη στιγμή. Το ξέρω. Ξέρω ότι σε λίγο θα αρχίσουν τα τηλέφωνα. «Δεν ήταν σωστό αυτό που έγραψες». «Δεν τα λένε αυτά για τον Περιφερειάρχη». «Δεν είναι σωστό, είναι Καλαματιανός». Το ξέρω. Αλλά έλα που πρέπει να είμαι πολιτικά τίμιος. Έλα που δεν μπορώ να κάνω τα στραβά μάτια. Αυτό το ξέρω λίγο καλύτερα. Για τον «αόριστο» αποφαίνονται οι δικαστικές αρχές, για τον «συντελεσμένο μέλλοντα» αποφαίνονται οι κάλπες.
Χειλάς Θ. Παναγιώτης
www.cheilas.gr
Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας