Κάθε Τετάρτη, 16.30 – 18.30 μ.μ., στο Αγρόκτημα Φοίφα!
Το απογευματινό, εκπαιδευτικό κομμάτι του Σχολείου στη Φύση συνεχίζει τις δράσεις του,όπου τα παιδιά, μέσα από ένα πλέγμα δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στο φυσικό περιβάλλον, όπως
– καλλιέργεια και κηπουρική
– δημιουργική κίνηση και θεατρικό παιχνίδι στο φυσικό περιβάλλον
– παιχνίδια με πηλό και κατασκευές με φυσικά υλικά (π.χ. ξύλο)
– αναγνώριση σπόρων και φυτών
– μαγειρική στη φύση
– δημιουργική επανάχρηση και εικαστικά
δημιουργούν τα δικά τους σχέδια, όσο έρχονται, ταυτόχρονα, σε επαφή με μια πλειάδα γνωστικών αντικειμένων και με τις αξίες που αναδύονται για τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη κοινωνία. Με κύριο εκπαιδευτικό εργαλείο το παιχνίδι, ιδιαίτερα, το παιχνίδι μέσω της περιέργειας (curiosity approach) και με όλες τις αισθήσεις, το παιδί στον δικό του χρόνο, πειραματίζεται, ανακαλύπτει και δημιουργεί, χωρίς προκαθορισμένο πλαίσιο δράσης (messy play)! Πλαίσιο λειτουργίας είναι η δημοκρατική, ολιστική εκπαίδευση σε φυσικά οικοσύστηματα (βλ. Summerhil/Wladorf Steiner pedagogical approach), όπως είναι και το αγρόκτημά μας.
Επιπλέον, το Σχολείο στη Φύση διοργανώνει εκδρομές σε κοντινά, φυσικά οικοσυστήματα, ώστε να έρθουμε σε επαφή με τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Για το 2024 η πρώτη μας εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί τέλος Φεβρουαρίου!
Παράλληλα, από αρχές Μαρτίου και εξής, θα επαναλειτουργήσει και το πρωινό σκέλος του Σχολείου στη Φύση, που αφορά τα μόνιμα εκπαιδευτικά μας προγράμματα με τίτλο Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας και απευθύνεται σε σχολεία και φορείς, τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, αλλά και σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ενώ επιστρέφουν και οι Ανοιχτές Κυριακές στο Αγρόκτημα για όλη την οικογένεια και όχι μόνο!
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να καλέσετε στο 2721022505.
Τι είναι, όμως, το Σχολείο στη Φύση;
- Είναι η βιωματική εκπαίδευση στη φύση (οικοκεντρική) με θεραπευτικό χαρακτήρα, μέσα από μια ολιγομελή ομάδα με ισότιμη συμμετοχή των μελών της, αυτενέργεια και πρωτοβουλία στη διδακτική εμπειρία (δημοκρατική εκπαίδευση).
- Στοχεύει στην κατάκτηση της γνώσης μέσα από την ενεργό συμμετοχή του παιδιού και την οικοδόμηση μια θεμέλιας και βιώσιμης σχέσης με το φυσικό περιβάλλον.
- Στηρίζει την συναισθηματική, κοινωνική, ηθική και βιοσωματική ανάπτυξη του παιδιού, διευρύνει την κριτική του σκέψη, καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την ενσυναίσθηση, την αυτονόμηση, αλλά και τη δημιουργική συνεργασία μέσα από τα άπειρα ερεθίσματα που μπορεί να προσφέρει κάθε φυσικό οικοσύστημα.
- Σημαντικό εργαλείο σε όλη αυτήν την προσέγγιση είναι η δουλειά στην ομάδα και η συνεισφορά στην μάθηση, καθώς τα παιδιά βοηθούν το ένα το άλλο στην ανάπτυξη των γνωστικών τους ικανοτήτων.
Τα παιδιά προσκαλούνται, επομένως, να
– συνεργαστούν σε μεικτές ηλικιακά ομάδες
– λειτουργούν αυτόνομα και ευέλικτα, επινοώντας τις λύσεις που χρειάζονται
– συνεργάζονται και να φροντίζουν: τον εαυτό τους, το ένα το άλλο, το περιβάλλον τους
– εξερευνήσουν, ανακαλύψουν και να εκφράσουν μέσα από τις ιδιότητες και τα μοτίβα της φύσης λογικές, βιολογικές, γεωγραφικές έννοιες
– χρησιμοποιήσουν, ορίσουν και οριοθετήσουν το σώμα τους μέσα στον χώρο και σε συσχετισμό με τα υπόλοιπα παιδιά
– πειραματιστούν, διερωτηθούν, συνειδητοποιήσουν και να ελέγξουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα
– πάρουν τον χρόνο τους για να ολοκληρώσουν και να απολαύσουν τους καρπούς της προσπάθειάς τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και δηλώσεις συμμετοχής, μπορείτε να καλέσετε στο 2721022505 ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Re:Think – Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα (facebook) και farmafifa_rethinkproject (instagram), καθώς και στο email: [email protected].