Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία 23ης Μαρτίου της Καλαμάτας, το οποίο διοργάνωσαν το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό τομέα Ν. Μεσσηνίας, το Συνδικάτο οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ν. Μεσσηνίας και το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Μεσσηνίας.
Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στο εργασιακό νομοσχέδιο “έκτρωμα” -όπως χαρακτηρίστηκε- που έχει φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση στη Βουλή “αποκαλύπτοντας τον ταξικό χαρακτήρα του και τις τρομακτικές συνέπειές που θα έχει στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων”, όπως ανέφεραν. Μιλώντας για τη σημερινή απεργία και τις κινητοποιήσεις των σωματείων, ανέφεραν πως “πρόκειται για την καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον υπουργό Εργασίας, οι οποίοι εδώ και μήνες ισχυρίζονται ότι το νομοσχέδιο εκφράζει “την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό”, ότι έχει δήθεν τη λαϊκή αποδοχή”.
Όπως ανέφεραν οι ομιλητές “η απόρριψη του νομοσχεδίου από τους εργαζόμενους και τη νεολαία είναι καθολική. Γι’ αυτό έχουν λυσσάξει τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και επιτίθενται στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Δεν έχει βρεθεί κανείς -πλην της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ και των δορυφόρων τους στο ΕΚ Καλαμάτας- που να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο θετικό. Γι’ αυτό το λόγο, έδωσαν για άλλη μια φορά χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση, κόβοντας τα πόδια στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην Καλαμάτα και σε άλλες περιοχές που ήθελαν να κάνουν το βήμα και να δώσουν απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο έκτρωμα, αρνούμενοι να συνεδριάσουν και να πάρουν απόφαση για απεργία”.
Παράλληλα κάλεσαν τους εργαζόμενους “να οργανωθούν και να δώσουν δύναμη στα σωματεία τους, ακολουθώντας το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα:
- Για να πάρουν πίσω αυτό το νομοσχέδιο-έκτρωμα.
- Για να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που καταδυναστεύουν τη ζωή μας.
- Για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας όπως είναι εφικτό να γίνει με βάση την πρόοδο της γνώσης και των μεγάλων επιστημονικών επιτευγμάτων. Για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.
- Για να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τη δράση των Σωματείων μας, για να προστατέψουμε το δικαίωμα στην απεργία”.
Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας.