«Με ασφάλεια και όλα τα μέτρα προστασίας που ορίζονται από τις διατάξεις το Πνευματικό Κέντρο θα λειτουργεί δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο το υπόδειγμα. Στην αναγέννηση συμμετέχουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου – “Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή” – το Δημοτικό Συμβούλιο και τα άλλα Διοικητικά Συμβούλια που στεγάζονται και δραστηριοποιούνται εδώ». Αυτό ανέφερε ο προεδρεύων του Δ.Σ. του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας “Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή”, Παναγιώτης Λύρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κάνοντας απολογισμό, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό για το Πνευματικό Κέντρ.
Ειδικότερα, ο κ. Λύρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«1990 – 2020, 30 χρόνια που συνοδεύουν πλήθος ελληνικών λέξεων Πολιτισμός, Προσφορά, Πνεύμα, Επικοινωνία, Ιστορία, Τέχνη, Ψυχαγωγία, Γνώση, Παράδοση, Αλληλεγγύη κλπ
30 χρόνια φως μέσα στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το κτίριο αυτό αποτελεί όχι το αυτονόητο, το Πνευματικό Κέντρο της πόλης, αλλά το ίδιο το Κέντρο της Καλαμάτας.
Συμβολισμοί που αφορούν τα μέχρι τώρα αλλά και το καθήκον μας για τα επόμενα. Την εξυπηρέτηση του λαϊκού χαρακτήρα της αποστολής του και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του, Ταυτόχρονα με την επείγουσα αισθητική και λειτουργική αναγέννηση του.
Η Διοίκηση, όπως είναι η γνωστό, έχει μια ιδιότυπη διάρθρωση λόγω του νομικού καθεστώτος και οφείλουμε να καταθέσουμε το σεβασμό μας στον Πρόεδρο του Ιδρύματος, το Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την πατρική ενίσχυση, την καθοδήγηση και τη μέριμνα.
Ευχαριστούμε το Δήμαρχο της πόλης μας κύριο Θανάση Βασιλόπουλο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη και την αντίληψη ότι το Πνευματικό Κέντρο είναι χώρος συνευθύνης και προσφοράς. Ένας χρόνος μετά ήδη έχουν γίνει αρκετά βήματα και θα γίνουν ακόμα περισσότερα, αν και όπως γίνεται αντιληπτό για ένα χώρο συνάθροισης του κοινού, όλα άλλαξαν με την υγειονομική κρίση που ζούμε και όπως φαίνεται και το επόμενο διάστημα πολλά θα καθορίζει στην καθημερινότητα μας.
Με ασφάλεια και όλα τα μέτρα προστασίας που ορίζονται από τις διατάξεις το Πνευματικό Κέντρο θα λειτουργεί δίνοντας και με αυτόν τον τρόπο το υπόδειγμα.
Στην αναγέννηση συμμετέχουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου – «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή» – το Δημοτικό Συμβούλιο και τα άλλα Διοικητικά Συμβούλια που στεγάζονται και δραστηριοποιούνται εδώ, οι υπάλληλοι του Πνευματικού Κέντρου και του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και πολλοί άλλοι που όντως ενδιαφέρονται για την ανάδειξη και βελτίωση αυτού του αναπόσπαστου στοιχείου της καθημερινότητας και ζωτικής οντότητας της πνευματικής και κοινωνικής μας ζωής.
Συνολικά το 2019 τα έσοδα [εισπράξεις δηλ.] ήταν 29.000. Μείον τα 15.000 του ενοικείου της Δημόσιας = 14.000. Οι μήνες που δεν είχαμε εκδηλώσεις ήταν 5, άρα η ζημιά ήταν γύρω στις 5.800 ευρώ.
Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω από καρδιάς κάποιες λέξεις…
Ευγνωμονούμε αυτούς που θεμελίωσαν, προσέφεραν, εργάστηκαν, συμμετείχαν και προσφέρουν με κάθε τρόπο σε αυτό το οικοδόμημα, σε αυτό κέντρο αναφοράς της Καλαμάτας και ειδικά τις εθελοντικές ομάδες και συλλόγους που βρίσκουν στέγη να προβάλουν τις πρωτοβουλίες τους. Οι ιδιαίτερες συνθήκες που όλοι ζούμε δεν μας επιτρέπουν να προγραμματίσουμε εκδηλώσεις για εορταστικές ανοιχτού τύπου, όπως θα επιθυμούσαμε για τον εορτασμό των 30 χρόνων. Έχουμε όμως τη σκέψη να προχωρήσουμε στην έκδοση ενός διαδραστικού λευκώματος. Δηλαδή να καλέσουμε φορείς, συλλόγους και πρόσωπα που φιλοξενήθηκαν στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου να μοιραστούν την εμπειρία τους! Ένα κείμενο, κάποιες αναμνηστικές φωτογραφίες να συγκεντρωθούν και να αποτελέσουν το υλικό για την έκδοση ενός λευκώματος που θα αφορά και τους ίδιους και την νεώτερη ιστορία του Πνευματικού Κέντρου! Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες μαζί και με άλλες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για το σκοπό αυτό.
Τέλος να κλείσουμε με την επισήμανση όσον αφορά τον κατάλογο αποζημίωσης χρήσης των χώρων που έγινε για πρώτη φορά φέτος προς τα κάτω και αν απαιτηθεί είναι ένα θέμα που θα το δούμε και πάλι λόγω της έκτακτης κατάστασης που όλοι ζούμε λόγω της πανδημίας».
- Δείτε συνοπτικά στοιχεία του απολογισμού – προγραμματισμού εδώ.